• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2021

16:05

Politika koju predsednik Vučić vodi prepoznata je u pozitivnom svetlu u Evropi!

Politika

Politika koju predsednik Vučić vodi prepoznata je u pozitivnom svetlu u Evropi!

Podeli vest

ZORAN Đorđević, član predsedništva SNS-a, oglasio se povodom učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 16. Bledskom strateškom forumu.

 

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na 16. Bledskom strateškom forumu kao jedini predstavnik neke države koja nije članica EU, što već samo po sebi govori o uvažavanju Republike Srbije i predsednika lično, kao i o tome da politika koju predsednik osmišljava, kreira i sprovodi biva prepoznata u pozitivnom svetlu u Evropi, daje rezultate i svakodnevno menja, na bolje, sliku o našoj državi.

Predsednikova obraćanja, stavovi koje je izneo i ocene koje je dao o trenutnoj, aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ne samo u Srbiji i ne samo na području Zapadnog Balkana, izazvali su veliku medijsku pažnju, a brojni razgovori koje je vodio na marginama Foruma sa evropskim zvaničnicima su, na osnovu izjava predsednika i njegovih sagovornika, bili iskreni i, u političkom smislu pre svega - sadržajni, čak i u trenucima kada su, po svojoj otvorenosti i zasnovanosti na argumentima iz realne političke stvarnosti, svedočili o tome da postoje i određene razlike u shvatanjima načina i brzine na koji Srbija sprovodi svoj proces priključenja EU.

Srbija je, konstatovao je predsednik, podigla svoj nivo usaglašenosti sa spoljnopolitičkim odlukama EU na 63%, ali Srbija, naglasio je on, kao suverena, nezavisna i demokratska zemlja, pre svega mora da vodi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, od kojih je, svakako, pridruživanje EU jedan od prioritetnih, pored onog najvažnijeg - obezbeđivanja ekonomskog napretka i razvitka i poboljšanja standarda života građana.

Takođe, u predsednikovim obraćanjima, posebno mesto je pripalo afirmaciji projekta Otvoreni Balkan, odličnih rezultata koje je ta inicijativa već postigla, kao i mogućnostima koje ona u prespektivi pruža i koje će, bar što se onih koji su inicijativu prihvatili, u vrlo bliskoj budućnosti doneti mnoge benefite svima koji u tome učestvuju.

Ono što posebno potvrđuje opravdanost, ali i potrebu, ovakve forme regionalne saradnje jeste činjenica da sve moćnije i uticajnije članice EU, Nemačka pre svih, zdušno podržavaju Otvoreni Balkan i navode ga kao primer dobre prakse.

Ono što se takođe moglo čuti na Forumu jesu i stavovi o potrebi drugačijeg pristupa od strane EU zemljama Zapadnog Balkana, u kojima opada javna podrška i entuzijazam za pristupanje EU, pre svega zbog načina na koji se u EU tretiraju dosadašnja postignuća zemalja kandidata u tom procesu, u čijem se sprovođenju neretko primenjuje politika duplih standarda, dodatnih uslovljavanja i nedovoljnog uvažavanja unutrašnjih političkih i drugih specifičnosti koje svaka od zemalja kandidata ima - o čemu je predsednik Vučić takođe govorio, jasno i glasno, bez eufemizama, argumentovano, politički hrabro i državnički dostojanstveno. Motivišuće, stoga, deluju izjave koje su se mogle čuti, poput one koju je dao Viktor Orban, a tiče se konkretno Srbije, koja glasi - Srbija je potrebnija EU, nego EU Srbiji, ili opšte konstatacije, koju su izrekli mnogi od prisutnih državnika - da EU ne bi smela da izneveri Zapadni Balkan.

U svetlu takvih stavova, mesto i uloga Srbije, kao lidera Zapadnog Balkana, naglašeno dobija na značaju u procesu regionalne saradnje, a politika koju oličava predsednik Vučić - politika razgovora, dogovora, pregovora, rešavanja svih spornih pitanja dijalogom, politika očuvanja mira i stabilnosti na ovom području - dokazuje se kao put  koji bi sve zemlje regiona trebalo da izaberu.

Mir i stabilnost, ekonomski razvoj i ubrzani napredak na svim drugim poljima, prevazilaženje sporova i problema iz prošlosti zajedničkim delovanjem usmerenim ka zajedničkoj budućnosti, međusobno uvažavanje i razgovor kao osnovni metod spoljnopolitičkog delovanja - bazične su poruke koje je predsednik Vučić na Forumu uputio svima onima koji su želeli da ga čuju i onima koji su želeli da ga razumeju. Naravno, pri svemu tome, predsednikov javno izrečen stav da - politika ne znači laskanje, već donošenje bolnih odluka - politički višeznačan, potvrdio je da Srbija zna šta su njene obaveze i šta je potrebno da uradi na svom evropskom putu, ali je potvrdio i da će se Srbija na tom putu rukovoditi svojim interesima, da će voditi svoju politiku, u interesu svojih građana i da će sarađivati sa svima onima koji Srbiju vide kao punopravnog, uvažavanog i iskrenog partnera u svim formama saradnje, naročito one ekonomske, pri čemu posebnu pažnju pridaje saradnji sa Narodnom Republikom Kinom i Ruskom Federacijom.

Verujem da je predsednikova iskrena opredeljenost ciljevima koje je istakao dovoljna garancija svima, dobronamernima i spremnima na saradnju, da prihvate i uvaže poruke koje je Srbija sa Bleda poslala - jer one ne svedoče samo o tome da postoji jasna politička vizija balkanske budućnosti, već i merljiva i postupcima dokaziva spremnost da se balkanska sadašnjost menja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
predsednikov zanosač muda u kr

pre 2 godine

Još jedan beskorisni parazit iz partije, kome je jedini kvalitet podanički mentalitet.

Neuspešni i propali političari svakodnevno, lavinom laži i monstruoznim uvredama, napadaju Vučića i njegovu porodicu!
Politika

Neuspešni i propali političari svakodnevno, lavinom laži i monstruoznim uvredama, napadaju Vučića i njegovu porodicu!

Svima njima naređeno je, s obzirom da su mnogi koječime ucenjeni, a mnogi plaćeni za to – da se svakodnevno, na sve načine, svim metodama napada politika koju kreira i sprovodi predsednik Vučić, a posebno da se uvredama, pretnjama i besprizornim bolesničkim izlivima mržnje prema predsednikovoj porodici, deci naročito, radi na tome da se Aleksandar Vučić primora na to da prestane da se bavi politikom, rekao je član Predsedništva SNS Zoran Đorđević, čiji autorski tekst vam prenosimo u celosti...

29.08.2021

13:12

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija