• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.12.2021

16:29

Stefanović: Želimo da se žene u vojsci zaista osećaju potpuno ravnopravno

www.mod.gov.rs

Politika

Stefanović: Želimo da se žene u vojsci zaista osećaju potpuno ravnopravno

Podeli vest

Ministar odbrane Nebojša Stefanović učestvovao je danas u Budvi na Ministarskom okruglom stolu posvećenom predstavljanju Druge regionalne studije „Položaj žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu“ koji je organizovala Kancelarija UNDP SEESAC. On je poručio da Srbija želi, ne samo da postiže dobre kvantitativne pokazatelje, već da se žene u vojsci zaista osećaju potpuno ravnopravno

 

Ministar Stefanović je, obraćajući se učesnicima skupa, istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije iskreno prihvatili politiku jednakih mogućnosti i koncept rodne ravnopravnosti, kao jedno od svojih strateških opredeljenja, kao i da strateški i planski sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena i njihovo ravnopravno učešće u realizaciji svih zadataka.
 
- Nekada to zvuči kao fraza, ali ja želim da vas uverim da zaista radimo na tome da to ne bude samo statistika, već da to zaista bude nešto što ljudi u vojsci osećaju. Imali smo različite specifičnosti nasleđenog stanja, imali smo, naravno, i potrebe sistema odbrane, ali i iskustva i dobre primere zemalja, kao što je recimo Norveška. Imao sam prilike da čujem od predstavnika Ministarstva odbrane Norveške, koja ima sistem opšte regrutacije koji obuhvata i muškarce i žene, kako je taj postupak tekao i omogućio da se od celokupnog stanovništva izaberu oni najbolji, koji su potrebni vojsci. Norveška je i pokazala na konkretnom primeru, posle određenog protoka vremena da je to povećalo efikasnost vojske. Kada imate takav konkretan primer, bilo bi štetno da ne razmišljate o tome kako da na ozbiljniji način uključimo žene – naglasio je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je ukazao i da je regionalna saradnja za nas veoma važan instrument u domenu promovisanja i sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 „Žene, mir i bezbednost“.
 
- Što se normative tiče, u Srbiji normativni osnov za uređenje rodne ravnopravnosti čine Zakon o Vojsci Srbije, Zakon o odbrani i Zakon o radu kojima se regulišu uslovi rada u svim sektorima, a naravno i u vojsci. Na nacionalnom nivou, u prethodnom periodu, usvojeno je nekoliko strateških dokumenata - Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost za period 2021. do 2030. godine, usvojena pre nekoliko meseci u oktobru, Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je usvojen početkom 2021. i nakon uspešne primene prva dva Nacionalna akciona plana za primenu Rezolucije 1325, a u toku je priprema i za izradu trećeg – istakao je ministar Stefanović.
 
Govoreći o praksi, ministar Stefanović je istakao da Srbija ne vodi računa da to budu samo neki kvantitativni pokazatelji, zato što statistika može da bude dobra, a da suštinski cilj ne bude postignut.

- Naš cilj je kvalitativno unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima u celini. Mi želimo da se žene u Vojsci i Ministarstvu odbrane osećaju potpuno ravnopravno, mada su u nekim oblastima, rekao bih i superiornije u izvršenju svojih zadataka. Nadam se da ćemo sledeći put kada budemo gledali izveštaje o napretku, da ćete videti za 2021., 2022., 2023. godinu i tako dalje, značajan napredak i učešće žena, uniformisanih žena, u sistemu komandovanja, ali naravno i na upravljačkim funkcijama – naglasio je ministar Stefanović.
 
On je podsetio i da je u našem društvu vojska tradicionalno bila suštinski namenjena muškarcima.
 
- Daću primer naše čuvene heroine s početka 20. veka Milunke Savić. Milunka Savić je morala, da bi se prijavila u vojsku, da se predstavi kao muškarac, da ošiša kosu i još mnogo toga da bi ratovala, jer je ne bi drugačije primili. I ona je, ne samo pokazala da je jednaka sa muškarcima koji su bili vojnici, već da je mnoge i nadmašila u svojim vojničkim i ratničkim sposobnostima – podsetio je ministar Stefanović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija