• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

24.11.2021

19:15

VELIKE SILE NEĆE POŠTEDETI SRBIJU, U TOKU JE VELIKA GEOPOLITIČKA IGRA! U ključnom vremenu stvaranja naše države pomogla nam je Rusija, HOĆE LI PONOVO?!

Politika

VELIKE SILE NEĆE POŠTEDETI SRBIJU, U TOKU JE VELIKA GEOPOLITIČKA IGRA! U ključnom vremenu stvaranja naše države pomogla nam je Rusija, HOĆE LI PONOVO?!

Podeli vest

U vreme novih geopolitičkih previranja velike sile neće poštedeti ni Srbiju. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković kaže i da treba da budemo svesni imperijalne politike zapadnih država, da smo opkoljeni NATO zemljama ali da ne zaboravimo da nas čuva pravoslavna Rusija

Srbija je, podseća istoričar, i u vreme Milovanovića, Ristića, Garašanina i Pašića, tražila saveznike i u tome je bila vrlo pragmatična. Ipak, u ključnom vremenu stvaranja države, Srbiju je, kaže Ković, pomogla Rusija, i dobro je poznata činjenica da je bez Moskve ne bismo imali.

Srbija opkoljena NATO zemljama

Naš sagovornik naglašava da je Srbija umela da traži podršku i na drugim stranama. Mi danas, navodi, vidimo disonantne tonove zapadnih zemalja prema Srbiji. Tradicionalno je to Nemačka koja pokušava da vodi neku svoju politiku, pokušavala je to i na Kosovu i u Crnoj Gori, pa su ih odatle anglosaksonci isterali.

- Nemačka nastupa vrlo nepomirljivo u Bosni i Hercegovini i na KiM, a s druge strane su tu anglosaksonci. Mi moramo da vidimo gde su razlike između njih, ali ne možemo da dođemo u situaciju kao 1941. kad smo oslonjeni na Engleze imali to što smo imali sa Nemcima, da bi nas Britanci na kraju rata i bombardovali. Dakle, u tom sukobu među Germanima - anglosaksonskim i nemačkim ne bi trebalo da budemo naivni, pa da nastradamo. Tu je opet krucijalna pozicija Ruske Federacije - rekao je Ković.

BRUTALNA ŠAMARČINA! BAKIR JE U PRAVU, U BOSNI JE POSTOJAO SAMO JEDAN NAROD - SRBI! Salih Selimović uneredio Izetbegovića!

On podseća da je naša zemlja u sličnoj poziciji kao u 19. veku iako su se stvari umnogome promenile. Današnja Rusija je opet ona tradicijska i pravoslavna sudeći po onome ko vodi rusku politiku.

- To su te kopče i ne treba potceniti tu vrstu veza. Svi pričaju o ekonomiji i politici ali uvek postoji i ovaj emocionalni paket koji u nekim trenucima bude i primaran - rekao je Ković.

Srbija je i geografsko i kulturno i politički danas deo evroazijskog sveta ali smo od njega odsečeni pojasom država Alijanse - Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i Turskom. Ković kaže da možemo da kažemo da smo opkoljeni zemljama NATO i to su najvećim delom države koje nisu prijatelji teritorijalnom integritetu Srbije.

Foto: Beta/Fotoilustracija

- Te države su bile direktni učesnici razbijanja Jugoslavije i tu sada treba naći našu poziciju. Mnogo toga zavisi od ruskog stava ali pre svega od stava Srbije koji bi trebalo da bude još otvoreniji i kooperativniji prema Moskvi vodeći računa o sopstvenom interesu. U tome ne bi trebalo da donosimo nevolje Rusiji i Kini, ne bi trebalo da mi mali budemo izazivači nevolja ali tu je negde naša pozicija. Ako je Rusija pokazala interesovanje za Republiku Srpsku i za Kosovo, ako je to učinila Kina, od tri supersile su to dve, onda zaista treba biti slep na jedno oko i ne nastojati da u političkom smislu kapitalizujemo tako nešto - decidan je Ković.

Zapadni juriš na Rusiju preko Ukrajine

Profesor Filozofskog fakulteta kaže da su Sjedinjene države istrošile svoje resurse, Evropska unija ne zna šta će sa svojim nevoljama, a svi oni i dalje vode staru imperijalnu politiku iz 90-ih godina prošlog veka i u tome je glavna opasnost.

CRNA GORA NA NOGAMA, KO JE PATRIJARHA PORFIRIJA I MITROPOLITA JONIKIJA HTEO DA PRERUŠI U MEDICIARE, KAKO BI PROŠLI BELVEDER! Krivokapić i šef policije odbii da pričaju o tome!

- To više nije razumno, ovo je njihov juriš na Rusiju preko Ukrajine, pritisak na Belorusiju, a u isto vreme ugrožavanje Kine. To niko razuman ne radi i mi onda imamo utisak da se u Briselu i u Vašingtonu, Londonu i Berlinu ne donose racionalne odluke. Čemu sada taj juriš na evroaziju, kako će se to završiti? Mi smo samo deo tog prostora i važno je da realno trezveno sagledamo naše nacionalne interese, da ne budemo ishitreni, da budemo oprezni. Ne smemo biti nestrpljivi, ukoliko u ovom trenutku nešto ne možemo, treba da odložimo cilj, a spremimo resurse za tako nešto - zaključio je Miloš Ković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Seljo iz Brnjaka

pre 2 godine

Velike sile nece postedeti Srbiju.Nece,nece.InshAllah

Seljo iz Brnjaka

pre 2 godine

Niti jedna odluka berlinskog kongresa nece proci.Rusijo,to sto si tada nametnula,ovoga puta,moze da ti bude samo zelja.Svaki sledeci pokusaj nametanja tvoje volje kostace mnogo zivota tvojih sledbenika.Strasno smo oruzje spremili i tebi.Umiracete kao pacovi.

Pera

pre 2 godine

Srbi su najvažniji narod na svetu ne zato što mi to hoćemo već zato što su se na srbiji iskazali i fašisti i antifašisti 1941e i 1944e dakle Šta se tu krije tajna komanda fašizma i antufašizma iz londona naime po otkriću smije avramov ante pavelić je britanski špijun od 1926e a ustaše su formirane 1929e dakle englezi su ustaše arapski institut za genetiku 2019e analizom dok otkriva da Hitler ima jevrejske gene dakle jevrein kao što je u srbiji sudski dokazano da je broz jevrein u sporu advokata todorović i jošte broza a jedna od titovih dimenzija jeste i britanski špijun pa imamo rezultat fašista I komunista su britanski špijuni! Nije slučajno da su englezi spasli pavelića u austiji i sproveli ga u Vatikan i istovremeno prevarili dramu antifašistu da ide na lečenje i predali ga svom komunisti titu da ga ubije!

Rade R

pre 2 godine

Nemačkoj treba napraviti ponovo neke zidove, ne bi bio dovoljan samo jedan! Jer su oni fašisti, i svo zlo kreće od njih! Malo li je što su, upravo ti Nemci, započeli dva svetska rata! A svet im dozvoljava da oni ponovo prete, bilo kome! Oni će večito ostati fašisti, to im je u genima, kao i Hrvatima ustaštvo!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija