• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.12.2021

07:35

OČEKUJE SE JOŠ SNAŽNIJI RAST NAREDNE DVE GODINE! Godišnji izveštaj Cebr: Srbija je doživela jak ekonomski oporavak u 2021. godini!

ATA IMAges

Politika

OČEKUJE SE JOŠ SNAŽNIJI RAST NAREDNE DVE GODINE! Godišnji izveštaj Cebr: Srbija je doživela jak ekonomski oporavak u 2021. godini!

Podeli vest

Srbija, zemlja istočne Evrope sa ekonomijom u usponu, doživela je jak ekonomski oporavak u 2021. godini, sa rastom BDP-a procenjenim na 6,5 odsto, navodi se u godišnjem ekonomskom izveštaju Cebr, jedne od vodećih britanskih konsultantskih kuća


U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da je snažan učinak podržan brzim rastom izvoza i činjenicom da veći deo godine nisu postojala značajna ograničenja za kovid.


"Uprkos brzoj stopi rasta u 2021. godini, zemlja se i dalje suočava sa raznim srednjoročnim ekonomskim preprekama, uključujući nepovoljnu dinamiku tržišta rada. Starenje stanovništva i emigracija kvalifikovanih radnika i dalje će predstavljati probleme dok zemlja radi na približavanju životnog standarda zapadnoevropskom nivou", ističe se u izveštaju poznatom kao WELT (World Economic League Table).

Foto: ATA IMAges

U izveštaju se dodaje da je stopa nezaposlenosti "dostigla vrhunac na nešto manje od 13 odsto početkom 2021.", kao i da se u pogledu povoljnih faktora rasta u Srbiji nastavlja priliv direktnih stranih investicija iz Evropske unije i Kine.

Cebr dalje predviđa da će rast BDP-a u Srbiji u proseku biti oko četiri odsto godišnje na srednjem i dugoročnom planu, nakon još snažnijeg rasta u 2022. i 2023. godini.

Cebr, takođe, očekuje da će se Srbija sa 79. mesta na listi Svetske ekonomske lige u 2022. godini popeti na 74. mesto do 2036. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija