• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

02.03.2022

11:47

Ako Putin kaže da je rešeno, onda je rešeno! Srbija nije uvela sankcije Rusiji i imaće gas po povoljnijoj ceni, kao što je u Sočiju i dogovoreno!

printscreen TV Prva

Politika

Ako Putin kaže da je rešeno, onda je rešeno! Srbija nije uvela sankcije Rusiji i imaće gas po povoljnijoj ceni, kao što je u Sočiju i dogovoreno!

Podeli vest

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu

"Mi nismo ništa tražili od Srbije, za razliku od Zapadnih sila. Svi traže od Srbije da nam uvede sankcije".

Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojica predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući na TV Prva na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, Harčenko je rekao:

"Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata - sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem".

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.

"Što se tiče gasa, ako naš predsednik kaže da je rešeno onda je rešeno", istakao je Harčenko i dodao da će se i za naredni ugovor poštovati principijelan stav do kojeg su došli u novembru 2021. u Sočiju predsednici Vučić i Putin.

Foto: printscreen TV Prva

Kako je rekao Harčenko, postoji čvrst principijelan stav koji je bio u Sočiju, još pre ovih događaja.

Napomenuo je da će zbog aktuelnih događaja u Ukrajini svakako biti teška sitaucija u Evropi i šire kada je reč o cenama energenata.

Zbog sankcija koje nismo mi uveli, dodao je ambasadaor Ruske Federacije.

Na pitanje da li će, ipak, biti dovoljno energenata za Srbiju, Harčenko je rekao da hoće i ponovio da postoji pricipijelan stav u odnosima dve zemlje koji su izrazili predsednici Vučić i Putin u Sočiju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju 25. novembra 2021. godine da će cena gasa ostati ista - u narednih šest meseci biće 270 dolara. 

Taj period od 6 meseci ističe 1. juna ove godine. 

- Putin mi je rekao: "Aleksandre, rešenje će biti dobro", a i posle 6 meseci, čini mi se, da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost - rekao je tada Vučić. 

Zapad još uvek ne razume šta je Rusija! 

Harčenko je istakao da će Rusija preživeti sankcije i dodao da Zapad još jednom pokazuje da ne razume šta je Rusija.

"Rusija sve ima. I bila je pripremljena i sada uvela dodatne mere. Rusija je spremna još od ne znam kog veka", naglasio je ambasador Harčenko.

Foto: printscreen TV Prva

Dodao je da pojedine sankcije uvedene SSSR još nisu ukinute, kao ni one iz 2014. godine.

Harčenko kaže da su određene sankcije postojale još i u vremenu kada je Rusija bila imperija, pošto su i tada postojale zabrane i pretnje od strane zapadnih partnera.

"Uvek smo pod sankcijama i spremni smo da živimo sa tim", zaključio je Harčenko.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MOSKVA RAZUME POZICIJU SRBIJE, NEMA ZAHTEVA OD BEOGRADA! Rusija poštuje nacionalne interese naše zemlje!
Politika

MOSKVA RAZUME POZICIJU SRBIJE, NEMA ZAHTEVA OD BEOGRADA! Rusija poštuje nacionalne interese naše zemlje!

Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici

26.02.2022

08:30

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija