• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.09.2021

11:22

Priština želi da sahrani dijalog! To će nas vratiti deset godina unazad!

printscreen RTS

Politika

Priština želi da sahrani dijalog! To će nas vratiti deset godina unazad!

Podeli vest

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je za RTS da najavama nekakvog reciprociteta i oduzimanja registarskih tablica Priština želi da sahrani dijalog

Petar Petković je podsetio da neće moći da ide na KiM tokom kampanje za lokalne izbore pošto mu je to Priština zabranila.

Naglasio je da se time krši sporazum o posetama zvaničnika i dodao da je o tome obavestio specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na trilateralnom sastanku u Briselu.

- Najavama o reciprocitetu i oduzimanju registarskih tablica Priština želi da sahrani dijalog - rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Petković očekuje da se dijalog na ekspertskom nivou nastavi u oktobru. Beograd želi da učestvuje u nastavku dijaloga, otvoreni smo za sve teme – o slobodi kretanja, ZSO, energetici, pravosuđu, pitanju nestalih.

S druge strane, napomenuo je da Priština beži od svih tema, da ne želi da ispuni obećano.

Govoreći o sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kim i kandidatima Srpske liste za gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima, istakao je da je  još jednom potvrđeno jedinstvo.

- To jedinstvo postoji između Srpske liste i Beograda. Vučić je još jednom podržao je isključivo kandidate Srpske liste jer se time čuva pupčana vrpca između države Srbije i srpskog naroda na KiM - naveo je Petković.

Kako je naglasio, to je poruka mira i da Srbija brine o svom narodu. "Još ćemo snažnije podržavati naš narod, nastavićemo da se borimo i na diplomatskom i na ekonomskom planu", dodaje Petković.

Narod na KiM uznemiren zbog najava Prištine

Istakao je da su predstavnici Srpske liste preneli Vučiću uznemirenost naroda na KiM zbog najava iz Prištine koje se odnose na kršenje Briselskog sporazuma, i to sporazuma o energetici i pravosuđu u svetlu sramne presude Ivanu Todosijeviću, ali i najavama da će se uvoditi nekakav reciprocitet i oduzimati registarske tablice.

- Time se ugrožava život i sloboda kretanja srpskog naroda na KiM, za šta su predstavnici Srba poručili da to neće nemo posmatrati. Ukoliko Priština nastavi sa sličnim potezima
situacija će se vratiti deset godina unazad, pre Briselskog sporazuma
- ukazuje Petković.

O izbornoj kampanji

Naveo je da je kampanja za lokalne izbore na KiM počela u sredu.

Ponovio je da Kancelarija za KiM svakog dana radi na tome da se kosovski Srbi osećaju kao da žive u centralnoj Srbiji. "Gradimo novih 17 zgrada u Kosovskoj Mitrovici i novu zgradu univerziteta", dodaje Petković.

Podsetio je da je, pored redovnog budžeta Kancelarije za KiM, država kroz rebalans budžeta obezbedila dodatne četiri milijarde dinara za kapitalne projekte i jednokratnu pomoć narodu na Kosovu od 100 i 200 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59