• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.12.2021

11:30

Ne mogu da iskažem koliko je ovo važno! Srbija ima prvi superkompjuter u celom regionu I ON JE BITAN ZA ZDRAVSTVO i mnoge druge stvari!

Tanjug

Politika

Ne mogu da iskažem koliko je ovo važno! Srbija ima prvi superkompjuter u celom regionu I ON JE BITAN ZA ZDRAVSTVO i mnoge druge stvari!

Podeli vest

U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

12.05 - Obraćanje predsednika Vučića

- Da budem sasvim otvoren, tek sam danas delimično i razumeo čemu ovo sve služi, koliko god da sam se pripremao i učio. Pripadamo starijiroj generaciji koji to slabije razumeju. Ali ovo nije neka igračka. 

- Mi smo platili 55 miliona evra za izgradnju Data centra u Kragujevcu koji je 5 puta veći od onoga u Beogradu. Ovo nema niko u regionu. Važno je što će deo naše dece koji bi otišli u beli svet, ostati ovde. Mladi će imati priliku da opstanu u Kragujevcu, da pristojno zarađuju po najboljim uslovima. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je osnovala i svoj Institu za veštačku inteligenciju. 

- Gradimo ovde poseban objekat koji će biti baza za apsolutno sve podatke MUP i BIA, odakle ćemo najbolje i najtačnije vaditi podatake za svaku situaciju koja se pojavi.

 

- Stotine hiljada ljudi smo izgubili u prethodnim decenijama, a to je zato što su nalazili bolji posao u inostranstvu. Sada imamo ljude koji se vraćaju sa drugih krajeva sveta u našu zemlju. Država će za gotovo 50 odsto da uveća platu onima koji su stručni, koji rade sa veštačkom inteligencijom,jer hoćemo da stvari mnogo brže guramo napred - komentarisao je Vučić.

- Vi imate ljude iz Nvidie koji se vraćaju u Srbiju. A za ljude je važno da znaju da je Nvidia jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti. Danas kada sam video koliki je taj superkompjuter, to je prosto da se uplašite - ističe Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je potom objasnio koliko sve ovp znači za zdravlje ljudi.

Napomenuo je da Srbija ima prvi superkompjuter u celom regionu i da je on veoma bitan i za zdravstvo jer uz njegovu pomoć mogu da se prime svi snimci koji se urade tokom snimanja magnetom, rendgenom…

– Može da se uradi snimanje genoma i da se tako produži ljudski život. Ovo je promena svega i to je ono što danas imamo u Kragujevcu. Toliko sam pod utiskom ovoga i ne mogu da iskažem koliko je ovo važno – kazao je Vučić.

Predsednik je reao da UAE imaju dva kompjutera i nezadovoljni su količinom podataka koji se obrađuju, a mi sada imamo jedan, i težimo ka još jednom kako nađi građani ne bi morali da čekaju na pojedine podatke na nekoliko dana kada je u pitanju zdravstvo.

-  Oni razmišljaju da se uradi sekvenciranje genoma. Kada to uradite, vidite ko je čemu sklon, vidite da čovek ima problem sa krvnim sudovima, sa srcem, za dobijanje raka, i sve to kada uradite, procena je da se život produžava za 10 - 15 godina - kaže Vučić.

11.35 - Potpisan sporazum

Potpisan sporazum o korišćenju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Foto: Informer

11.05 - Predsednik Vučić stigao u Data centar u Kragujevcu

Predsednik Aleksndar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ambasador SAD Entoni Godfri i Mihailo Jovanović obišli su Data centar, a "dobrodošlicu" im je poželela "Daca" - Data centar android, njihov virtuelni domaćin.

Posao centra je, kaže, da spoji dva sveta, realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Dodala je da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

Vučić je na to prokomentarisao da "to izgleda kao drugi svet".
 

 

Direktor Data centra je objasnio da je cilj privući što više mladih i obrazovanih ljudi, kao što su Isidora i Luka, sa kojima je predsednik razgovarao.

Isidora je student četvrte godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, dok je Luka druga godina Informaciono-komunikacionit tehnologija u Beogradu, a saglasni su da su prezadovoljni uslovima u Centru.

Predsednik ih je upitao šta još država može da uradi i kolika su i kakva ulaganja potrebna u veštačku inteligenciju, robotiku, softversku industriju, imajući u vidu da ne možemo da pratimo velike zemlje, SAD, Nemačku, Kinu.

- Ja znam da mi ne možemo da pratimo zemlje kao što su SAD i Japan po pitanju veštačke inteligencije, šta mislite, da li smo na dobrom pravcu - pitao je Vučić njih dvoje, na šta su oni odgovorili potvrdno.

- U dobrom pravcu ovo ide, sve raste - konstatovao je Luka, a Vučić se nadovezao da je važno da taj rast bude eksponencijalni, da brojke idu geometrijskom, a ne aritmetičkom progesijom.

- Vi nakon školovanja imate već obezbeđen posao, što je odlično - konstatovao je Vučić.

Foto: Informer

Oni su mu, kao mali znak pažnje, poklonili duks sa logom Data centra.

- Kad sam bio mali jedva sam čekao da obučem odelo da budem stariji, sad jedva čekam da se skinem i obučem duks, ali godine ne mogu da sakrijem - našalio se Vučić. 

Foto: printscreen

Potom su obišli sobu za odmor, a predsednik je sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem odigrao partiju stonog fudbala.

- Entoni, 'ajmo da igramo stoni fudbal! Plavi protiv crvenog. Nema roštiljanja, ekselencijo - rekao je Vučić i pobedio 1:0, nagon čega su nastavili obilazak prostorija Naučno-tehnološkog parka.

Foto: printscreen

Predsednik je imao priliku da pogleda i kratak film o nastanku objekta koji je na jednoj livadi izgrađen za godinu i pet meseci.

- Šta ste vi ovde napravili... Ovo je nestvarno. Da mi je neko pričao, ne bih mu verovao - rekao je Vučić.

 

 

Događaju prisustvuju i predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će potpisati Sporazum o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta.

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Zahvaljujući toj platformi Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je rec o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vredna 30 miliona evra.

Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 2 godine

Ovaj projekat je od velikog značaja za Srbiju.

Čile kg

pre 2 godine

Znači zato je blokiran taj deo grada i svuda milicija u civilu .... znači došao šef eeee

Jovan

pre 2 godine

Ponosni smo što se Srbija konstantno razvija i modernizuje.

Glasinac

pre 2 godine

Pa zbog toga ova vlast i dobija ogromnu podršku građana.

Marre

pre 2 godine

Lepa vest da će i Srbija konačno da stane na noge na polju digitalizacije i usavršavanje IT sektora.

zoran

pre 2 godine

Još jedna fantastična vest za sve građane Srbije, ulaganje u budućnost!

korisnik293

pre 2 godine

Ulaganje u nauku, IT sektor, ovaj centar će biti od izuzetnog značaja za sve građane.

Ilija

pre 2 godine

Nabavljanje tehnologije poslednje generacije je veliki plus za našu zemlju. Idemo u korak sa svetom, a pritom olakšavamo život svima nama. Bravo.

Persa

pre 2 godine

Ово је велика вест за Србију.

MirkoA

pre 2 godine

Veliki uspeh za nasu zemlju,jos jedan uspesan poduhvat u sferi nauke.

Marija

pre 2 godine

Veliki napredak za Kragujevac. Veliki iskorak u procesu digitalizacije drustva.

Mln

pre 2 godine

Svako ulaganje u IT i digitalizaciju je pogodak, jer je to buducnost i otvara nam mogucnost da budemo uspesniji i konkurentniji u regionu a i sire. :)

Maja

pre 2 godine

Veliki korak ne samo za Kreagujevac vec za citavu nasu zemlju da se jedan ovakav centar otvara kod nas.

JAna

pre 2 godine

Vazan dan..kako za Kragujevac, tako i za citavu Srbiju..

JAna

pre 2 godine

Otvorena su vrata novog napretka i razvoja nase zemlje..

Fankov

pre 2 godine

Ozbiljan IT napredak a zasto i ne bi bio kad imamo mnogo talenata i strucnjaka u ovom sektoru koji ce ostati nadam se u Srbiji.

Mln

pre 2 godine

Ulaganje u digitalizaciju je uslov za modernijom i uspesnijom Srbijom.

Milana

pre 2 godine

Ozbiljan IT napredak, imamo mnogo talenata i strucnjaka u ovom sektoru koji ce sada ostati u Srbiji.

Cejovic

pre 2 godine

Obo je sektor koji mora da se razvija u Srbiji!Nema odugovlacenja It strucnjaci su blago koje Srbija ima.

Cvetan

pre 2 godine

IT sektor je bogatsvo Srbije i njega treba eksploatisati! Tu je nasa buducnost koju ne smemo zapostavljati.

Ana

pre 2 godine

Veliki uspeh za Srbiju, a posebno za Kragujevac, svi smo ponosni.

Anci

pre 2 godine

DATA centar u srcu Sumadije je za ponos svih, a posebno Kragujevcana, doslo je vreme da se Srbija modernizuje i ide u korak sa svetom.

Goran

pre 2 godine

Svaki uložen dinar u našu Državu donosi napredak za sve nas.

Jovana

pre 2 godine

Puno mi je srce i veoma sam ponosna na našu Srbiju koja tako lepo napreduje.

milomir

pre 2 godine

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/226809/u_srbiji_kuha_kao_u_loncu_nakon_sto_je_djokovic_odgovorio_vuchicu_uslijedio_je_napad_dopredsjednice_stranke_moderne_srbije.html

Iva

pre 2 godine

Srbija prati moderne tehnologije i ide u korak sa svetom

Ivona

pre 2 godine

Nijedna država ne može da napreduje bez savremene tehnologije, otvaranjem Državnog data Centra, Srbija ide u korak sa najrazvijenijim zemljama!Bravo

Jovana

pre 2 godine

razvoj i testiranje rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji trebaju biti prioriteti.

Nena

pre 2 godine

Srbija podstiče razvoj nauke i inovacija, ulaže u IT sektor i obezbedjuje nova radna mesta, to je politika Aleksandra Vučića koja zavredjuje poverenje gradjana

andrijana

pre 2 godine

Sijaj Srbijo danas, velika si. Cvetas i napredujes.

Maki

pre 2 godine

Veštačka inteligencija ima potencijal da stvori osnovu za ekonomski rast i bude glavni pokretač konkurentnog poslovanja i otvaranja novih radnih mesta u Srbiji.

Maja

pre 2 godine

Ovo je odlicna vest jer je IT industrija najplacenija a mladi ljudi nakon skolovanja dobijaju priliku za zaposlenje

Milica

pre 2 godine

Odličan projekat. u Srbiji ima puno stručnih kadrova iz ove oblasti,koji će podržati ovo. Bravo!

Gorana

pre 2 godine

Vučić podržava savremene projekte. Ovo je stvarno za svaku pohvalu,a još ponosniji smo ,kao država,na ovako mlade i uspešne ljude.

Aleks

pre 2 godine

Kompjuteri se testiraju video-igrama, pošto grafika zahteva moćne procesore i memoriju. Vidim na slikama, da su igrali STONI FUDBAL ! VESELO ! VRH !

Bojana

pre 2 godine

Svaka novonastala situacija biće lakše rešiva uz brži protok informacija koji omogućava ovaj projekat.

Aleksandar

pre 2 godine

Kao i sve do sada,produžiš građanima život za petnaest godina a skratiš za trideset.

Maja

pre 2 godine

Ovo je od izuzetne vaznosti i tek nas ocekuju velike promene. Drzava je pametno ulozila novac. Ulaganjem u nauku jos brze napredujemo i idemo u korak sa vremenom.

Aleksandra

pre 2 godine

Zahvaljujuci Data centru i prvoj nacionalnoj platformi za vestacku inteligenciju grad Kragujevac postace grad buducnosti koji ide u korak sa svetom.

Nikola

pre 2 godine

Istrazivacki rad u domenu vestacke inteogencije je prilika za ubrzani razvoj i otkrivanje palete resenja u svim privrednim sektorima.

Nikola

pre 2 godine

Istrazivacki rad u domenu vestacke inteogencije je prilika za ubrzani razvoj i otkrivanje palete resenja u svim privrednim sektorima.

Nena

pre 2 godine

U srcu Šumadija prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju!Srbija ide u korak sa svetom.Sve čestitke i bravo!Mnogo naših pametnih ljudi će ostati u Srbiji i raditi jer imaju cime!

Ivan

pre 2 godine

Ova investicija će mnogo unaprediti čitav grad Kragujevac.

Mina

pre 2 godine

Danas hw mnogo toga povezano i vezano za veštačku inteligenciju, a veoma je važno da Srbija ide u tom pravcu. Jer je to budućnost.

Tina

pre 2 godine

Srbija opet imam jako dobru i kvalitetnu saradnju sa SAD-om.

Joedogo

pre 2 godine

Ovo je dobra vest jer je IT industrija najplacenija a mladi ljudi nakon skolovanja odmah dobijaju priliku za zaposlenje, sve zahvaljujuci predsedniku

Brandži

pre 2 godine

Ovaj data centar ce mnogo znaciti za Srbiju

Brandži

pre 2 godine

Za one koji uče i ulažu u sebe bit će uvek dobro plaćenog posla u Srbiji.

Brandži

pre 2 godine

Ovo je za svaku pohvalu što država ulaze u mlade ljude.

Brandži

pre 2 godine

Ova oblast može da bude važan podsticaj ekonomskom razvoju. U njoj se stvaraju inovacije koje guraju privredu napred.

Milaan

pre 2 godine

Moderna i savremena tehnologija u Kragujevcu u data centru je na najvišem stupnju razvoja i doprinosi usavrsavanju svih segmenata poslovanja njenom primenom

Milaa

pre 2 godine

Drzava se bori za sto moderniju i snazniju buducnost. Drzavni data centar u Kragujevcu je jedan od vidova takve buducnosti

Milaana

pre 2 godine

Srbija ide u korak sa vremenom i vodi brigu o mladima, što danas potvrđuje i nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Kragujevcu

Ksendža

pre 2 godine

Data centar u Kragujevcu omogućiće zaposlenje za naše IT stručnjake kojih u Srbiji zaista ima mnogo.

ksendža

pre 2 godine

Srbija će postići još viši nivo obrazovanja svojih mladih otvaranjem Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije.

Ksendža

pre 2 godine

Otvaranje državnog data centra u Kragujevcu omogućiće našim IT stručnjacima da se zaposle u svojoj zemlji.

Lela

pre 2 godine

Velike mogucnosti za mlade strucnjake koji mogu napredovati u svojoj zemlji.

cvbcvbcvb

pre 2 godine

Sa digitalizacijom se poboljšava i standard i kvalitet života građana.

Ana

pre 2 godine

Srbija ne zaostaje za modernizacijom, svakim danom obnavlja novom tehnologijom, a ovom platformom ce uspeti pomocu velikih nasih strucnjaka ici korak napred.

Hi

pre 2 godine

Jako mi je drago što naša zemlja može da parira razvijenim zemljama u svetu. It sektor je važan te je jako važno da pratimo i budeno5u korak sa ostatkom sveta.

Iva

pre 2 godine

Sjajan uspeh za Srbiju ne sumnjam u IT stručnjake i njihovu sposobnost. Data Centar će obeležiti našu istoriju.

Botovi komentiraju za parizer

pre 2 godine

haaahahah vucicevi botovi i sendvicari haahahaha prozirni ste cak i za priglupe srbe

kole

pre 2 godine

Vrlo smo ponosni na to sto postizemo u Srbiji i kako napreduje nasa zemlja.

Sasa

pre 2 godine

Srbija je stupila u rang samo 26 zemalja, koje imaju ovakvu platformu razvoja veštačke inteligencije. Ovakvim digitalnim razvojem naša deca ne moraju da odlaze u beli svet, već mogu da ostanu u svom gradu rade i pristojno zarađuju!

ljubica

pre 2 godine

Izvanredne vesti. Bravo za Kragujevac idemo u korak sa vremenom.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija