• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.09.2021

15:35

Naša zemlja je u poslednjih 10 godina među najbrže rastućim ekonomijama u regionu! DO BANRKOTA SU NAS DOVELI ONI KOJI NAS DANAS KRITIKUJU!

printscreen RTS

Politika

Naša zemlja je u poslednjih 10 godina među najbrže rastućim ekonomijama u regionu! DO BANRKOTA SU NAS DOVELI ONI KOJI NAS DANAS KRITIKUJU!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je danas na tekst iz medija pod naslovom "Šminkanje stvarnosti uoči izbora. Bajke o ekonomskom tigru", i dodao da se u tom tekstu dovode u pitanje podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji primenjuje međnarodno utvrđene metode i izvore podataka

Mali je u objavi na Fejsbuku naveo da se nastavljaju pokušaji da se obmane javnost i da se unize ekonomski uspesi Srbije, poređenjem sa privrednim rastom zemalja regiona, koje su navodno, prema tom tekstu, brže rasle od naše zemlje.

- Činjenice su, međutim, sasvim drugačije. Nakon 2012. godine, kada nam se zemlja nalazila pred potpunim finansijskim kolapsom, morali smo da sprovedemo mere teške, ali neophodne fiskalne konsolidacije. Shodno tome, bilo je nemoguće dostizati visoke stope rasta, i to bi svako ko se bavi ekonomijom trebao da zna - naveo je Mali.

Zanimljivo je, kaže, da su nas do bankrota doveli upravo ti kritičari, koji danas osporavaju ekonomske uspehe.

- Ti isti ljudi su radili u Ministarstvu finansija, na veoma visokim pozicijama, i u skladu sa tim bili donosioci odluka - rekao je Mali.

Po završetku refomi, podseća, privreda Srbije počela je ubrzano da se razvija, pa je tako, ističe, kumulativni rast od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, do ove godine, iznosio 17,2 odsto.

Navodi da je u istom periodu, Hrvatska imala kumulativni rast 5,4 odsto, Severna Makedonija 6,4 odsto, Crna Gora 8,4 odsto, Bosna i Hercegovina devet odsto i Albanija 11,4 odsto.

- Takođe, ukoliko se posmatra poslednjih 10 godina, u smislu kumulativnog rasta BDP-a, a koje obuhvataju i period teških reformi i fiskalne konsolidacije, naša zemlja je i dalje među najbrže rastućim ekonomijama u regionu - istakao je Mali.

 

Ekonomska stabilnost Srbije tokom pandemije


Kaže da su se ekonomska snaga i stabilnost javnih finansija Srbije pokazale i tokom pandemije korona virusa, kada je Srbija, i pored najveće ekonomske krize, ima pad od tek minus jedan odsto.

- To je bio među najboljim rezultatima u celoj Evropi, a posebno kada se ima u vidu da su ekonomski snažnije države od naše imale i dvocifren pad stope rasta BDP - rekao je Mali.

Ističe da se ove godine očekuje rast BDP od 6,5% odsto.

Bajka ili realnost?


Ministar Mali je kritičare upitao da li je "bajka ili realnost" to što su od 1. januara ove godine, nakon godine pandemije, povećane penzije, plate u javnom sektoru i minimalna cena rada i da li nas očekuju dalja povecahnja?

- Da li je bajka da je država sa tri paketa ekonomskih mera podrške, ukupno vredna oko osam milijardi evra, odnosno 17,4 odsto BDP, pomogla privredu i građane Srbije, čime je sačuvana naša privreda, očuvana radna mesta i životni standard građana - rekao je Mali.

Realnost je, kaže, i to da će Srbija do kraja godine imati čak 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica u izgradnji, da je priliv stranih direktnih investicija u prvih sedam meseci ove godine iznosio dve milijarde i 72 miliona evra, što je, ističe, za oko 30 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine.

- Ne treba zaboraviti ni podatak da je BDP po stanovniku porastao sa oko 4.600 evra na 6.700 evra u periodu od 2012. do 2020. godine, odnosno za oko 2.100 evra, što je oko 43 odsto - zaključio je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 2 godine

Ma jeste ja bacio novcanik jer sve iz njega pre izadje nego sto udje.

laza lazarevic

pre 2 godine

Samo se zalite imate plate od 350€ i kukate kod Djilasa je bilo isto 350€.

Zaharova

pre 2 godine

Jeste kao odes u kupovinu najbolje se vidi taj rast a u novcaniku tada nastaje pad.

dr

pre 2 godine

Kompletnom idiotu nije skupo ulje od 200 din kao tebi zato se i hvali.

Nebojsa iz Beograda

pre 2 godine

Ma vama na vlasti je zlatno doba vec 10 godina ali obicnom narodu zardjalo doba.

laza lazarevic

pre 2 godine

Kad vidim ovo kumulativam znas da je neka mucka onda ti prospe gomilu civara i poredi sa drugim zemljama kako ih rasturamo a odes nesto nuzno kupis padnes u nesvest.

Noki

pre 2 godine

Mali nam prica price za malu decu pred spavanje.

kraj partije je blizu

pre 2 godine

Toliko nam dobro ide da mi je neprijatno kad pogledam u novčanik. Pitam se da li ja možda živim u nekoj zoni sumraka, paralelnom univerzumu gde ne vlada zlatno doba u Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija