• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2021

19:38

ŠIPTARI NA KOSOVU I METOHIJI "KUPILI" ORUŽJE OD POLICIJE! Uhapšeni zbog planiranja TERORISTIČKIH NAPADA!

Politika

ŠIPTARI NA KOSOVU I METOHIJI "KUPILI" ORUŽJE OD POLICIJE! Uhapšeni zbog planiranja TERORISTIČKIH NAPADA!

Podeli vest

U zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova za pritvaranje pet osoba osumnjičenih za terorizam navodi se da su pritvorenici oružje koje pronađeno tokom racije "kupili" od policije takozvanog Kosova tokom jedne "simulirane kupo-prodaje"

U ovom dokumentu, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da je otkriveno da su osumnjičeni tražili protivtenkovsko naoružanje, raketne granate i granate kako bi pripremili terorističke akcije na Kosovu i Metohiji.

- Dana 7. oktobra 2021. godine od suda smo obezbedili nalog o simuliranoj kupovini. Desetog oktobra 2021. godine prilikom pretresa kuće i pratećih objekata osumnjičenih, kao i osumnjičenog Mentora Belaće i Škodraja Krasnićija, osigurani su dovoljni dokazi da je osumnjičeni Belaća ranije imao kontakte sa dotičnim osumnjičenima, dok je Krasnići obezbedio oružje u cilju prodaje - navodi se u zahtevu.

Prema tom dokumentu oružje je zaplenila policija takozvanog Kosova tokom pretresa i hapšenja pet osoba.

Prema ovom dokumentu optuženi Ardijan Gjuraj, Ergim Sila i Nehrudin Skenderi počinili su krivično delo "priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti (takozvane) Republike Kosovo".

Drugi optuženi, Mentor Bellaća iz Prizrena, koji je deo ove grupe, tereti se za "neovlašćeno držanje, kontrolu ili posedovanje oružja", dok je Škodran Krasnići, prema navodima tužilaštva, počinio krivično delo "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva".

Za Krivično delo "planiranje terorističkih napada i ugrožavanje ustavnog poretka (takozvanog) Kosova i bezbednosti", predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Takođe, na osnovu Krivičnog zakonika takozvanog Kosova, za "izvršenje terorističkog dela", predviđeno je najmanje pet godina zatvora. Za uvoz, izvoz, proizvodnju i neovlašćenu prodaju oružja ili eksploziva predviđena je novčana kazna do 7.500 evra i zatvor od jedne do osam godina.

Za neovlašćeno posedovanje oružja preti kazna do 7.500 evra ili zatvor do pet godina.

Od izbijanja oružanog sukoba 2011. godine više od 350 građana Kosova i Metohije je otišlo u Siriju i Irak. Većina muškaraca se u tim zemljama pridružila militantnim organizacijama, uglavnom Islamskoj državi.

Na osnovu podataka takozvanih kosovskih institucija više od 80 kosovskih državljana je ubijeno u ratnim zonama. Osim muškaraca, bilo je žena i dece.

Na Kosovo i Metohiji je iz Sirije 2019. godine vraćeno 110 građana uključujući četiri borca Islamske države, 32 žene i 74 dece.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija