• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.11.2021

10:55

Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja, da sam na njegovom mestu, to prihvatio... Zato imam tremu!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika

Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja, da sam na njegovom mestu, to prihvatio... Zato imam tremu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za našu zemlju i građane cena gasa od izuzetnog značaja



Vučić je tokom obraćanja javnosti ukazao na to da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara po 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za našu zemlju od 600 miliona evra.

- Ako imamo cenu od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500 koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou - pojasnio je Vučić.

Predsednik ističe da će to indirektno značiti gubitak od više od milijardu evra jer sa tom cenom Srbija neće moći da privuče investitore.

OD 1. JANUARA ZA PRVO DETE 300.000 DINARA OD DRŽAVE! Svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvorođeno dete!

Kako je istakao, operativni troškovi kompanija će biti veći, to će uticati na inflaciju, a i dodatno će povlačiti cenu električne energije.

Vučić navodi da iz tih razloga ima tremu pred sutrašnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iako ima, kako kaže, dobre i prijateljske odnose sa njim.

- Ali, imam odgovornost za zemlju i boriću se, boriću se za interese naše zemlje i zamoliću ga da nam izađe u susret. Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja da sam na njegovom mestu to prihvatio. Odatle je trema, ali boriću se i moliću, moliću za svoju zemlju i narod - kazao je Vučić.

Vučić kaže da će sutra imati veoma važan susrert sa Putinom, 19. do sada, kao i da će razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima.

Kazao je da će razgovrati sa Putinom i o KiM i da će ga obavestiti o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

- Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Kaže da je Rusija četvrti trgovinski partner Srbiji i da veruje da ima mnogo prostora za uvećanje trgovinske razmene sa Rusijom.

- Već smo zavrsili mnogo razgovora i pregovora sa ruskim partnerima. Sutra posle sastanka sa Putinom ću moći da vas obavestim o svemu i svim dokumentima koja smo već dogovorili i koja već treba da potpisujemo. Prvo što je usaglašeno jeste strateško srpski - ruski program eknomske saradnje od 2021. do 2026. godine, u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske saradnje, to smo dugo pripremali i saglasili sa ruskim partnerima - naveo je Vučić.

Kaže da je dogovorena i prva faza tzv. centra za radiofarmaciju od 15 miliona evra.

- To je važno da bismo mogli da ponovo naše inženjere i stručnjake koje smo imali u Vinči za nuklearnu energije da podignemo, njihovo i znanje kod mladih, kao što to radimo u veštačkoj inteligenciji i robotici - kazao je Vučić.

U postupku je usaglašavanje još mnogo sporazuma i o tome ću sutra sa Putinom, dodao je Vučić.

Vučić: Rezerve gasa nam pale na 128 miliona kubnih metara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona metara gasa kubnih i da će sutra jedna od najvažnijih tema u razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom biti - gas za našu zemlju.

- Za nas je gas ključno pitanje, mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion - rekao je Vučić.

Kaže da je to zbog toga što svakodnevno trošimo gas da ne bismo uvozili struju koja je na berzi put puta veća od proizvodne cene u našoj zemlji.

Vučić napominje da zbog toga ne moramo da uvozimo neophodne količine struje po tako visokim cenama, koje na dnevnom nivou iznose više miliona evra.

To su trenutno ogromni gubici za mnoge zemlje, a posebo za države u regionu.

- Na berzi je cena gasa bila u jutarnjim časovima 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je između 250 i 300 po megavata u celoj EVropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu - naveo je Vučić.

Kako je rekao, samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih zemalja, srednje i niže razvijenih, i raste im javni dug.

Tako da je od nas cena gasa od presudnog značaja, dodao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera Savic

pre 2 godine

Srbiji je potreban gas koji ce sigurno dobiti od Putina.

Nena

pre 2 godine

Sutrašnji sastanak ima izuzetnu važnost za oba naroda,pogotovo za nas.Međusobna saradnja je potrebna i oduvek je bila dobra. Nadam se da će takva i ostati zauvek sa braćom Rusima.

Dejan

pre 2 godine

Narod je uz svog predsednika i veruje da će uspeti nema čega predsednik da se boji.

Lena

pre 2 godine

Realno biće problema, jer zašto bi nam poklanjali pare kada im je sada prilika da se dobro ovajde na izvoz gasa.

Lemi

pre 2 godine

Rusija je oduvek bila oslonac i saveznik Srbiji a koliko će sada da nam pomognu videćemo.

Gaga

pre 2 godine

Verujem da će uspeti da nađu zajednički jezik i pravo rešenje koje je povoljno za Srbiju.

Mina

pre 2 godine

Aleksandar Vučić kao i za mnoge sastanke se temeljno priprema, sutrašnji sastanak ima izuzetnu važnost pogotovo za nas.Međusobna saradnja je potrebna i oduvek je bila dobra. Nadam se da će takva i ostati zauvek sa braćom Rusima.Da ćemo dobiti maksimalnu podršku od predsednika Putina.

Kosa

pre 2 godine

Saradnja sa Rusijom je oduvek bila dobra, tako da ce i posle sastanka biti jos bolja!

Slavica

pre 2 godine

Sigurna sam da ce Putin izaci u susret i pomoci Srbiji!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17