• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2021

09:24

PRIŠTINA JE POKUŠALA DA CELOM SRPSKOM NARODU STAVI FLASTER NA USTA, NE SAMO TODOSIJEVIĆU! Video

printscreen RTS

Politika

PRIŠTINA JE POKUŠALA DA CELOM SRPSKOM NARODU STAVI FLASTER NA USTA, NE SAMO TODOSIJEVIĆU! Video

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je jutros da je presuda Apelacionog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku sramna, neprihvatljiva da predstavlja instrument prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji

- Juče je crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru KiM u albanskim sredinama, jer je Priština pokušala ne samo Ivanu Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. I to bi bilo dobro da primeti i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora i upravo ono što se desilo u ovoj presudi gde se presuđuje čoveku da ide u zatvor na dve godine samo zato što je govorio istinu je apsolutno neprihvatljivo - ocenio je Petković gostujući na RTS.

Ističe da je tom odlukom suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i da se na ovaj način nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

Napominje i da je Ivan Todosijević rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: printscreen RTS

Dodaje i da presuda predstavlja najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tacki 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti.

- Gde se između ostalog kaže da u onim predmetima koji dolaze iz većinskih srpskih sredina treba da odlučuju ona postupajuća veća gde su dva Srbina i jedan Albanac. Međutim, u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca i u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbimaistakao je Petković za RTS.

On je rekao i da će povodom ove presude biti održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije.

- Ono što je važno da svi dobro razumemo je da će pre svega Srpska lista zajedno sa Beogradom detaljno razmotriti celu situaciju. U tom smislu zakazali smo i hitne konsultacije sa Srpskom listom. Videli smo da će Srpska lista razmotriti učešće na lokalnim izborima - poručio je Petković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

Čuj mu izjave...Priština je pokušala...? Čovek dobio 2 godine, a on kaže Priština je pokušala. Ma nije pokušala, nego završila postupak u skladu sa zakonom. Kako je to moguće? Moguće je gospodine Petkoviću, zahvaljujući katastrofalnom Briselskom sporazumu. I izdaji. Setite se nije bilo davno, Briselskim spirazumom ukinute su na Severu naše Pokrajine sve institucije države Srbije, a Srbi sa KiM uterani u zakonske okvire tkzv. Kosova. Šta je Srbija dobila za uzvrat? NIŠTA. Izvinite, dobila je investicije. E to se zove izdaja. Jadan narod.

Ljubiša

pre 2 godine

KiM je otišlo 5. oktobra 2000. a zvanično 2008. A, zacementirano 2011. kad je Borislav-Borko Stefanović osveštao granične prelaze na Jarinju i Brnjaku, i nemoj više da se lažemo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija