• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.08.2021

17:16

Vlada usvojila inicijativu za BIO4 KAMPUS

Politika

Vlada usvojila inicijativu za BIO4 KAMPUS

Podeli vest

Vlada Srbije na današnjoj je sednici usvojila inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izradu BIO4 KAMPUS u Beogradu, u kojem će se nalaziti Institut Torlak i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Farmaceutski i Biološki fakultet, ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd za BIO4 startape, razvojna odeljenja farmaceutskih, biomedicinskih i biotehnoloških kompanija, proizvodni kapacitet i drugi sadržaji

Ambicija je da BIO4 KAMPUS postane prvi ovakav kampus u širem regionu kao prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta.

To su oblasti od posebnog interesa za Srbiju, a tehnološki napredak suštinski menja dosadašnji pristup zdravlju i predstavlja, pored podizanja kvaliteta života stanovništva, značajnu priliku za ekonomski razvoj naše zemlje.

Vlada je na današnjoj je sednici usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz stacioniranih izvora zagađivanja, osim postrojenja za sagorevanje sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha kroz smanjenje zagađivanja.

Cilj ovih izmena je i unapređenje procesa izveštavanja Agencije za zaštitu životne sredine, tako što će Nacionalnom registru izvora zagađivanja (NRIZ) u narednom periodu biti dostavljani dokumenti isključivo u elektronskom obliku.

Agencija će svojim primerom uticati i na ostale delove državne uprave i lokalne samouprave da pređu na savremeni sistem potpunog elektronskog poslovanja i time daju značajan doprinos zaštiti životne sredine.

U cilju napretka svih segmenata društva kroz digitalizaciju, podizanja nivoa znanja i stvaranja bezbednog okruženja koje podsticajno utiče na građane da prepoznaju prednosti digitalizacije, Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Ovaj strateški dokument obezbediće dalje unapređenje digitalnih znanja i veština građana, podizanje informacione bezbednosti i kapaciteta zaposlenih u javnom i privatnom sektoru za korišćenje novih tehnologija, kao i unapređenje digitalne infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

Danas je usvojen i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar kojim se uređuje način pružanja podrške i pomoći Republike Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa ovog manastira.

Manastir Hilandar, koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, ima neprocenjivu vrednost za srpsko istorijsko nasleđe i predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Vlada je proglasila zaštitu Predela izuzetnih odlika "Maljen" i na ovaj način obezbedila očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrednosti.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima, a usvojen je i i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kipra o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa kako bi se unapredila saradnja u ovoj oblasti i pružanje uzajamne pomoći u slučaju nastupanja katastrofa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija