• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jelena Janjić

03.02.2022

17:30

SRBIJA NEĆE BITI POŠTEĐENA U RATU NATO I RUSIJE OKO UKRAJINE, ali Srbi nikada nisu gledali ko je neprijatelj, ako SU NAPADNUTI!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

SRBIJA NEĆE BITI POŠTEĐENA U RATU NATO I RUSIJE OKO UKRAJINE, ali Srbi nikada nisu gledali ko je neprijatelj, ako SU NAPADNUTI!

Podeli vest

Sukob Rusije i Ukrajine uznemirio je svet, a ako bi do njega stvarno došlo ni Srbija ne bi bila pošteđena! Kakva bi bila pozicija naše zemlje ako bi eventualno došlo do rata? Sagovornici Informera smatraju da naša zemlja ne bi mogla da izbegne pritisak NATO Alijanse

Srbija se nada mirnom rešenju situacije između Rusije i Ukrajine, imajući na umu da bi se eskalacije sukoba između te dve zemlje negativno odrazila na spoljnu politiku naše zemlje, pogotovo što su u pitanju dva prijateljska nam i bratska slovenska naroda. Osim političkog, ni ekonomski pritisak ne bi izostao, ali ni vojni...

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, za portal Informer.rs upozorava na posledice koje bi potencijalna eskalacija sukoba na relaciji Moskva - Kijev imala po Beograd. Ističe i da vojni pritisak ne bi mogao da nas zaobiđe.

- Ako bi došlo do eskalacije, NATO bi stao iza Ukrajine, ali Ukrajina ne može da vodi rat protiv Rusije dugo bez direktnog učešća NATO pakta - to bi bila neka vrsta vojne avantura koja bi se brzo završila i sigurno loše po Ukrajinu. Ne verujem da NATO uopšte ima nameru da uđe u taj sukob kao vojna alijansa. Velike sile neće se sukobiti, a rata može biti ako ukrajinska vojska uđe u Danbas. Rusija će to odraditi - navodi Karan!

Naš sagovornik ističe da bi se u slučaju sukoba u Ukrajini Srbija našla u dubokoj pozadini snaga NATO pakta.

- Oni već dovlače snage u Rumuniju, Poljsku, u naše okruženje, tako da bi bili u nezavidnoj situaciji. Ipak, sumnjam da bi nekome bilo u interesu da istovremeno pokrene rat i u Ukrajini i na Balkanu. Ne verujem da se to može desiti, ali da će biti provokacija i specijalnog rata, ometanja na sve načine - to je sigurno - jasan je Karan.

Foto: Printscreen TV Pink

Srbija, objašnjava on,  ima nekoliko slabih tačaka, što su u ovom slučaju Kosovo, ali i Repubika Srpska. Zato bi vojni pritisak bio neminovan.

- Već imamo predstavnika za pregovore u Briselu, imamo Američkog predstavnika koji pomaže da Kosovo postane nezavisna država. Biće vrlo teška situacija na svakom polju, to jeste činjenica. I ekonomski i diplomatski, i politički... Koristiće vojni pritisak i na Srbiju i na Republiku Srpsku. Ali još uvek nije za očekivati oružani sukob na našim prostorima - dodaje Karan.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da se odbrani u slučaju rata, Pukovnik Karan nema dilemu. On navodi da su Srbi uvek bili u stanju da se suprostave i najvećim silama, a da sada za to imamo i spremnu i naoružanu vojsku!

- Srbija može da se odbrani. Imamo moderno oružje, imamo motivisane ljude. Srbi nikada nisu gledali koliko je neprijatelj jak, ako je Srbija napadnuta! Srbi su uvek bili u stanju da se suprostave i najvećim silama, jer stvar je u tome da ni velike sile ne mogu sve snage da pošalju na prostor Srbije i u tome Srbija ima prednost. Onaj ko se brani uvek je jači. Ako bi neko razmišljao da nas napadne, mora da zna da će to po njega biti rizik i da mu se to ne isplati. Čvrsto verujem da Srbija može da se odbrani - zaključuje Karan.

Istoričar Graovac, takođe, sumnja da će rat biti krajnji ishod "svađe" Ukrajine, Rusije i NATO. On  objašnjava da ratni scenario ne ide u prilog nikome, a Srbiji najviše jer bi u tom slučaju pritisak NATO porastao.

- Ne verujem da može doći do sukoba Rusije i Ukrajine. Ali, ako bi se hipotetički desio, naravno da bi se to osetilio i na ovom prostoru. Naravno, to ne znači da bi automatski došlo do eskalacije, pa čak ratnih dešavanja - smatra Graovac.

Foto: printscreen

Kao i Karan i Graovac smatra da bi se definitvno pojačao pritisak SAD na Srbiju. Pre svega u smislu da uđe u NATO.

- Može se očekivati da će odnosi između velikih sila da se prelamaju na našem prostoru, to je uvek tako bilo! Naravno da će pokušati da ovde pojačaju svoje pozicije. NATO da mu se pridružimo, a Rusija bi pojačala pritisak na Srbiju da zadrži vojnu neutralnost. To je suština i to nije ni malo prijatna situacija - objašnjava ovaj istoričar.

Naš sagovornik na kraju poručuje da Srbiji ne treba zaoštravanje sa Zapadom, ali ni sa Rusijom, tako da nama odgovara da se situacija u Ukrajini smiri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Junik

pre 2 godine

I ovo je prilika ikazati Ukrajini da ce mo se pobasati identicno kso i oni prema nama i Kosovu pa neka razmisle

ZB

pre 2 godine

Србија има још слабих тачака : Јеремић, Ђилас, Тадић, Понош , Тепић и остала булумента и разне НВО које финансира мој "покојни отац". Дакле, морамо бити спремни и то више изнутра него споља. Као и увек до сада, зар не ?

milankukic

pre 2 godine

amerika se ponaša kao nacisticka nemacka u drugom svetskom ratu ali zar niko u evropi nama pameti da kaže ne americi evropa ce da strada prva amerika je daleko ludi britanci su uvek bili agresori i zato su na strani amerike

ratko

pre 2 godine

nas rusi nikad nisu ni napadali ,a zna se ko moze da nas napadne MUlj Ko Sto su Englezi kao i 45 Ustase amerikanci nista cudnododjite i polomite zube

Hag

pre 2 godine

Dobro da je bar nešto naučio iz 90ih,ovaj penzioner!!!Ko se brani,UVIJEK JE jači,bez obzira na brojnost i naoružanje!!!Pokazali su to i Bošnjaci i Hrvati Srbima 90ih!

vladimir

pre 2 godine

A da vam otkrijem jednu "tajnu" - neće ni Amerika!

Milan

pre 2 godine

Mnoge države se ne izjašnjavaju o situaciji zašto bi se Srbija?!

marko

pre 2 godine

jebote doso da vidim i ovaj informer web sajt , ala vi valjate gluposti i lazi , majko draga......

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija