• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.12.2021

10:44

Bio je čovek koji je izazivao kreativni zemljotres! Predsednik Vučić se potresnim govorom oprostio od Milutina Mrkonjića /VIDEO/

Zoran Sinko/Informer

Politika

Bio je čovek koji je izazivao kreativni zemljotres! Predsednik Vučić se potresnim govorom oprostio od Milutina Mrkonjića /VIDEO/

Podeli vest

U Skupštini Srbije održana je komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića

U centralnom holu Doma Narodne skupštine održana je komemoracija povodom smrti narodnog poslanika i počasnog predsednika SPS-a Milutina Mrkonjića.

11.50 Predsednik Vučić održao govor na komemoraciji Mrkonjiću

- Teško je čitati o svemu što je uradio. Milutin Mrkonjić je imao nešto izuzetno. Nisu njegove funkcije bile važne, on je bio mnogo važniji od mesta koje je zauzimao. Kao direktor CIP-a okupio bi sve direktore. 

 - Ono što je kod mene izazivalo divljenje, i to je vreme neponovljivo, u smislu snage i energije čoveka. To je bilo užasno teško vreme, završila se agresijia. Niko ni tada nije poštovao znanje i trud. Mrka je to radio bez para. Kako je on njih privoleo. Da im kaže radite i gradite bez para, i oni ljudi rade po 6 meseci. Poslednjih godinu dana sam više saveta dobio od njega.

- On je čovek koji je izazivao kreativni zemljotres. Imao je neograničenu maštu, snove, ciljeve. Verovao je u graditeljstvo, u mostove i gradio ih je. Hteo je puteve, a kada ih nije uradio, na sebe je prihvatao krivicu, a da njegova krivica nije bila, jer nije bilo novca. Kada neko kaže pravi Beograđanin, ja bih rekao pravi Srbin - istakao je Vučić.

Foto: Zoran Sinko

Aleksandar Vučić

11.45 Bivši košarkaš Vlade Divac se potresnim rečima oprostio od Mrke

- Bili smo veliki politički protivnici, neko bi u današnje vreme rekao da smo neprijatelji, a nismo bili smo prijatelji. Sve osim politike nam je bilo zajedničko, ljubav prema zemlji i sve prave vrednosti - istakao je Divac.

Nikada nisam sreo čoveka a da mi nije pričao kako je njemu Mrka pomagao. Na vrhuncu svoje moći je koristio priliku da pomaže ljudima. Zahvaljujući njemu uspeli smo da usvojimo ćerku. Mrka je uspeo da nas spoji sa našom ćerkom, nikada mu to nećemo zaboraviti.

- Kada je Milošević pao ja sam ga zvao i pitao da li mu nešto treba. Rekao je meni ništa, ali ako se meni nešto desi, obećaj da ćeš brinuti o mojoj porodici.

Foto: Zoran Sinko

Vlade Divac
11.35 Ivica Dačić se u suzama oprašta od Mrkonjića

Predsednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da mu je teško da govori na ovakvom skupu, ali mora.

- Skup na kom se opraštamo od Milutina Mrkonjića je državna komemoracija.

- Milutin Mrkonjić je bio i komunista i socijalista, i injženjer i košarkaš, i direktor i radnik, i drug i gospodin. Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima. Moram da kažem, bio je najveći graditelj ove zemlje. Ne postoji ništa što je moglo da bude na prvom mestu, čak ni njegova porodica. Život Milutina Mrkonjića je život ove zemlje i to onaj najbolji deo - rekao je Dačić, vidno potresen.

Foto: Zoran Sinko

Ivica Dačić

- Od 1971. kada je postao inženjer posvetio je svoj život velikoj graditeljskoj misiji. Milutin Mrkonjić je dostigao vrh u čemu god da se bavio. Bio je generalni direktor u CIP-u, član vlade, kandidat za predsednika republike, počasni predsednik SPS-a. Verni prijatelj Slobodana Miloševića.

- Nema kraja u našoj Srbiji u kom Milutin Mrkonjić nije ostavio svoj trag. Projekti su bili njegov život i tu je on našao svoju vezu sa ovim današnjim vremenom. U svetu ni dan danas ne mogu da shvate kako je moguće da je jedna razorena zemlja podigne za tako kratko vreme. Da je samo to uradio bilo bi dovoljno.

- Ne želim da dužim jer ovo nije vreme za velike govore. Opraštamo se od neponovljivog čoveka, narodnog čoveka - rekao je Dačić.

11.20 Prikazuje se retrospektiva Milutinovog života u vidu kratkog filma

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a nakon toga je emitovan film o životu i radu Milutina Mrkonjića.

 

Foto: Zoran Sinko/Informer

Komemoracija Milutinu Mrkonjiću

O životu i radu Mrkonjića govoriće predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine i SPS Ivica Dačić.

Prvi su na komemoraciju stigli članovi Milutinove porodice, ali i Milovan Bojić, direktor Instituta za kardio vaskularne bolesti, gde je Mrkonjić preminuo.

Predsednik Vučić se upisao se u Knjigu žalosti. 

 

 

U parlamentu su se, uz porodicu, okupile brojne Mrkonjićeve kolege i prijatelji, među njima i predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri Branko Ružić, Novica Tončev, Nenad Popović, Gordana Čomić, Tomislav Momirović, Maja Gojković, Ratko Dmitrović.

Prisutni su i proslavljeni košarkaš Vlade Divac, advokat Toma Fila, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić, nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, Mrkonjićeve stranačke kolege Vladimir Ðukić, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Ðorđe Milićević, poslanici SPS-a i drugih poslaničkih klubova, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma...

Posle komemoracije sledi izjava saučešća, a potom i sahrana u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, zakazana za 15 časova.

Mrkonjić je preminuo 27. novembra u 80. godini.

Ko je bio Milutin Mrkonjić?

Rođen je 23. maja 1942. godine. Srpski političar, bio je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, a pre toga obavljao je i funkciju ministra infrastrukture kao i ministra saobraćaja Republike Srbije.

U decembru 2006. godine postaje potpredsednik Socijalističke partije Srbije, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je i član predsedništva te stranke, a odlukom Glavnog odbora, u septembru 2015, imenovan je za počasnog predsednika SPS. Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

Od jula 2008. nalazio se na funkciji ministra za infrastrukturu. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru dodata je oblast energetike.

Mrkonjić je preminuo u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde se nalazio od početka novembra, kada mu je i ugrađen pejsmejker. On je u avgustu operisao srčane zaliske, a pre toga, početkom godine bio u bolnici Dragiša Mišović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MRKINA POSLEDNJA ŽELJA NIJE ISPUNJENA! Bekuta insistirala, SPS se nije složio!
Politika

MRKINA POSLEDNJA ŽELJA NIJE ISPUNJENA! Bekuta insistirala, SPS se nije složio!

Ana Bekuta, pevačica i emotivna partnerka počasnog predsednika SPS i narodnog poslanika Milutina Mrkonjića, koji je preminuo 27. novembra, tražila je da bude ispoštovana njegova poslednja želja i da bude sahranjen u grobnici na Novom groblju, koju je svojevremeno kupio za suprugu Dašu i njega. Međutim, prevagnula je želja SPS, koji je smatrao da je, zbog svega što je uradio za Srbiju, Mrkonjić zaslužio da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana

01.12.2021

22:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija