• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.09.2021

15:22

Fokus ove Vlade je čišćenje deponija

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

Fokus ove Vlade je čišćenje deponija

Podeli vest

U selu Obrež, u opštini Pećinci, danas je počelo uklanjanje divlje deponije na kojoj se otpad nagomilavao oko 40 godina, a početku radova prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da je upravljanje čvrstim otpadom, uz unapređenje kvaliteta i zaštite vazduha i prečišćavanje otpadnih voda, jedan od prioriteta Vlade Srbije

Po obilasku deponije, predsednica Vlade je izjavila da je zaštita životne sredine, uz reformu vladavine prava, jedan od dva prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu.

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine odvojilo je 75 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija - rekla je Brnabićeva.

Navela je da sada zbog nebrige duge decenijama, imamo mnogo posla i da će se sadašnja Vlada Srbije fokusirati na unapređenje kvaliteta i zaštite vazduha, na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom, odnosno čišćenje divljih deponija.

Istakla je da će država uraditi svoj deo posla ali i da svaki građanin, kao pojedinac treba da uradi svoj deo i da pazi gde odlaže otpad i baca smeće.

- Razmišljamo i o upotrebi geoprostornih podataka gde bismo kontrolisali snimke i mogli da vidimo gde se prave deponije i da odmah reagujemo - rekla je Brnabić.

Za odsumporavanje izdvojeno 600 miliona evra

Dodala je da se paralelno sa uklanjanjem čvrstog otpada, pošumljavanjem i sličnim akcijama u borbi za zdraviju životnu sredinu radi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje na našim termoelektranama za šta je od 2014. godine izdvojeno 600 miliona evra.

Ministar za zaštitu životne sredine Irena Vujović naglasila je da se tokom ovog meseca planira uklanjanje 500 deponija u 43 grada i opštine. Navela je i da u Srbiji postoji oko 3.500 deponija i smetlišta i da će se raditi na tome da se uklonjene deponije ponovo ne obnove.

Foto: Pixabay

- U prethodnom periodu Ministarstvo je raspisalo konkurs za čišćenje ali treba znati da će odgovor države za neodgovorne pojedince biti mnogo jači, jer ne možemo dozvoliti da jedne te iste deponije čistimo svaki čas - istakla je Irena Vujović i dodala da će veoma kontrolisati da se jednom uklonjene deponije opet ne pretvore u smetlišta.

Navela je da je Ministarstvo na čijem je čelu upravljanje čvrstim otpadom izdvojilo kao jedan od glavnih problema i prioriteta a da mu se pridaje velika važnost potvrđuje i prisustvo predsednice Vlade Srbije na mestu gde počinje uklanjenje jedne od deponija.

Deponija u Obrežu se uklanja posle 40 godina

Predsednik opštine Pećinci Siniša Ðokić najavio je da bi radovi trebalo da budu gotovi za pet, šest dana i da će deponija posle biti zatvorena i stavljena rampa na ulazu.
Prema njegovim rečima opština Pećinci godinama radi na uklanjanju divljih deponija i već je uklonila one u Donjem Tovarniku, Ogaru, Šimanovcima i u Popincima.
- Izdvojili smo i sredstva za energetsku efikasnost u školama pa se devet od naših 15 škola greje na gas i pelet a i ostalih šest će se grejati na gas kada on prođe u naseljima gde se te škole nalaze - rekao je Ðokić.

Bračni par Stanija i Miladin Jovanović koji 40 godina žive blizu deponije čije je uklanjanje danas počelo, za Tanjug su rekli da će to njima olakšati i ulepšati život.

- Bar ćemo moći da otvorimo prozor a da nam smrad ne ulazi kao što je do sada bilo. Da nije bilo ove šume oko nas, mi bismo se svi porazboljevali - rekla je Stanija i dodala da je čišćenje deponije spas za zdravlje njih i njihovih komšija.

Njen muž Miladin ispričao nam je da je na deponiji bilo svakojakog smeća, građevinskog otpada, crkotina, starog nameštaja.

- Otpad najviše smeta nama koji živimo blizu ali je loše i to što se svašta baca u kanal a on je povezan sa Obedskom barom - kaže Miladin.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kraj partije je blizu

pre 2 godine

Fikuse, jeste li se to setili brige o prirodi dan pred ekološki ustanak? Frka,a? Gde bre onaj pičkousti nalazi ove teletabise koji bi i nakovanj pokvarili, ili ukrali ?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija