• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

18.11.2021

07:01

PREDRAG KOLUVIJA, VLASNIK "JOVANJICE", ZA INFORMER: Nemci su dokazali da ja nisam narko-diler!

Fotoilustracija/Objektiv/Informer

Politika

PREDRAG KOLUVIJA, VLASNIK "JOVANJICE", ZA INFORMER: Nemci su dokazali da ja nisam narko-diler!

Podeli vest

U stabljikama konoplje sa mog gazdinstva nađeno je između 0,34 i 0,54 odsto THC, što je 50 puta manje nego u marihuani koja se prodaje kao droga. Nemački novinari su to utvrdili, a istina će biti dokazana i na sudu

Predrag Koluvija, vlasnik 'Jovanjice', koji je optužen za uzgoj i nezakonitu prodaju 1,6 tona marihuane, kaže da su tekstovi nemačkog 'Vajsa' i 'Dojče velea' u kojima se tvrdi da on nije proizvodio drogu već industrijsku konoplju samo početak utvrđivanja pune i prave istine.

Prema njegovim rečima, u stabljikama konoplje zaplenjenim u 'Jovanjici' analizom je nađeno između 0,34 i 0,54 odsto psihoaktivne supstance THC, što je 50 puta manje nego u marihuani koja se prodaje kao droga. Kako je objavio nemački javni medijski servis 'Dojče vele', ako bi se ova 'trava koristila kao droga, bilo bi potrebno popušiti čak 20 džointa da bi se osetio mali opojni efekat!?!

Samo prekršajna prijava

Nigde u Evropi za ovako malo prekoračenje ne bih odgovarao krivično, već bih u najgorem slučaju bio prekršajno kažnjen, a i to samo ako bi uspeo da se dokaže moj umišljaj

Sve je sada jasno

Koluvija kaže za Informer da su nemački novinari više meseci istraživali ovu temu i na kraju samo dokazali ono što i on sve vreme tvrdi.

- Nikad ništa nisam slagao i zaista nema potrebe da mene bilo ko 'pere', ali jako je značajno to što su sada i Nemci dokazali da nisam nikakav narko-diler! Potpuno sam siguran da će i pravosudne institucije Srbije na kraju doći do istog zaključka, do istine, a istina je na mojoj strani! - kaže Koluvija, dodajući da su analize Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku (NCKF) Uprave kriminalističke policije, koje su rađene po naredbi tužioca, pokazale da je cvet konoplje zaplenjene na njegovom imanju imao od 0,34 do 0,54 odsto THC.

Foto: Informer DN

- Međutim, mi zaista sumnjamo da je bilo koja biljka sa našeg imanja imala više od 0,3 odsto THC, što je zakonska granica. Naši stručni savetnici će oboriti i te nalaze, s obzirom na to da su veštačenja rađena metodama koje ili nisu akreditovane ili prelaze obim akreditacije. Nigde u Evropi i civilizovanom svetu za ovako malo prekoračenje ne bih odgovarao krivično, već bih u najgorem slučaju bio prekršajno kažnjen, a i to samo ako bi uspeo da se dokaže moj umišljaj - naglašava Koluvija.

Na pitanje da li postoje samo analize na koje se pozivaju nemački novinari ili ih ima više, budući da urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tvrdi da su neki drugi nalazi pokazali da je u biljkama nađeno i 17 odsto THC, Koluvija tvrdi da na njegovom imanju nikada nije gajena nikakva droga.

- Istina je da postoji nekoliko nalaza i mišljenja, ali sva veštačenja ukazuju na to da je najveća količina THC pronađena u biljkama koje su sa 'Jovanjice' upravo 0,54 odsto! Analiza koju pominje Stevan Dojčinović postoji u spisima predmeta, ali je ona umnogome problematična. Ta analiza rađena je 3. marta 2020. godine, pet meseci nakon mog hapšenja i zakonitog uzorkovanja biljaka, iako naredba za veštačenje datira od 31. decembra 2019. godine i dostavljena je NCKF tek 24. februara 2020. godine. Veštačeni uzorci su opisani kao 'reprezentativni' pod rednim brojevima 2, 3, 4... Kod navedenih uzoraka ne postoji bilo kakav dokaz da su uzorkovani na uviđaju u 'Jovanjici' - navodi Koluvija.

Foto: Objektiv

Predrag Koluvija
'Ubacili' čoveka

Naš sagovornik dodaje da se 'sporna analiza' koju pominje Dojčinović bazira na nečemu sasvim drugom.

- U uvodu veštačenja navedeno je da su uzorci po navodima iz naredbe u istražnom postupku u predmetu 'Jovanjica 1' nađeni kod jednog od optuženih, i to u kesama u kojima je bila osušena konoplja... Taj čovek je priznao u istrazi da je zasadio konoplju za sopstvene potrebe. Međutim, on nikad nije bio zaposlen u 'Jovanjici' i zlonamerno je, bez ikakvih dokaza o našoj vezi, ubačen u navodnu organizovanu kriminalnu grupu. Pored toga, postoji i veštačenje gde je utvrđivana genetika konoplje nađene u 'Jovanjici' i kod pomenutog optuženog, koja je pokazala da se uopšte ne radi o istom genotipu. Sumnjamo da je predmet tog veštačenja upravo konoplja koja je oduzeta od ovog čoveka, a ne iz 'Jovanjice', što je i tužilac u jednom neformalnom obraćanju i naveo - naglašava Koluvija.

U Evropi plaćali odštetu

Koluvija kaže da postoji više primera iz Evrope gde su ljudi dobijali odštete posle lažnih optužbi poput ove u 'Jovanjici'.

- Policija je greškom hapsila ljude, misleći da se radi o opojnoj drogi. Kasnije se izvinjavala kada se utvrdilo da se radi o industrijskoj konoplji, dok su države morale da plate odštetu - ističe Koluvija.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Razvojni put jednog oksimorona ili šta je to "optuženi narko-bos?"
Politika

Razvojni put jednog oksimorona ili šta je to "optuženi narko-bos?"

Predrag Koluvija, suvlasnik jedne od najpoznatijih, najuglednijih i najuspešnijih firmi za proizvodnju organske hrane u Srbiji Jovanjica d.o.o., tužio je, i po svemu sudeći, nastaviće da tuži Mrežu za otkrivanje kriminala i korupcije (KRIK) i njenog urednika Stevana Dojčinovića, sve dok ga u svojim tekstovima bude nazivao „optuženim narko-bosom“ i „vlasnikom plantaže marihuane“.

12.11.2021

10:14

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija