• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2022

14:04

Mali: Sprovedeno vise od 70% mera za suzbijanje sive ekonomije!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Mali: Sprovedeno vise od 70% mera za suzbijanje sive ekonomije!

Podeli vest

Koordinaciono telo za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije predstavilo je danas Program za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025, uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u borbi za fer konkurenciju i povoljan poslovni ambijent, a ministar finansija Siniša Mali je poručio da je borba sa sivom ekonomijom veoma važna jer ona usporava privredni rast i uništava konkurentnost


"Borba protiv sive ekonomije je veoma značajna za nas, jer siva ekonomije ne samo da utiče na manju naplatu javnih prihoda i usporavanje privrednog rasta, nego je opasnost za konkurenciju", rekao je Mali otvarajući skup u Ministarstvu finansija.

Oni koji rade u sivoj zoni utiču na to da oni koji rade legalno gube poslove, gube klijente i novac i zato je borba za nas važan posao”, naglasio je Mali.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2015. napravila prvi program sa konkretnim planom, i istako da sa zadovoljstvom može konstatovati da 71 odsto tog plana realizovano, što ga čini najuspešnije sprovedenim republičkim planskim dokumentom u 2020. godini.


"Taj program je definisao sistem eFisklaizaicje koji će biti do kraja maja uvede, potpuno nov sistem eFaktura koji će biti uveden do kraja godine što će umnogome doprineti smanjenju sive ekonomije i većoj legalnosti tokova pralcanja između pravnih lica i u malorpodaji", rekao je Mali.

Najavio je novi Zakon o javniim nabavkama i portal javnih nabavki što je takođe bilo u Programu iz 2105. godine.

Mali je najavio dalje smanjenje opterećenja na zarade koje su sa 63 odsto smanjena na 61 procenat i dodao da je od prošlog meseca povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara.

"Takođe smo ukinuli PIO fond na teret poslodavca za 0,5 odsto, dakle znatno smo smanjili opterećenje zarada kako bismo podstakli zapošljavanje i na taj način uticali na samnjenje sive ekonomije", rekao je Mali.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar finansija je najavio da će jedna od mera Programa 2022-2025 biti značajna reforma Poreske uprave.

Dodao je da je sada najveći deo posla Poreske uprave digitalizovan i automatizovan.

"Mi smo na pravi načcin definisali put kojim treba da idemo, jer borba sive ekoniommije ne može da se završi jednim potezom. To je kontinuirana aktivnost. Program za suzbijanje sive ekonomije biće na javnoj raspravi do 28. februara. Već u ovom trenutku znamo da će on sadržati deo koji se odnosi na završetak eFiskalizacije i uvođenja eFaktura, dalje rasterećenje zarada, jer je naš strateški cilj da iz godine u godinu rasterećujemo zarade kako bismo podstakli smanjenje sive ekonimije", rekao je ministar finasija.

Najavio je takođe povezivanje Poreske uprave sa Carinskom upravom i inspekcijama, kako bi bili još efikasniji.

"Radiće se na rešavanju oporezivanja fleksibilnih oblika zapošljavanja i primeni u što većoj meri bezgotovinskog plaćanja i da se kosčno reši problem parafiskalnih nameta, kako bi bio stvoren transparentniji ambijent za poslovanje privrede", naveo je Mali.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

On je ocenio da samo zajedno različiti delovi Vlade mogu da pobede sivu ekonomiju i da ćemo uz povećanje broja inspektora imati manje zaposlenih na crno.

Potkrepio je to podacima da je 2012. stopa nezaposlenosti bila 25,9 odsto, a da je danas oko 10 procenata.

"Odgovornom ekonomskom politikom, stvaranjem kredibiliteta dobrog poslovnog okruženja, privalčenjem stranih investitora, izgradnjom infrastrukture, došli smo do toga da tržiste radi samo svoj posao, jer ljudi imaju izbor gde će da rade i to je nabolji primer sistemskog pristupa borbi protiv sive ekonomije", zaključio je Mali.

Na sastanku usčestvuju direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Ivan Miletić, ministarka državne uprave i lokalne sampourpave Marija Obradović, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka trgovine, turizma i telekomiunikacija Tatjana Matić i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, uoči donošenja novog strateškog programa i akcionog plana, prisustvuju po prvi put i predstavnici EU i zemalja članica, kako bi razmotrili buduće reformske prioritete i mogućnosti za saradnju u toj oblasti.

Na skupu će govoriti i šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bartolini, šef Odeljenja za razvojnu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling, zamenik ambasadora Velike Britanije Dominik Otvej, kao i glavni savetnik u EBRD-u Jelena Chirković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija