• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2022

21:50

HRVATI SE NISU SUOČILI SA USTAŠKOM PROŠLOŠĆU! Linta: Plenković licemerno govori o stradalima u Jasenovcu!

Reuters

Politika

HRVATI SE NISU SUOČILI SA USTAŠKOM PROŠLOŠĆU! Linta: Plenković licemerno govori o stradalima u Jasenovcu!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz reigona Miodrag Linta ocenjuje da izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na komemoraciji u Jasenovcu da mu je žao svih koji su tu stradali potvrđuje da se Hrvatska nije suočila sa svojom "ustaškom prošlošću"

"Plenković licemerno govori da su u Jasenovcu stradali Jevreji, Srbi, Romi, Hrvati, antifašisti i svi koji su bili protivnici režima i na taj negira nepobitnu istinu da je Jasenovac bio mesto uništenja srpskog, romskog i jevrejskog naroda zbog njihove etničke pripadnosti a ne zbog njihovog opravdanog otpora ustaškom režimu", kaže Linta u izjavi koju je medijima dostavio Savez Srba iz regiona.

On smatra i da postojeća muzejska postavka u Jasenovcu predstavlja zamagljivanje istorije odnosno ne prikazuje punu i celovitu istinu o genocidu koji su ustaše počinile nad Srbima, Jevrejima i Romima u tom logorskom sistemu i ne dokumentuje sredstva i načine ubijanja i mučenja logoraša.

"U Hrvatskoj nekažnjeno promovišu revizionističke teze da u NDH nije izvršen genocid nad Srbima, da Jasenovac nije koncentracioni logor smrti već samo sabirni i radni logor, da su ustaše borci za hrvatsku slobodu i nacionalno oslobođenje, da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav koji se koristio prije nastanka ustaškog pokreta", navodi Linta.

Foto: Beta

Miodrag Linta

Poručuje da je krajnje vreme da Srbija donese rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, te da takvom rezolucijom traži da Hrvatska odlukom svog parlamenta prizna genocid koji je NDH počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima i da prihvati istorijsku, moralnu i svaku drugu odgovornost za to.

"Vlada Srbije treba da odredi 10. april za Dan sećanja na genocid nad Srbima u NDH i da započne pravnu, političku i diplomatsku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH", poručuje Linta i dodaje da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH sa središem u Beogradu, koji bi, između ostalog, trebalo da doprinese borbi za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Plenković je obična svinja uz izvinjenje životinjama.

perica

pre 2 godine

Toliko si upucen da neznas ni svinja kako izgleda!Pogledaj se u ogledalo i saznaces.Dali ste ikada culi mozda za CETNIKE?Kako da nikada i niko nista "lepo"da kaze o njima,a svima drugima nalazite mane?Taj linta je jedno obicno g....,i nista drugo ni manje ni vise.

srbo

pre 2 godine

Potvrđuju bezsramlje i dvoličnost, a indoktrinacijom hrvata i dalje se bave klerofašisti i nacisti sa mržnjom prema svima, od srba, židova, muslimana, mađara... do ruskih mačaka. Bolest koja se ne leči je današnja politika u Hrvatskoj, za koju deceniju nestaće kao nacija kada shvate koliko su grešni odreće se i države.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija