• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2022

19:38

OVO JE TAČAN STAV SRBIJE O DEŠAVANJIMA U UKRAJINI! 15 tačaka Saveta za nacionalnu bezbednost koje morate pročitati!

printscreen

Politika

OVO JE TAČAN STAV SRBIJE O DEŠAVANJIMA U UKRAJINI! 15 tačaka Saveta za nacionalnu bezbednost koje morate pročitati!

Podeli vest

Na osnovu člana 5. stav 2. Zakona o uređenju službi bezbednosti Republike Srbije, Savet za nacionalnu bezbednost, polazeći od svoje uloge u zaštiti nacionalne bezbednosti, na sednici od 25. februara 2022. godine doneo je sledeći

Z A K Lj U Č A K

1. Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju oduvek prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju. 
2. Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.
3. Polazeći od člana 16. Ustava Republike Srbije, koji predviđa da spoljna politika Republike Srbije počiva na opštepriznatim pravilima i principima međunarodnog prava,  jedan od osnovnih  principa spoljne politike Republike Srbije jeste i dosledno poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država. Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država i principa da se granica mogu menjati isključivo u skladu sa pravilima međunarodnog prava.  

4. Republika Srbija je uvek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku i skupo je platila svoju privrženost principima i pravilima međunarodnog prava, uključujući tu i načelo teritorijalnog integriteta, jer je zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila izložena ne samo restriktivnim merama već i agresiji 19 država NATO. Uprkos svemu tome, pozicija Republike Srbije u međunarodnim odnosima uvek je bila i ostala pravno i politički besprekorna, odgovorna i principijelna. Republici Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor. 

 

 


 5. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje načela međunarodnog prava, te nepovredivosti granica, Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine.
6.  Temeljno načelo savremenog međunarodnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnje i upotrebe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti ma koje države i na bilo koji način koji nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.
7. Republika Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na zapadnom Balkanu, ostaje dosledna poštovanju načela iz svog Ustava da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihvaćenim prinicipima i pravilima međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se poštuju upravo ta načela i da se po svaku cenu sačuva mir u regionu. Republika Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih građana. Upravo zbog toga politika Republike Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koji dolaze iz regiona jer očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i građana Republike Srbije.
8. Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanja svojih građana, Republika Srbije će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.
9. Polazeći od principa vojne neutralnosti Republike Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država Srbija izložena, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.
10. U skladu sa članom 13. Ustava Republike Srbije, koji predviđa obavezu Republike Srbije da štiti interese svojih državljana u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji s drugim nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom predviđene mere da zaštiti bezbednost državljana Republike Srbije koji borave u Ukrajini.
11. Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni državni organi će preduzeti sve mere da spreče učešće građana Republike Srbije, tzv. dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz čl. 386a i 386b Krivičnog zakonika.
12. Republika Srbija, razume se, pružiće svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.
13. Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede da građani i privreda budu snabdeveni potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i  hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život.
14. Ministarstvo spoljnih poslova će sa ovim Zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da se u svom delovanju strogo pridržavaju ovog zaključka.
15. Ovaj zaključak, radi realizacije dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji. 

PREDSEDNIK REPUBLIKE
         Aleksandar Vučić



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan63

pre 2 godine

Mudra, državnička i, pre svega, principijelna odluka srpskog rukovodstva. Teška za Srbiju i, verujem, da će je naši ruski i ukrajinski prijatelji prihvatiti. A što se tiče Zapada, lažljivog i licemernog, koji nas je bombardovao 1999. i oteo za sada Kosovo, boli me da ne kažem šta.

ringispil

pre 2 godine

Maestralna politicka odluka. Svo americko i evropsko licemerstvo i bezobrazluk su pali u veliku CRNU RUPU samo u jednom potezu i jednoj recenici MEDJUNARODNO PRAVO. Bravooooo za Vucica. Спасибо Путин.

Sofija

pre 2 godine

Sve je rečeno kako treba,svaka čast.Srbija ima svoj stav ali poštuje i bratsku zemlju Rusiju niti uvodi sankcije Rusiji po naređenju Zapada .Mir je ono za sta se zalaže.

Jelena

pre 2 godine

Predsednik je i ovog puta doneo izuzetno dobru odluku, pokazao poštovanje prema svima a zaštitio svoju Srbiju, sto je normalno i realno, za svaku pohvalu.

Jeca

pre 2 godine

Diplomatski stav!Nas predsednik Vucic je nasao pravi mudri i diplomatski odgovor na aktuelnu situaciju koji nece narusiti stabilnost i polozaj Srbije sirom celog sveta. To je odlika pravog drzavnika

ratko

pre 2 godine

ako je to tako skidajte sankcije BElorusiji koje ste uveli, sa koim pravom ste to uradili ,jel toi zato sto su ove gnjide NATOvske uveli ,sramite se

nato je sila

pre 2 godine

Vucic i srbija tonu i propadaju i kujice su rusije guze se putinu a njega zanima samo rusija ne nekakav ciganski narod zvan srbi hahahahh

Spasko

pre 2 godine

kao prvo , Nato ukrajinci su zapadno potplaceni zlocinci u nacistickim uniformama i nisu ugrozeni nego ugrozavaju ruski pravoslavni narod i po nalogu vatikana i zapada vrse genocid nad ruskim pravoslavnim narodom bas kao sto su Nato nacisti hrvati i sarajevski dzihadisti vrsili genocid nad srpskim pravoslavnim narodom u Jugoslavij i Srbiji . E sad je opet ruski narod odgovorio silom kao bumerang u glavu tim ukrajinskim Nato nacistima jer celi zdrav svet se bori protiv evropskog nacizma i islamskog terorizma , a evropska unija je zapadna imperijalna robovlasnicka tvorevina koja financira i dizajnira evropski naciam i terorizam , nacizam i islamski terorizam su privatna vojska zapadne robovlasnicke rimskosolomonske okrunjene imperije Vatikana i rimskosolomonske britansko-saudijske monarhije odakle je i rimskosolomonske agent Kuracdjordjewitz , a posteni ljudi i radnicka klasa celog sveta se bore protiv rimskosolomonskog imperijalnog nacizma , rasizma i terorizma i njihovog oligarhijskog satanistickog rogatog okrunjenog monarhizma , danas na planeti svaki covek ima pravo da se bori protiv robovlasnicke oligarhije nacizma i terorizma pa i ruski narod po medjunarodnom pravu ima pravo na borbu protiv nacista i na samoodbranu . Nacizam i terorizam su virus koji su dizajnirale ujedinjene rimskosolomonske robovlasnicke oligarhijske monarhije imperijalista na celu sa nacistickim Vatikanom koji pomocu nacizma i terorizma porobljava , napada ubija pobunjene robove i radnicku klasu . Vatikan i britanska rimskosolomonska jezuitska monarhija su centralna komanda i glavni satana i krivac jer su ovo celokupno nacisticko zlo i genocide nad pravoslavnim narodom dizajnirali i vrsili oda davnina , Vatikan je sve ovo nacisticko i teroristicko zlo izazvao i pokrenuo i izmanipulisai islamski imperijalni serijatski terorizam da radi u partnerstvu sa rimskoimperijalnim vatikanskim nacizmom i izraelskim solomonizmom . I zapamtite da bilo kakva politicka strategija drzave Srbije koja promovise bilo kakav kompromis i razumevanje nacisticke evropske unije i rimskosolomonskog imperijalnog monarhizma vodi Srbiju u nestanak jer cilj evropske unije je ustvari monarhisticki operativni sistem rimskosolomonskog imperijalnog nacistickog Vatikana i Hitlera a to je izvrsiti genocid nad pobunjenim robovima i porobiti svet . Vatikan , jezuiti i solomonisti imaju dve jezuitske doktrine , jedna doktrina je razjedinjavanje ljudi pomocu dizajniranja etnicke i religijske mrznje medju narodima pomocu zla nacizma i terorizma , a druga vatikanska doktrina je kada ne mogu da pobede onda se pridruze , sprijatelje i ujedine sa neprijateljem i onda ga laganu rasturaju iznutra kao sto su katolicki nacisti hrvati rasturali i rasporili utrobu Jugoslavije. Vatikan je komandni centar sveg zla a vatikanske robovlasnicke agencije nose simbol krune nad porobljenim teritorijama , vatikanska rimskosolomonska monarhistivka privatna marionetska placenicka vojska su nacisti i teroristi .

Spasko

pre 2 godine

u ovom momentu najbolje resenje za Srbiju i svet je da pod hitno mirovna misija od 200.000 kineskih vojnika otvori vojnu bazu na jugu Srbije za borbu protiv nacizma i terorizma i onda zajedno sa srpskom vojskom izvrsi medjunarodnu mirovnu operaciju ponovnog zauzimanja Kosova i Republike Srpske . I posle toga sledi totalni raspad Nato pakta . I onda na kraju treba uhapsiti velikog rimskog satanu u Vatikanu i proglasiti Vatikan za drugu drzavu koja ce biti nezavisni rusko-kineski medjunarodni mirovni centar .

Sasa

pre 2 godine

Odlični zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost tj predsednika Vučića. Rusiji ne uvodimo sankcije pod pritiskom Zapada, jer su oni prijateljski i bratski narod, koji je nama nikada nije uveo sankcije, a opet se protivimo kršenju međ. prava, jer da se ne protivimo, sutra niko od nas ne bi mogao da kaže KiM je Srbija i ok je to što su secesionističke šiptarske snage uz podršku zapada proglasile nezavisnost. Ovakva odluka je na mestu i jedino ispravan stav Srbije u ovom trenutku.

Julija

pre 2 godine

Predsenik Aleksandar Vucic zna sta radi. On vodi ozbiljnu politiku, ne pada pod uticaj Zapada. I staje u odbranu svojih prijatelja. Rusi su nasa braca. Ukrajina nasi prijatelji. Zao nam je što je situacija takva. Zalazemo se za mir.

Uzor

pre 2 godine

Ovako Srbija i njen narod pokazuju sta je cojstvo a sta je junastvo

Jovana

pre 2 godine

Мислим да треба чинити оно што је у овом тренутку најбоље по нас, а то је свакако одржавање добрих и пријатељских односа и са Руском Федерацијом и са земљама ЕУ.

Hana

pre 2 godine

Vucic mudre odluke donosi. Sve radi u interesu Srbije i gradjana. Boljeg predsednika od Vucica, nismo nikad imali. Svaka mu cast za sve sto radi.

Dragica

pre 2 godine

Sankcije Rusiji naravno da ne,nasem prijatelji.Ali postujemo teritorijalni Integritet Ukrajine,zbog nase situacije,to je realna odluka

Tamara

pre 2 godine

Веза између Србије и Русије никада није била јача но данас. Руски народ је и наш народ и увек ће имати подршку од стране Србије. Сви знамо шта је запад учинио нашој земљи и никада нећемо заборавити да дају подршку за независно Косово. Косово је Србија и увек ће бити! Не разумем грађанине Србије који другачије размишљају.

ratko

pre 1 godinu

NESTO TU NIJE U REDU STA ZNACI INTEGRITETA ZEMLJE ,JER TO ZNACI DA NACISTI UKRAINSKI MOGU DA UBIJAJU I RAKETIRAJU rUSE NA UKRAINSKOM DELU TERITORIJE ,RUSI NE OSTAVLJAJU SVOJE DRZAVLJANE NA MILOST I NEMILOST NACISTA UKRAINSKIH . NISU ONI SRBIJA KOJA OSTAVLJA SRBE NA KOSOVU DA IM SIPTARI RADE STA HOCE . ZIVELA RUSIJAAAAAAAAAAAAAA ZIVEO PUTINNNNNNNN, ZBOG TIH NACELA SIPTARI UBIJAJU I TUKU SRPSKU DECU JER DRZABVA NEMA ONU STVAR DA UDJU NA SVOJU TERITORIJU . TAKO DA SVE TO STO JE NAPISANO PADA U VODU . STIDITE SE DRZAVNI VRHU. ZNAM DA INFORMER NE SME DA OBJAVI OVAJ TEKST STO SAM NAPISAO JER JE TO ISTINA ,DA NE BUDE ZABUNE JA SAM GLASAO ZA VUCICA ALI SE STIDIM NASE POLITIKE

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija