• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.04.2022

14:19

PRODUŽENO OGRANIČENJE CENE GORIVA! Šta to zapravo znači!

Tanjug

Politika

PRODUŽENO OGRANIČENJE CENE GORIVA! Šta to zapravo znači!

Podeli vest

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija


Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila.

Nova uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu, navelo je Ministarstvo trgovine na instagramu.

Ministarka trgovine Tatjana Matidć je rekla juče Tanjugu da će vlada usvojiti novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata koja će biti identična postojećoj.

Matićeva nije mogla u ovom trenutku da kaže kako će vlada po tom pitanju postupati nakon 30. aprila.

"Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata, jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti", rekla je ona.

Kako se utvrđuje najviša maloprodajna cena?

Po do sada važećoj uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.

Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija