• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.12.2021

13:23

KATASTROFA NA POMOLU! Evropska industrija pred kolapsom zbog skupe struje - METALSKI KOMPLEKS PRVI NA UDARU!

Politika

KATASTROFA NA POMOLU! Evropska industrija pred kolapsom zbog skupe struje - METALSKI KOMPLEKS PRVI NA UDARU!

Podeli vest

Rekordne cene na berzama električne energije dovele su evropsku industriju u zastoj i prete da u potpunosti zaustave ekonomski oporavak kontinenta, pokazuju najnoviji podaci a prenosi agencija Blumberg

 

Najveći evropski aluminijimski kombinat, Aluminum Dunkerque Industries de France, saopštio je da je započeo zastoje u proizvodnji zbog gubitaka uzrokovanih visokim cenama električne energije. 

Cena energije na tamošnjoj berzi za januar mesec premašila je čak 1.000 evra po MWh. Iako je cena aluminijuma takođe porasla za 40% od početka godine, sa ovakvom cenom energije proizvodnja je neisplativa. Sa ovakvom cenom energije proizvodnja aluminijuma košta 11.000 dolara, a finalni proizvod se prodaje po ceni od 2.800 dolara, objašnjavaju analitičari.

Smanjivanje i eventualno zaustavljanje proizvodnje aluminijuma je skup i tehnološki veoma zahtevan proces. Ovako drastičan potez strateški važne industrije zabrinjava, jer ukazuje da se smatra da ova kriza neće brzo proći, već upravo suprotno.

Pored Dankerk, smanjenje proizvodnje zbog istih razloga evidentirano je u metalskoj industriji u Francukoj, Holandiji, Belgiji i Rumuniji. U susednoj Crnoj Gori takođe je najavljen mogući prekid isporuke električne energije Aluminijumskom kombinatu u Nikšiću, ukoliko se od 1.januara ne ugovori snabdevanje po novoj, tržišnoj ceni.

Na berzama u regionu, cena električne energije za prvi kvartal 2022. juče je bila neverovatnih 445 evra po MWh.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija