• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/DEJANA KLJAJIĆ

14.10.2021

07:55

MIRNA NOĆ NA KOSMETU, BARIKADE UKLONJENE! Epilog upada Kurtijevih specijalca na sever KiM - izrešetana kuća tromesečne bebe, žena preminula zbog stresa i gušenja od šok bombi i suzavca!

kosovo online

Politika

MIRNA NOĆ NA KOSMETU, BARIKADE UKLONJENE! Epilog upada Kurtijevih specijalca na sever KiM - izrešetana kuća tromesečne bebe, žena preminula zbog stresa i gušenja od šok bombi i suzavca!

Podeli vest

Zloglasni specijalci ROSU i pripadnici 'kosovske policije' juče ujutro su ponovo sa dugim cevima upali na sever pokrajine i bojevom municijom pucali na Srbe, a sve pod izgovorom 'borbe protiv šverca!?! Tokom ove terorističke šiptarske akcije teško je ranjen Srećko Sofronijević (36), koga su Šiptari upucali leđa i vrat i kome su lekari jedva spasli život, dok je više od deset Srba ozbiljno povređeno

 

Nakon jučerašnjeg upada u severni deo Kosovske Mitrovice i eskalacije koja je usledila posle ranjavanja Srbina Srećka Sofronijevića (36), noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno.

Barikade koje su građani sa severa KiM postavili tokom popodneva, posle napada specijalnih jedinica ROSU, uklonjene su sinoć. Saobraćaj je normalizovan.

I dalje ima tragova sukoba na ulicama Kosovske Mitrovice, patrona suzavca i šok bombi, čaure ispaljenih metaka, a policija je sinoć uklonila i nekoliko zapaljenih automobila.

Građani su se vratili svakodnevnim aktivnostima, obdaništa i škole nastavili su sa radom, ali bojazan da bi novi zvuk sirene za uzbunu mogao da ih uznemiri i izvede na ulice još uvek je prisutan.

Vojni meci

Priština je poslala teško naoružane pripadnike ROSU u severnu Mitrovicu i Zvečan. Akcija je počela nasilnim ulaskom u gradsku apoteku u Mitrovici, a potom su upali i u privatne magacine, prodavnice, porodične kuće... U napadu na Srbe koji su mirno protestovali koristili su šok-bombe, suzavac, gumene metke, ali i bojevu municiju kalibra 5,56 mm koju koristi NATO pakt.

Aljbin Kurti je monstruozni napad na Srbe pokušao da objasni kao 'akciju za suzbijanje šverca'!?!

- Kosovska policija, u cilju borbe protiv krijumčarenja, imala je racije u Prištini, Peći i u severnoj i južnoj Mitrovici. Zaplenjena je roba koja predstavlja materijalne dokaze. Zločin i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i sprečiti šverc. Pozivam građane u severnoj Mitrovici da ne nasedaju na pisanja medija u Srbiji koji štite kriminal - rekao je Kurti.

Zaštitićemo narod

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, komentarišući sve ove navode naglašava da je ovo sedmi upad 'kosovske policije' i ROSU u srpske sredine, a da su rafalima bili zasuti severna Mitrovica i Zvečan.

- Kurtijeva namera jeste da izazove sukobe širih razmera, to je potpuno očigledno. Na naš goloruki narod ide se sa dugim cevima, hapse se 'plazma', 'fanta' i 'koka-kola', imamo i pokušaj ubistva nedužnih ljudi! Pala je srpska krv na Kosovu! - upozorio je Petković, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Foto: kosovo online

- I šta će preduzeti EU, SAD? Šta će preduzeti Kfor i NATO, čija je obaveza da po Rezoluciji 1244, kao jedina oružana snaga na Kosovu, brani srpski narod i osigura mir i bezbednost? Pozivamo ih da reaguju i zaustave ludilo Aljbina Kurtija! Ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko hoće - poručio je Petković.

 

Foto: kosovo online

Srbin Srećko Sofronijević (36) iz Zvečana juče je mučki upucan u leđa i vrat tokom šiptarskog nasilja na severu Kosova!

Lekari su mu jedva spasili život. Sofronijević je u teškom stanju primljen u KBC 'Kosovska Mitrovica'. Direktor bolnice Zlatan Elek izjavio je posle operacije da je Sofronijevićevo stanje trenutno stabilno.

- Upucan je s leđa, ima povrede desne lopatice, prelom drugog desnog rebra, povredu krvnih sudova vrata i metak mu je izašao na prednju stranu vrata. Hitno je operisan, zaustavljeno je krvarenje, metak je izvađen i on je trenutno na intenzivnoj nezi - rekao je Elek.

Rođak slavnog harmonikaša

Srećko Sofronijević, koji je juče teško ranjen, rođak je čuvenog srpskog harmonikaša Ace Sofronijevića.

Muzičar je juče potvrdio ovu informaciju i poželeo svom prezimenjaku brz oporavak.

Ubrzo nakon ovoga, oglasila se i Sofronijevićeva sestra od strica Dragica Milović iz Leška, koja je apelovala na srpsku vlast da reaguje dok ne bude kasno.

- Svaki dan od Šiptara trpimo teror! Radila sam u južnom delu, tamo smo kamenovani, isterivani, na svaki način matretirani... Meni je sin koji je u policiji morao da ode sa Kosova. Željna sam sina i svojih unučića. Da li moram i ja da napustim ognjište, da li treba da sahranjujem braću kao 1999?! Da li ćete stati iza naroda ili da sami krenemo? Došli smo u situaciju da nemamo lekove, da moramo da odlazimo u Rašku po lekove, da svaki put plaćamo taksi jer su nam ukinuli prevoz. Mnogo je naroda poput mene u bedi, ali još više u strahu za decu. Samo da ne bude novog progona... - rekla je Milovićeva.

 

Izrešetali kuću u kojoj je bila beba!

Divljaci iz ROSU, osim što su pucali na ljude, rafalima su gađali i kuće po severu Kosova. Tako je jedna kuća u Zvečanu, u kojoj se nalazila i tromesečna beba, bukvalno izrešetana!

Osim ranjenog Sofronijevića, čije stanje se posle operacije stabilizovalo, građane je dodatno uznemirila vest da je brutalna akcija specijalnih jedinica Kosovske policije bitno uticala i na smrt Verice Đelić (71) iz Zvečana u čijem su dvorištvu kosovski specijalci ispalili veliku količinu suzavca i šok bombi, a koja je, prema rečima njenog sina Igora, umrla zbog stresa i gušenja koje je tada dobila.

Foto: informer.rs

Ranjeni Srećko Sofronijević

Reagovali su i brojni ambasadori, a iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini poručili su da "nikakvo nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo".

Svetski mediji preneli su da je tokom jučerašnje intervencije bezbednosnih snaga Prištine povređeno 20 ljudi, kao i da su građani srpske nacionalnosti na severu zbog svih ovih događaja uznemireni i zabrinuti.

KFOR juče nije bio u Kosovskoj Mitrovici, a oglasili su se i rekli da prema Rezoluciji 1244 "oni nemaju ta ovlašćenja".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom jučrašnjeg obilaska Raške i pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije uputio je jasnu poruku da će Srbija odbraniti naš narod na Kosovu i Metohji, uz poruku "Nema povlačenja" i "Predaja nije opcija".

 


"HOĆEMO LI SAHRANJIVATI BRAĆU KAO 1999.?" Sestra ranjenog Srećka Sofronijevića se obratila Vučiću, predsednik slušao emotivne ispovesti Srba!
Politika

"HOĆEMO LI SAHRANJIVATI BRAĆU KAO 1999.?" Sestra ranjenog Srećka Sofronijevića se obratila Vučiću, predsednik slušao emotivne ispovesti Srba!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Rašku nakon dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici i upada jedinica ROSU, nakon čega se odlučio na hitan sastanak sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Sastanak je nabijen emocijama, a kosovski Srbi izneli su predsedniku primere maltretiranja kojim su izloženi:

13.10.2021

18:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija