• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

12.04.2022

07:00

FK-3, RAFALI, BAJRAKTARI... Vojska Srbije svakog dana sve JAČA I JAČA, ovo su karakteristike MOĆNIH SISTEMA!

Printscreen/Fotomontaža

Politika

FK-3, RAFALI, BAJRAKTARI... Vojska Srbije svakog dana sve JAČA I JAČA, ovo su karakteristike MOĆNIH SISTEMA!

Podeli vest

Kineski raketni PVO sistem, moćan kao ruski S-300, već stigao u našu državu, a najavljena je i nabavka 12 novih francuskih lovaca, kao i najmoćnijih turskih dron-bombardera

 

Najmoćniji kineski PVO raketni sistem FK-3, koji je u rangu sa ruskim S-300, tokom vikenda je isporučen Srbiji! Istovremeno, iz državnog vrha najavljena je i nabavka 12 novih francuskih borbenih aviona 'rafal', kao i najmoćnijih turskih dron-bombardera 'bajraktar'!

Vest o realizovanoj isporuci kineskog FK-3 prenela je agencija Asošiejted pres (AP), a sve je potvrdio i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan. Vojni stručnjaci ocenjuju da je Vojska Srbije nabavkom kineskog PVO sistema izuzetno ojačala svoju odbranu, dok će turski dron-bombarderi i francuski avioni u potpunosti zaokružiti sistem zaštite srpskog neba.

Vrhunski

Avion 'rafal' može da nosi rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, kao i protivbrodske, protivradarske, krstareće, pa čak i nuklearne rakete
Vlade Radulović, vojni analitičar

Jedini u Evropi

Kineski zvaničnik Džao Liđijan izjavio je da je PVO sistem FK-3 dopremljen vojnim avionima u Srbiju.

- To je bila redovna vojna isporuka Srbiji u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje. Tom isporukom se ne cilja nijedna treća strana i ona nema nikakve veze sa trenutnom situacijom u vezi sa Ukrajinom. Posao u vezi sa PVO sistemom FK-3 sklopljen je znatno pre aktuelne krize - kazao je Džao, ne iznoseći bilo kakve detalje.

Hrvati besne: Srbija kupuje nove, a mi polovne 'rafale'!

Hrvatski mediji teško se mire sa mogućnošću da Srbija nabavi nove francuske avione 'rafal'.

Tako je hrvatska televizija RTL sa nevericom prenela vest da su u Srbiju sleteli kineski avioni sa PVO sistemom FK-3, da Srbija kupuje najjače dron-bombardere na svetu - turske 'bajraktare', a da nabavljamo i najnovije verzije aviona 'rafal', dok Hrvatska kupuje 'polovnjake'.

"Mi nabavljamo eskadrilu rabljenih borbenih aviona 'rafal', a Srbija planira nabaviti eskadrilu novih takvih aviona, dakle, verziju naprednijih i novih", prenosi RTL.

Američka agencija AP, inače, prenosi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd noseći raketni sistem zemlja-vazduh HQ-22 (američka oznaka za FK-3).

Karakteristike FK-3

  • gađa do 100 kilometara na daljinu
  • gađa u visinu do 27 kilometara
  • može da gađa istovremeno šest ciljeva sa 12 raketa

Foto: Printscreen

FK-3

 

Eksperti isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO, Turske i Bugarske, vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu. Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim 'Patriotom' ili ruskim S-300 sistemima iako ima kraći domet nego S-300. Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će posedovati ove moćne kineske projektile, navodi AP.

Komentarišući ove vesti, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ćemo sa kineskim PVO sistemom FK-3 napraviti veliki iskorak.

Karakteristike 'bajraktara'

  • dužina 6,5 metara
  • raspon krila 12 metara
  • može da ostane u vazduhu više od 24 sata
  • maksimalna brzina 220 km/h

Foto: Printscreen/Twitter/Aerospace/OSINT Board PSF

Bajraktar

 

- Bićemo u mogućnosti da dejstvujemo protiv pretnji iz vazduha na daljinama do 100 kilometara i visinama do 27 kilometara. Isto tako, veliki iskorak, veliku razliku u segmentu borbenih bespilotnih letelica napraviće i najavljena nabavka turskih 'bajraktara'. Reč je o izuzetno moćnim sistemima za dejstva iz vazduha po ciljevima na zemlji. Jedna od značajnih karakteristika jeste autonomija leta od gotovo 27 sati i borbeni radijus od oko 300 kilometara od komandne stanice, uz nošenje oko 100 kg ubojnih sredstava - objašnjava Radulović.

Prema njegovim rečima, ipak, najveći iskorak u sistemu odbrane učinićemo nabavkom aviona 'rafal'.

Karakteristike 'rafala'

  • Dvomotoran, NATO kompatibilan
  • Najveći dolet 3.700 km
  • Najveća brzina 1,8 mah (2.250 km/h)
  • Superkrstarenje 1,4 mah

Foto: Reuters

Rafal

 

- Reč je o savremenim višenamenskim borbenim avionima koji imaju karakteristike aviona pete generacije, pre svega, u pogledu smanjenog radarskog odraza, superkrstarenja bez dodatnog sagorevanja i izuzetnih optoelektronskih podsistema. Ovaj avion poseduje mogućnost nošenja raketa vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, kao i protivbrodskih, protivradarskih, krstarećih, pa čak i nuklearnih raketa - nabraja Radulović.

Lazarević: NATO ima šta da analizira

General Vladimir Lazarević kaže da je novo i ubrzano opremanje Vojske Srbije najsavremenijom tehnikom 'najbolji odgovor NATO ubicama'.

- Pre 23 godine njihov komandant Ratnog vazduhoplovstva izjavio je da ništa nisu mogli da učine našoj vojsci na Kosovu, pa su zato gađali civile. Neka se sada bave analizom kojim se savremenim sredstvima ratne tehnike opremamo. Daleko im lepa kuća, nisu nam potrebni saveti dželata kako da postavimo glavu na panj kako bi njima bilo lakše - ističe Lazarević.

I NATO mora da poštuje

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da je Vojska Srbije uvođenjem u operativnu upotrebu kineskog PVO sistema FK-3 'potpuno zaokružila slojevitu odbranu našeg neba'.

- Toga se potencijalni agresori najviše plaše. Ne znaju oni šta im i odakle preti u PVO smislu, od francuskih 'mistrala', preko ruskog 'pancira', pa sve do moćnog kineskog PVO sistema srednjeg dometa. Do sada smo imali PVO koji je poštovala svaka naša susedna zemlja, a od sada imamo PVO koji mora da respektuje i NATO pakt - zaključuje Karan.

Vučić za Rojters: Srbija planira kupovinu 'rafala'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je za 'Rojters' da država planira da nabavi francuske avione 'rafal'.

- Pregovarali smo o ovoj kupovini 12 novih aviona i takođe planiramo da kupimo još 12 korišćenih aviona iz jedne druge zemlje. Gledamo najbolji način da ih kupimo a da ne ugrozimo naše javne finansije - kazao je Vučić.

Agencija Rojters podseća da je pre tri godine Srbija kupila rakete 'mistral', francuski sistem zemlja-vazduh, a 2016. godine kupila je helikoptere od 'Erbasa'.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija