• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2021

12:52

/UŽIVO/ DRAMA NA SEVERU KIM! Vučić se čuo s Lajčakom!

kosovo online

Politika

/UŽIVO/ DRAMA NA SEVERU KIM! Vučić se čuo s Lajčakom!

Podeli vest

Kosovska policija je jutros oko 9 časova upala u Severnu Mitrovicu, bacala šok bombe i suzavac, a nakon toga se nekoliko stotina građana okupilo i blokiralo više ulica. Čule su se sirene za uzbunu, zapaljeni su atomobili a jedna osoba je zadobila protrelnu ranu grudnog koša

16.17 - Grenel pozvao Bajdena da reaguje

Bivši izaslanik prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel oglasio se povodom brutalnog upada albanskih snaga na sever Kosova i Metohije.

Grenel je na svom Tviter profilu poslao jasnu poruku kojom osuđuje Prištinu za današnja dešavanja.

- Briselski sporazum je jasan i treba ga se pridržavati - ovo ga krši. Političke manipulacije nekih u Prištini pred lokalne izbore na Kosovu u nedelju moraju prestati. Ovo je opasno i bezobzirno. Džo Bajden takođe ne sme da ćuti o ovoj situaciji.

15.38 - Počeo sastanak Vučića i Srba sa KiM

Uz prisustvo medija danas posle podne počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji u Raški.

Vučić je rekao da je spreman da sasluša Srbe, i da će na kraju odgovoriti na sve što imaju da kažu.

Istakao je da želi da pokuša da postignu dogovor šta nam je u narednom periodu činiti.

Upitao je rukovodstvo Srpske liste, koje je tražilo prisustvo medija, da li su svi mediji prisutni.

- Saslušaću vas koliko bude potrebno, odgovoriću na sve - kazao je Vučić.

Goran Rakić šef Srpske Liste rekao je da je tražio da mediji budu prisutni, i to svi, opozicioni i pozicioni, kako bi se čula istina, čulo od ljudi koji su jutros napadnuti i na onih na koje je pucano.

- Ne mogu da razumem pucanje na goloruki narod - podvukao je on.
 

15.18 - Vučić kontaktirao Lajčaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

"Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji", kazao je Vučić za TV Prva, preneo je B92 na svom sajtu.

13.50 - Povređeno je još nekoliko desetina Srba

Pored Srećka, povređeno je još nekoliko desetina Srba, od dejstva šok bombi i suzavca, a još petoro je zatražilo medicinsku pomoć u KBC Kosovska Mitrovica.

13.45 - Srećko Sofronijević uspešno operisan

Srbin Srećko Sofronijević, koji je tokom jutrošnjeg upada specijalnih jedinica Kosovske policije u Sever Mitrovice upucan, uspešno je operisan a metak je izvađen.

Sofronijeviću je izvađen metak kojim su ga pogodili s leđa pripadnici kosovske policije.

Podsetimo, u Zvečanu je 11 časova iz vatrenog oružja ranjen Srbin Srećko Sofronijević, i on se trenutno nalazi u bolnici u teškom stanju.

"Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju", rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

13.40 - Oglasila se eparhija Raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na severu KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira

- Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage KFOR-a i EULEKS-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

- Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije. Prema podacima bolnice iz Severne Mitrovice najmanje jedna osoba srpske nacionalnosti je ranjena vatrenim oružjem od strane policije, a mediji saopštavaju da je broj povređenih veći - ukazala je eparhija.

13.32 - Borelj pozvao na hitan prekid nasilja

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj pozvao je na hitan prekid nasilja i jednostranih poteza na severu KiM

13.30 - Ako NATO ne interveniše za 24 sata, to će učiniti naša vojska

Ukoliko NATO u roku od 24 sata ne zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji kojima preti pogrom posle najnovijeg upada specijalaca ROSU na Sever KiM i ranjavanja jednog Srbina u Zvečanu, to će učiniti Vojska Srbije, saznaje Informer.rs!

Kako saznajemo, predsednik Srbije i Vlada Srbije doneće danas odluku da ukoliko NATO, odnosno KFOR ne reaguje u roku od 24 sata i ne zaštiti ugroženo srpsko stanovništvo na KiM, to učini Vojska Srbije!

Predsednik Vučić je stigao u garnizon Vojske Srbije u Raški, gde je obišao vojnike, a zatim će obići i jedinice Žandarmerije u toj oblasti.

Foto: Informer

13.28 - Poslanici SNS pozvali KFOR da reaguje

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrasnje poslove i poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je danas šta je još potrebno da se desi na severu Kosova i Metohije da međunarodna zajednica reaguje.

I drugi poslanici Srpske napredne stranke, povodom najnovijih dešavanja na severu KIM, koji su se danas javljali za reč u parlamentu, ocenili su da je krajnje vreme da KFOR reaguje.

Marković je najoštrije osudio poslednje divljanje pripadnika ROSU na severu KiM koji su jutros, kako je rekao, po nalogu Aljbina Kurtija, do zuba naoružani, napali goloruk srpski narod, sa ciljem izazivanja opšte krize koja bi dovela do nesagledivih posledica.

Ranjavanjem većeg broja civila, među kojima je i Srećko Sofronijević, kome se lekari bore za zivot, pokazali su, kaže Marković, da im je cilj jedino i isključivo progon srpskog stanovništva sa podrucja severa Kosova i Metohije.

"Ovo je ko zna koji put da prištinske vlasti ugrožavaju živote srpskog stanovništva i postavlja se pitanje šta je jos potrebno da se desi da Evropska Unija, NATO i KFOR reaguju u cilju zaustavljanja bezumne politike Aljbina Kurtija koja moze dovesti do nekontrolisanog haosa”, rekao je Marković.

Poslanik SNS Uglješa Mrdić rekao je danas u parlamentu da su poslanici šokirani dešavanjima na severu KiM, navodeći da je sada jasno ko hoće mir, a ko hoće haos.

“Mi prevođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem hoćemo mir, a Aljbin Kurti hoće haos, zato podržavamo apel premijerke Ane Brnabić i izjavu direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića”, rekao je Mrdić.

On je dodao da poslanici takođe podržavaju svaku reakciju predsednika Aleksanadra Vučića u vezi sa dešavanjima na severu KiM u kojima je ranjen čovek samo zato što je, kaže, Mrdić, Srbin.

“Koliko smo mi za politiku mira to pokazuje i Samit nesvrstanih. Pokazali smo da smo kao država toliko sazreli da imamo najbolju diplomatiju u istorji. Pružili smo ruku svima”, rekao je on.

Upitao je da li će i sada, kako je rekao, portal Dragana Ðilasa i Šolaja da kritikuju i osporavaju premijerku, predsednika i direktora Kancelarije za KiM zbog izgovorenih reči i akcija kojima se brani srpski narod.

“Da li će opet krenuti okupljeni oko opozicije da nas napadaju da smo nacionalisti da ne želimo mir, da li će krenuti opet da lažu”, pitao je Mrdić.

Izrazio je nadu da će KFOR i NATO reagovati, ocenjujući da je krajnje vreme za to. Još jedan poslanik naprednjaka Stefan Srbljanović pozvao je KFOR da, kako je rekao, obuzda “ludačku politiku Aljbina Kurtija” i da stabilizuju situaciju koja je dramatična.

“Ovo je poslednji trenutak da se spreči dalja eskalacija sukoba”, ocenio je Srbljanović.

13.17 - Pucali na kuću s tromesečnom bebom

Pripadnici policije lažne države Kosovo uz podršku specijalnih jedinica ROSU danas su izazvali haos u severnom delu Kosovske Mitrovice

Pored teško ranjenog Srbina, Srećka Sofronijevića, bilo je još desetak ranjenih Srbi.

13.00 - U Severnoj Mitrovici odjekuju rafali, Kfor ne reaguje da zaštiti Srbe!

Nakon današnjeg upada kosovske policije i pripadnika Rosu u Severnu Mitrovicu kada su bačeni suzavci i šok-bombe, došlo je do pucnjave kosovske policije na goloruke Srbe. 

Na snimcima se može čuti da rafali odjekuju Severnom mitrovicom kao usred rata, dok Kfor ne preduzima ništa kako bi zaštitio Srbe na KiM. 

12.58 - Pucali mecima kojim je ubijen Oliver Ivanović

Pripadnici policije tzv. države Kosovo uz podršku specijalnih jedinica ROSU danas su izazvali haos u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Tom prilikom rafalima si pucali bojevom municijom na goloruki srpski narod, koristeći šok bombe i suzavce.

U ovoj akciji korišćeni su vojni meci kalibra 5,56, proizvođača "Sellier&Bello", česke proizvodnje, po NATO standardima.

Koristi ga veliki broj vojske i policije u svetu, a ono što posebno upada u oči je da je ova municija korišćena prilikom ubistva Olivera Ivanovića, s tim što je kalibar metaka bio 9x19.

12.35 - Srbi pozvani da hitno doniraju krv

Sa odeljenja za transfuziju hitno traže dobrovoljne davaoce krvi. Kako saznajemo, zalihe krvi su jako male i hitno su potrebni dobroovljni davaoci.

Narodu je upućen hitan poziv da se međusobno organizuje i dođe na odeljenje za tranfuziju.

12.16 - Povređeno nekoliko Srba

U Zvečanu je malopre iz vatrenog oružja ranjen jedan Srbin, i on se trenutno nalazi u bolnici u teškom stanju, a kako smo nezvanično saznali još desetak Srba je povređeno

Prema poslednjim informacijama šestoro Srba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica. 

12.13 - Uhapšen Srbin u Zvečanu

Kosovska policija uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu.

Reporteri ovog portala objavili su snimak hapšenja, a kako navode uhapšeni je odveden u stanicu na razgovor.

Do sada je potvrđeno da je jedna osoba povređena od strane kosovske policije nakon napada na policiju, navodi Indeksonlajn.

Foto: Indeksonline

12.03 - Pogođen s leđa, metak mu izašao na grudi...

Srećko Sofronijević iz Zvečana je ranjen danas nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama, Sofronijević je pogođen u leđa, a metak mu je izašao na grudi i hitno je prebačen u bolnicu.

Foto: Informer

Ranjeni Srećko Sofronijević

12.02 - Ako NATO ne zaštiti Srbe na KiM, to će uraditi Vojska Srbije! 

Ukoliko NATO ne zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji kojima preti pogrom posle najnovijeg upada specijalaca ROSU na Sever KiM i ranjavanja jednog Srbina u Zvečanu, to će učiniti Vojska Srbije, saznaje Informer.rs!

12.00 - Petković: Ludak Aljbin Kurti hoće da izazove sukob velikih razmera

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se građanima zbog najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji

- Jutros u 9 časova po nalogu psihopate Aljbina Kurtija, policajci sa pripadnicima ROSU upali su na sever Kosova. Među desetinama povređenih, teško je upucan Srećko Sofronijević, čovek kojem se upravo bore za život - rekao je Petković.

On je naveo da je sve ovo direkno maslo Aljbina Kurtija koji želi da izazove krizu na Kosovu i Metohiji i da pokuša da osvoji sever.

- Oni su upadali čak i u apoteke i to je za njih krijumčarenje robe. Kada su se ponovo vratili u bazu Belvedere, naš narod ih je sprečio. Tada su pripadnici ROSU pucali na goloruki srpski narod. Ne znam šta bi mogao da bude sledeći potez ludaka Aljbina Kurtija koji puca na decu koja su krenula u školu, na goloruki narod. Mi smo uz politiku predsednika Vučića uspeli da sprečimo krizu većih razmera. Pitanje je šta će uraditi sada Međunarodna zajednica i KFOR. Dok sada ovo govorim, naši lekari se bore za život Srećka Sofronijevića i nadam se da će uspeti. Njegovim ranjavanjem pala je prva kap srpske krvi na KiM. Bili smo spremni da razgovaramo o slobodi kretanja sa prištinskom stranom. Nisu hteli da čuju ni oni ni EU. O čemu mi više možemo da pričamo kada se lekari bore za život čoveka. Oklopnim vozilima su krenuli na snikers, fantu i koka kolu - dodao je Petković.

11.47 - Vučić se upitio u Rašku na sastanak sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je za Rašku, a podignuta je i borbena gotovost Vojske Srbije, saznaje Informer.

Nakon upada jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Kako saznaje Informer, u Raškoj bi trebalo da bude organizovan sastanak sa čelnicima srpskih opština.

11.37 - Brnabić: Kurtijeva ludačka politika mora da se zaustavi

- Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa - izjavila je Ana Brnabić

11.36 - Teško ranjen Srbin u Zvečanu, rafali se čuju na sve strane

Jedan Srbin teško je ranjen danas prilikom nasilnog upada jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu. Rafali se čuju na obe strane, saznaje Informer.rs!

Hitno je primljen u bolnicu i njegovo stanje je zabrinjavajuće.

- Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju - rekao nam je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Foto: kosovo-online.com

11.04 - Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kosovska policija upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju.

Petković je za TV Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

Šok bombe, sirene za uzbunu, građani blokirali ulice... POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO UPAD KOSOVSKE POLICIJE U SEVERNU MITROVICU! Video

- Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever - rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.

Petković je pojasnio i da Priština pretresima apoteka i magacina sa lekovima pokazuje da krši sve sporazume, da im dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred izbore.

- Iz dana u dan, pogotivo posle dogovora i povlačenja Rosu sa Jarinja i Brnjaka, sada Priština izmišlja i stvara nove krize, izmišlja nepostojeće probleme kako bi policija upala na sever KIM. To radi u poslednjoj nedelji pred izbore. Kurti to smišljeno radi i pokušava da napravi nove nerede jer jednostrani potezi koje je pokušao su propali i sada ide na plan B, C itd - rekao je Petković.

11.00 - Interventna jedinica i u Zvečanu

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan. Blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta, a povremeno se iz tog pravca čuju detonacije. 

Foto: kosovo-online.com

10.51 - Više automobila oštećeno, jedan zapaljen

Više automobila je oštećeno, a jedan je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale.


10.35 - ROSU stigao u Severnu Mitrovicu

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu

9.45 - Kosovska policija upala u Severnu Mitrovicu, bačene šok bombe

Pripadnici kosovske policije upali su u jednu od apoteka u Severnoj Mitrovici gde su proveravali carinske papire.

Zbog protesta građana, policija je u jednom trenutku upotrebila suzavac i šok-bombe, a gradom su odzvanjale i sirene za uzbunu.

"Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice", rekli su za RTS očevici.

Naveli su da su policijski inspektori u civilu uz pratnju naoružane policije u severni deo stigli iz južnog dela Mitrovice.

Prema navodima portala, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu, ali za sada nema potvrde da li su angažovani i pripadnici Rosu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ringispil

pre 2 godine

Ako krenu sukobi treba sve aerodrome staviti na nisan da bagra ne pobegne. Svim novinarima zabraniti pristup dok vojska i policija ne zavrse posao. Prvo treba rezidenciju Kurtija i njega starvniti sa zemljom posle je sve lako kada se obezglave.

Zorinka

pre 2 godine

Јадни ти наши људи доле. Треба им помоћи како год се зна.

Pahuljica

pre 2 godine

Srbi nisu sami, narod iz Srbije je uz njih. Samo da se smiri situacija na KiM, da se ne zaostrava jos vise...

Tamara

pre 2 godine

Niko nije ocekivao ove strasne napda na nas narod i zato se ovo mora hitno spreciti.

Tamara

pre 2 godine

Vucic ce zastiti svoje ljude koji ovaj teror nisu uopste zasluzili. Ovi napadi su dokaz da Kurti gaji veliku mrznju prema nama.

Tamara

pre 2 godine

Kurti ponovo besramno i monstruozno naredjuje da se nas narod napadne i to treba hitno zahstaviti. Nas narod ne sme da trpi ovu torturu.

Ana

pre 2 godine

Ovo je crna-hronika, uzas bednika koji iskazuju silu na nevin narod pa jos pucaju. Kap koja je prelila casu.

Jelena

pre 2 godine

Niste sami uz vas je cela Srbija!!! Podrska !

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija