• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2021

09:08

OVI KO DA JEDU MAK! Osmani traži od EU da pritisne Beograd zbog kršenja Briselskog sporazuma?!

Politika

OVI KO DA JEDU MAK! Osmani traži od EU da pritisne Beograd zbog kršenja Briselskog sporazuma?!

Podeli vest

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da je Beograd taj koji je jednostrano delovao od 2016. godine i koji krši sporazume iz Brisela, a ne Priština

Osmani je na Fejsbuku pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da "odmah prekine s provokacijama Kosova i zloupotrebom građana u političke svrhe".

- Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i nastavlja da ne sprovodi - napisala je Osmani, reagujući na zahtev EU da Beograd i Priština smire napetosti povodom novonastale situacije na severu KiM zbog prištinskog uvođenja "mera reciprociteta".

Ona je ocenila da se "mere reciprociteta" po pitanju registarskih tablica ne mogu smatrati jednostranom akcijom već navodnim "delovanjem u skladu sa potpisanim sporazumima" koje bi, kako je navela, trebalo da zahteva i EU.

Osmani tvrdi i da "ilegalne srpske strukture" koje se, kako navodi, finansiraju iz Srbije i primaju naloge iz Srbije, "preduzimaju radnje kojima ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona".

- Srbija prema nepromenjenom receptu iz prošlosti koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju - tvrdi Osmani.

Ona je dodala da nijedna vrsta pretnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, "a u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost".

- Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je zbog isteka roka sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeduje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zloupotrebljavaju lokalne Srbe - tvrdi Osmani.

Osmani je ocenila da "destabilizujuća politika Srbije" na KiM i u regionu i njeni "hegemonisticki ciljevi" za razvoj "tzv. srpskog sveta" predstavljaju povratak politici Srbije iz devedesetih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VOJIN

pre 2 godine

на вука повика а лисице месо једу !!!

Pavle

pre 2 godine

Koliko se ja razumem u matematiku, ova Gospodja stvarno treba da ostavi mak i nuz proizvode, a nas Predsednik da poruci Gospodi iz EU- Ili ih smirite ili mi uvodimo u NASE Kosovo 1000 vojnika po rezoluciji 1244. Sve je prosto, ali i su i jako odgovorni momenti. Ali ovo nije kraj, videcemo bojim se ne za dugo, kako kazu ekonomisti, mora se napraviti zavrsni obracun, to nas ceka pa ceka. Zivela Srbija!

milankukic

pre 2 godine

trla baba lan taako i ova Osmanijeva lupa li lupa ali svaka sila za vreme kad vam puknu kentori videcete ko ste i šta ste da ima kod vas neko pametan vratili bi se pod krov Srbije jer Kosovo i Metohija su uvek bili i bice Srpski i turci su ga držali 500 godina pa su otišla a vi cete vrlo brzo

Penzionerj

pre 2 godine

Ova klinka lupeta kao otvoren prozor. Nezna ona ni gde je busna. Kosovo i Metohija je Srpsko i vecito ce bit Srpsko po svaku cenu. Treba pozvati bracu Ruse da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Siledžije nas neće učiti dijalogu
Politika

Siledžije nas neće učiti dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je šefu kabineta Vjose Osmani Bljerimu Velji da Beograd neće dijalogu učiti "oni koji na goloruki narod idu dugim cevima i oklopnim vozilima"

21.09.2021

09:05

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija