• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jelena Janjić

11.03.2022

17:03

"VI STE SVET" IRITIRA SRBE... ILI NAS PODSEĆAJU DA SU SRBIJA I SAD PRIJATELJI 140 GODINA? Šta nam to Amerika poručuje, zašto koriste Milunku Savić, Pupina, Teslu, Pekića?!

Politika

"VI STE SVET" IRITIRA SRBE... ILI NAS PODSEĆAJU DA SU SRBIJA I SAD PRIJATELJI 140 GODINA? Šta nam to Amerika poručuje, zašto koriste Milunku Savić, Pupina, Teslu, Pekića?!

Podeli vest

Milunka Savić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Borislav Pekić, Ivo Andrić... Svi su oni deo kampanje američke ambasade "Vi ste svet", koja se na našim medijima emituje duže od godinu i, kako kažu iz diplomatske misije SAD u Beogradu, ima za cilj da oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali u svetskoj politici, nauci, ratu...

Srpsku javnost najdrastičnije je podelila priča o Milunki Savić, heroini iz Velikog rata i najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja. 

Banalno i neprimerno

Istoričar Dejan Ristić navodi da od svih u nizu priča "Vi ste svet" ona o Milunki Savić jeste najviše iritanta. To je reč koja najbliže opisuje ono što su uradili iz ambasade SAD. Može da se kaže da je priča banalna!

- Cela ta priča, a posebno ona o Milunki Savić je lični doživljaj. Ta kampanja kontraproduktivna! To nije samo moj utisak, takve su i reakcije iz mog okruženja - ističe Ristić.

 Ristić postavlja pitanje šta je cilj i poruka ove kampanje američke ambasade?

- Neprimereno je da jedna ambasada koja je predvodila NATO bombardovanje na našu zemlju sada nama objašnjava da smo mi svet! Prosto, to se ne radi u pristojnom društvu, među pristojnim ljudima. Prvo vas zaspu bombama, onda vas izbombarduju reklamamnim sadržajima, koji su banalni - jasan je  Ristić. 

Podsetnik na...

S druge strane, Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, ima sasvim drugačiji pogled na kampanju ambasade SAD. On ističe da ona predstavlja podsetnik na dugovečnost srpsko-američkih odnosa i na istorijske periode u tim odnosima.

- "Vi ste svet" nas podseća na period Prvog svetskog rata, ali i događaje nakon njega, kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući, kada su SAD bile jedini saveznik Srbiji, kada su nam dostavili oružje i lekove u vrednosti od nekoliko milijardi američkih dolara. SAD su bile jedine koje nam nisu tražili ništa nazad. Omogućili su tadašnjoj Jugoslaviji kosolidaciju nacionalnog korpusa na Balkanu, kao države heroja, države pobednika i države saradnika - ističe Obradović!

On napominje da su poslednjih 30 godina odnosi Srbije i SAD  narušeni i da, baš iz tog razloga, ova kampanja građanima Srbije pomaže da se prisete kako je bilo nekada. Naš sagovornik dodaje da je to najbolji način za očuvanje istorije koju smo zajedno kao nekadašnji saveznici prošli.

- Kampanja "Vi ste svet" jeste odgovor na sve što je zaboravljeno u periodu srpsko-američkih odnosa koji traju 140 godina. Ona je a podsetnik u borbi protiv dezinformacija kojima se tako narušavaju odnosi između dve države. Pre manje od 100 godina u Americi ste imali plakate "Pomozimo Srbiji", "Spasimo Srbiju", "Narod-heroj". Imate Daglasa Dolda koji je u Nišu spasio Srbe koje je htela da strelja bugarska okupaciona vojska. On je tada i sam oslepeo. Imate i misiju "Kolumbija", kada su najbogatiji studenti SAD došli da leče srpske ranjenike i srpske izbeglice, a mogli su da uživaju u životu i svim blagodatima sveta, jer na "Univerzitet Kolumbija" idu samo najbogatiji ljudi sveta - prepričava Dejan Obradović. 

Foto: srpskiglas.com.au

Milunka Savić, njeni podvizi graničili su sa neverovatnim!

Ratovi su se nizali jedan za drugim prvih godina 20. veka, a jedna devojka iz sela Koprivnica kod Raške, zamenila je svoju haljinu uniformom srpskog vojnika, ošišala kosu, prikrila grudi  i pod imenom "Milun Savić", hrabro zakoračila u Balkanske ratove, a nakon njih i u Prvi svetski rat. 
Ranjena je četiri puta, ali njoj je najteže palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu, kada je otkriven njen pol. Kako je kasnije pričala, rana u predelu grudnog koša bila je najteža noćna mora mladog "Miluna Savića".
"Ali kao za inat, metak udari u grudi" govorila je srpska heriona godinama nakon tog događaja.
U Veliki rat ušla je kao žena-borac, tražeći pušku od vojvode Putnika lično, iako joj je on savetovao da bude bolničarka i govorio da je šteta da strada tako mlada. 
"Vojvodo, hoću pušku", nepokolebljivo je zahtevala stasita devojka koju ništa nije sprečilo da postane deo čuvenog "Gvozdenog puka", najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo".
Za njene bezbrojne podvige kažu da su se graničili sa neverovatnim. Pripoveda se i o iznenađenju neprijateljskih vojnika kada bi shvatili da ih je jedna žena zarobila, razoružala i sprovela do štaba puka. Na Solunskom frontu, u jednom prepadu, zarobila je četrdeset tri, a u drugom šezdeset bugarskih vojnika.

Anketa

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mane

pre 2 godine

Ovo pripada domenu "specijalnog rata".U suštini ovim spotovima pokušava se obrnutom psihologijom preokrenuti javno mnenje u korist SAD i NATO a.Lepo je čuti kada vas neko hvali ali još lepše kada vas neko toliko nahvali da ne možete osetiti neku vrstu simpatije prema hvaliocu.Silom oni mogu pokoriti Srbiju ali uz velike gubitke na terenu.Međutim oni hoće saradnju jer su uvideli potencijal koji Srbi poseduju u više grana.Njima traba saradnik a ne neka gerila koja će ih napadati u "okupiranoj"Srbiji.

Stojko

pre 2 godine

Milinka i Srbija su ništa nisu otimali drugome i pri tome se ljudski ponašali prema poraženom. Zamena teze je dase idnos Srbije iSAD mogu porediti sa onim što je nekada bilo iz prostog razloga jer je Srbiji oteto i dan danas se ne ljudski ponašaju prema njoj i iz svega što je moglo da se izvuče iz konteksta u vezi sa Milunkom je da je ona sa jučerašnjim neprijateljem postala prijatelji. Ponavljam Milunka kao pobednik (i Srbija) nije otela nikome ništa i mogla je da bude velika u pobedi i pokaže ljudskost. Nema podloge za prijateljstvo. Moramo se praviti ali nismo prijatelji.

Olja

pre 2 godine

Meni je ova reklama iritantna i odvratna. Zašto se svega ovoga iz reklama nije prisetila velika Amerika kada je bacala bombe od osiromašenog uranijuma 1999 godine na Srbiju. Sramota, i oni sebe smatraju svetom ???

milankukic

pre 2 godine

svaka cast gos.Risticu jer je pravilno ocenio da nas Amerika time poniyava a ona kreatura od Obradovica prica bajke jer je prefrigan i oce na 3 stolice velica evropu i amere koji su nas castili sa uranijumom Rusi ako nas nisu pomagali bar nas nisu nikad bombardovali

Rade R

pre 2 godine

Taj prepametni Darko Obradović, pa onaj "veliki naučnik", isto Darko ali Trifunović, uvek imaju neko specifično "viđenje" i uvek suprotno od većinskog viđenja istih događaja, Kao i onaj Zoran Ostojić! Uvek su oni "najpametniji"! Samo mi nije jasno dali su već plaćeni ili se tek preporučuju da budu stavljeni na platni spisak Amerike i NATO-a! Ne verujem da oni veruju u ono što pričaju, ne deluju mi baš toliko glupi! To je samo posledica nedostatka obraza i morala, ništa više! A naravno da svi ti američki spotovi, u kojima oni nama "objašnjavaju" da smo i mi svet, je samo nešto što je licemerno, odvratno i iritirajući a pogotovo ovaj sa heroinom Milunkom Savić! Užas!

sladjan

pre 2 godine

Hoće da nam se ulizu u ....!!!!ali bre mi Srbi ni Turcima nismo zaboravili a nećemo ni vama!!!!!!!!moraće mnogo da urade da bi bili prijatelji

ChuChu

pre 2 godine

Iritira ta reklama Ruse i rusodupeljupce, zasto bi iritiralo srbina koji voli Srbiju na prvom mestu ako vidi sa je nekada Srbija bila prijatelj sa mnogima ali nažalost delovanjem ruske špijunske službe su nas uspeli posvađati sa skoro celim svetom, bolje da se Rusi zapitaju zašto im je preko 140 zemalja sveta u UN-u reklo da su agresori i ubice !!!

Rade R

pre 2 godine

A ne iritira i sviđa se NATO i Amero dupelizcima!

Zlatokosa

pre 2 godine

Mi Srbi I država Srbija apsolutno treba da budemo ponosni na svoje velikane. Posebno na Milunku Savić.

Pedja

pre 2 godine

MI IMAMO PRIJATELJE SAMO KADA ONI IMAJU KORISTI OD NAS,BORICE SE ZA SRBIJU DO POSLEDNJEG SRBINA.ZA 140 GODINA SU NAM NANELI TOLIKO ZLA DA NEMOZE DA SE NABROJI NI DVA DANA BRIGE O SRBIJI.NE MOGU ZABORAVITI 1999 GODINU I SMRT DRUGOVA , JOS SU MI DUZNI I CEKAM IH DA POCNEMO PONOVO LOV NA NJIHOVE RENDZERE. I NISU NESTO PLACU KO PICKE KAD SHVATE DA JE KRAJ.NEMA MIRA SA SVINJAMA.

PROMAJA

pre 2 godine

Propagandni spoto Milunki Savic nam govori da protiv neprijatelja koji je dosao sa ORUZJEM NE TREBA da se suprotstavimo vec da ga docekamo kao prijatelja. Vrlo PODMUKLA poruka u spotu o Milunki Srbskoj HEROINI.

Mile BL

pre 2 godine

Specijalni psiholoski rat je u toku. MI to znamo!!!!

Aleksa

pre 2 godine

Darko,Darko,pretstavljate se kao srpski bezbednjaci al ste stalno na strani Amerike i NATO-a. Nismo MI zaboravili prijateljstvo nego Amerikanci i sve su to bacili u blato !!!

Nacionale

pre 2 godine

'99 нема опроста,нема заборава,а рекламу и ту пропаганду могу себи да турну тамо ди сунце не сија!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija