• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

30.08.2021

14:16

VUČIĆ OČI U OČI SA URSULOM FON DER LAJEN! Predsednik 1. septembra ima niz važnih sastanaka!

Tanjug

Politika

VUČIĆ OČI U OČI SA URSULOM FON DER LAJEN! Predsednik 1. septembra ima niz važnih sastanaka!

Podeli vest

Glavna tema ovogodišnjeg, 16. Bledskog strateškog foruma (BSF), koji će biti održan u sredu, 1. septembra, biće budućnost Evrope, a upravo na tu temu sa liderima Evropske unije razgovaraće predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić će učestvovati na panelu posvećenom budućnosti Evrope i njene otpornosti na izazove, sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, premijerima Češke Andrejem Babišem, Slovačke Eduardom Hegerom, Slovenije Janezom Janšom, Grčke Kirijakosom Micotakisem, Mađarske Viktorom Orbanom i Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na tom panelu učestvovaće i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin, predsednik Saveta EU Šarl Mišel i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Predsednik Srbije je u subotu izjavio da će na Forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

Vučić je najavio da će sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, kao i domaćinima, a veruje i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dodao je da će se sresti sa mnogim evropskim liderima, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa kojom će se, kaže, dodatno dogovarati oko njene poseti Srbiji.
Napredak u evrointegracijama

- Važan je susret sa šefom Saveta EU. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o tome da smopodigli nivo usaglašavanja sa EU sa 46 na 62 odsto. To će biti i prilika da vidimo kako oni gledaju na budućnost srpskog pridruživanja EU - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen


U okviru Foruma biće razmatrane i šanse koje pruža oporavak od pandemije korona virusa po privredu, kao i pitanje proširenje Evropske unije.

Na panelu posvećenom proširenju Unije, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Budućnost Evrope prioritet

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je danas da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

- Slaba EU nije nikome u interesu. Slaba EU znači nejasnu budućnost, kako u pogledu naših međusobnih odnosa, tako i uloge koju će EU imati u budućoj međunarodnoj arhitekturi. Debata je dostigla fazu u kojoj je potrebno pronaći rešenje kako možemo nastaviti da živimo zajedno kao EU ili kao Evropa - rekao je Grk.

Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena.

On je istakao posetu indijskog ministra inostranih poslova Subrahmanjama Jaišankara, koji će predstaviti razvoj događaja u indo-pacifičkom regionu, a dodao je i da će među gostima biti i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja.

Na dnevnom redu će, kako Grk kaže, biti i pandemija Kovid-19, a ovogodišnji paneli fokusirani su na oporavak od pandemije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

Grk je naglasio da budući da će prisustvovati premijeri svih zemalja Zapadnog Balkana i sva tri člana predsedništva BiH, BSF će biti priprema za neformalni samit EU i Zapadnog Balkana, čiji će Slovenija biti domaćin početkom oktobra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 2 godine

Srbija ide dobrim tempom ka EU a Evropa je stabilna i svi utiču na tako stanje.

Nešo N

pre 2 godine

Srbiji je EU od izuzetne važnosti i nema nameru da sa tog pute skreće.

Nena

pre 2 godine

Budućnost Evrope je bitna a svi u regionu rade na tome.

Glasinac

pre 2 godine

Srbiji je važan i Zapad i Istok i upravo takvu politiku vodi.

Sofija

pre 2 godine

Србија последњих година захваљујући политици преседника Србије поправља свој углед у свету

Lara

pre 2 godine

Diskutovaće se o tematikama, koje su važne za dalji napredak Srbije.

Oziris

pre 2 godine

Krupnim koracima se približavamo EU integracijama.

Ana

pre 2 godine

Srbiji su zahvaljujući ovom čoveku sva vrata otvorena! Bravo i samo napred predsedniče!!!

Dalibor

pre 2 godine

Ne sećam se da je i jedan državnik od 90ih ka ovamo imao ovoliku podršku evropskih i svetskih lidera! Samo napred i hrabro Vučiću! Srbija je uz tebe!

Mina

pre 2 godine

Srbija je na dobrom putu i sve bliza ulasku u EU

Marko

pre 2 godine

Srbija ce nastaviti putem napretka i ekonomskog prosperiteta

Klara

pre 2 godine

Прилика да Србија покаже да је на добром путу ка ЕУ.

Dejan

pre 2 godine

Vučić je jak regionalni lider koji predstavlja našu zemlju u svetlu u kom zaslužuje. Zahvaljujući odgovornoj diplomatiji, Srbiju danas u Evropi druge zemlje više cene i poštuju.

Zlatko

pre 2 godine

Proširenje Unije je ono što interesuje lidere Balkana, Srbiju možda najviše. Predstojeći sastanci na Bledu možda pojasne kako stvari stoje, ima li nekih novih momenata kad su integracioni procesi u pitanju.

Jeca

pre 2 godine

Naša država je odgovornom politikom pokazala da je napredak moguć, a našem predsedniku pružamo punu podršku u svemu što nas očekuje

Milena

pre 2 godine

Ovi sastanci će sigurno dosta omogućiti našoj državi.

Milena

pre 2 godine

Predsednik će sigurno ostaviti odličan utisak na sve tamo.

Dragan

pre 2 godine

Na Bledu će biti prvi zajednički nastup zemalja Balkan Opena.

Dragan

pre 2 godine

Na Bledu očekujem zajednički i složni nastup Vučića, Rame i Zaeva.

Dragan

pre 2 godine

Videćemo kako funkcioniše naš Balkan Open na Bledu.

Micojka

pre 2 godine

Srbija na celu sa Vucicem, krupnim koracima ide ka clanastvu u EU.

Milana

pre 2 godine

Ovi razgovori su samo jos jedan od dokaza da Srbija ide dobrim putem i iskreno se nadam da cemo biti korak blize EU.

Maja

pre 2 godine

Još jedan dokaz da je Srbija na pravom putu što se tiče EU, naš predsednik učestvuje na panelu na kome će imati mnoge sastanke u vezi EU

Rade

pre 2 godine

Vučić se svakodnevno zalaže za napredak i jačanje države i za korist građana

Siniša

pre 2 godine

Veoma važni sastanci koji vode Srbiju ka još boljim odnosima sa svima i koji jačaju prijateljstva

Veronika

pre 2 godine

Znači da su nas zahvaljujući Vučiću svugde u svetu uvažili i da su Srbiji svugde otvorena vrata, a to je, prioritetno najvažnije u bilateralnim odnosima.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija