• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ

27.11.2021

09:00

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO! USVOJEN TAJNI STRATEGIJSKI DOKUMENT! VOJSKA SRBIJE mora biti najjača, to je jedina dugoročna garancija mira i bezbednosti!

Vojska Srbije

Politika

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO! USVOJEN TAJNI STRATEGIJSKI DOKUMENT! VOJSKA SRBIJE mora biti najjača, to je jedina dugoročna garancija mira i bezbednosti!

Podeli vest

Naša armija mora da bude moćnija od oružanih snaga Hrvatske, BiH, Albanije i lažne države Kosovo zajedno, kaže se u novoj strategiji odbrambene politike

Srpski državni vrh na čelu sa predsednikom i vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem usvojio je tajni strategijski dokument dugoročnog razvoja Vojske Srbije, saznaje Informer.

Prema ovoj strategiji, kojom se prvi put u poslednje dve decenije precizno definišu pravci razvoja srpskog odbrambenog sistema, naša vojska treba da bude jača od svih ostalih, potencijalno neprijateljskih oružanih snaga u regionu zajedno.

Foto: printscreen

Treba nam 110% moći 

Analize pokazuju da smo sada na nekih 65-70% moći u odnosu na zbrojene oružane snage Hrvatske, BiH, Albanije i takozvane lažne države Kosovo. Ipak, zaključeno je da to nije dovoljno dobro i novom strategijom ide se ka tome da Vojska Srbije u narednih nekoliko godina bude dovedena na nivo od najmanje 110% vojne moći u okruženju.

Organizovanje odbrane


Vojska Srbije mora da bude toliko snažna da može istovremeno da organizuje odbranu od svih država koje bi mogle da se udruže protiv nas
Ljuban Karan
 

- Jedino ako Vojska Srbije bude sposobna da u svakom trenutku odvrati napad i odlučno i efikasno neutrališe pretnju iz svih pravaca, sa strana svih potencijalno neprijateljski nastrojenih zemalja iz okruženja, može se govoriti da postoji dugoročna garancija mira i stabilnosti. Samo ako potencijalni agresori budu znali da će im u najkraćem mogućem roku napadi biti odbijeni i istovremeno im naneti nesrazmerno veliki gubici u ljudstvu i tehnici, Srbija može dugoročno da planira državni i društveni razvoj. Zato je procena da je neophodno da Vojska Srbije dostigne 110% vatrene, tehničke i kadrovske moći svih potencijalno neprijateljskih oružanih sila u našem regionu - navodi se, između ostalog, u nacrtu strategijskog dokumenta u koji je urednik Informera imao uvid.

Foto: Marko Đoković


U ovom dokumentu se na više mesta jasno navodi da Vojska Srbije nema i nikada neće imati ulogu agresora, odnosno da je njena uloga isključivo odbrambena i odvraćajuća.


- Iskustvo nedvosmisleno pokazuje da je jaka oružana sila najbolji odvraćajući faktor koji najefikasnije obezbeđuje teritorijalnu celovitost, suverenitet i ekonomsku stabilnost. Zato je ulaganje u Vojsku Srbije direktno ulaganje u razvoj čitave države. Razvoj i snaženje oružanih snaga ima samo i jedino odbrambeni i stabilizirajući smisao. Nema ni govora o bilo kakvoj agresivnoj komponenti naših oružanih snaga koja bi na bilo koji način ugrozila bilo koga u regionu - napominju vojni stručnjaci.


I dok zvanično juče niko nije hteo da komentariše naša saznanja, penzionisani potpukovnik Ljuban Karan kaže da Srbija ima realne razloge za maksimalno podizanje moći svoje vojske.

Moćno oružje stiže i sa Zapada


Najsavremenije oružje i oprema za Vojsku Srbije u narednim mesecima stići će ne samo iz Rusije i Kine već i iz Zapadne Evrope.
Kako Informer saznaje, u toku su pregovori, a potpisani su i predugovori o isporuci moćnog naoružanja koje se proizvodi u jednoj od najvećih NATO zemalja.


- U Srbiji će svi dobronamerni ljudi biti prijatno iznenađeni, a mnogi u regionu biće šokirani kada uskoro bude objavljeno šta sve Srbija kupuje na Zapadu - kaže izvor Informera.
 

Foto: Zoran Sinko

- Nije slučajno da naša armija mora da ojača do te mere da može parirati svim državama iz regiona zajedno. Države iz našeg okruženja se i politički i vojno udružuju protiv Srbije i to više i ne kriju. Hrvati i Albanci se svako malo međusobno zovu "braća po oružju", a pretnje stižu i iz BiH, gde neprestano zveckaju oružjem. Vojska Srbije zato mora da bude toliko snažna da može da organizuje odbranu od svih onih iz okruženja koji bi mogli da se udruže protiv nas. To je najbolja garancija mira, to kada niko ne sme ni da pomisli da nas napadne - podvlači Karan.


Sjajna vest


Bezbednosni stručnjak Đorđe Veruović kaže da je ovo sjajna vest i za državu i za vojsku.

- Dugoročni strateški plan Vojske Srbije nije postojao više od dvadeset godina i ova strategija je zato sada izuzetno važna. Boljitak u Vojsci Srbije vidi se i po tome što Vojska sada razmišlja o budućnosti, a ranije je razmišljala samo kako da se "održi u životu" - zaključuje Veruović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 2 godine

Kako mislimo da nam vojska bude najaca, kad je za manje od 24 casa u medije procureo sadrzaj tajnog strategiskog dokumenta?!?

Antuncupak

pre 2 godine

Свака вам част,живела Србија!!!!

TT

pre 2 godine

Odakle pare za to? Za tako nesto treba vojni budzet od bar 2.5-3 milijarde evra, sto je dva i po puta vise nego trenutno vojni budzet.

Milan

pre 2 godine

E sad vise nije tajna, šta radite to aman ljudi.

Bojan Pristina

pre 2 godine

Vučiću neka te Bog čuva i da ti mudrosti da vodiš ovaj narod kao što ti je i da sada dosta dao.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija