• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2022

17:06

SRBIJA DA BUDE SPREMNA ZA EU! Važna podrška iz Nemačke i Francuske!

Fotoilustracija/Pixabay

Politika

SRBIJA DA BUDE SPREMNA ZA EU! Važna podrška iz Nemačke i Francuske!

Podeli vest

Srbija se pomerila na putu ka Evropskoj uniji nakon dve godine pauze i treba da bude spremna ukoliko se otvore nove mogućnosti da se ubrzaju stvari po pitanju pridruživanja EU, kaže predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić

- Ocene su da smo stvari pomerili posle dve godine zastoja, da je otvoren ceo klaster koji je vrlo važan i odnosi se na povezanost, transportnu energetiku i životnu sredinu, a to su vrlo važne, teške i skupe oblasti za pregovore. To je dobra vest iz prošle godine, a videćemo šta će biti u ovoj godini jer mnogo stvari zavisi od okolnosti, gde mi nemamo mnogo uticaja, a to je naravno rat u Ukrajini - rekla je Minić za Tanjug.

Dodala je da se, usled toga, dešavaju brojne promene kao prekomponovanje budžeta i prilagođavanje nekih politika. Prema njenim rečima, za ulazak Srbije u EU, dosta toga će zavisiti i od "aspiracija" Ukrajine, Moldavije i Gruzije da postanu barem pridružene članice EU.

- Tako da nas čeka mnogo promena, ali bila bi velika greška da mi napravimo zastoj i da ne ulažemo nove i mnogo intenzivnije napore, jer ako se otvori neki prostor da se stvari ubrzaju treba za to biti spreman - poručila je Minić.

Na pitanje da li evropski put može da ubrza podrška koju Srbija ima od Vlade Nemačke i poseta specijalnog nemačkog predstavnika Manuela Sracina, Minić smatra da je ovakav vid podrške veoma bitan za nepredak Srbije na tom putu.

- Podrška Nemačke, kao i Francuske, kao dve najveće zamlje EU i one koje utiču na glavne politike EU, veoma je važna. Dobiti eksplicitnu podršku te dve zemlje, a ukoliko je ona i efektivna, to je nešto veoma važno za napredak Srbije - naglasila je Minić.

Foto: Pixabay

Kada je u pitanju dolazak specijalnog nemačkog predstavnika u Srbiju, Minić je navela da on dobro poznaje region i član je Zelene partije, kao i da unosi neke "nove dimenzije", te zaključila da će posvećivati pažnju tim pitanjima i u Srbiji.

Izrazila je nadu da će njegova poseta otvoriti dodatne mogućnosti da se u određenim domenima stvari ubrzaju u procesu priključivanja Srbije EU.

Evropski pokret u Srbiji i EU TACSO organizuju regionalnu konferenciju "Revitalizacija EU vrednosti" čiji je cilj da pruži podršku sveobuhvatnom procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i Turske, a Minić je objasnila da je ta konferencija od velikog značaja, kako bi se utvridilo u kojoj meri se evropske vrednosti primenjuju kako u zemljama regiona, tako i kod nas.

- Mi želimo da preispitamo koliko naše zemlje poštuju, prate i unapređuju evropske vrednosti, koje su glavni uslov da u opšte budemo primljeni u punopravno članstvo - poručila je ona.

Takođe, dodala je da je ovim temama u velikoj meri posvećena i konferencija o budućnosti Evrope.

Izrazila je zadovoljstvo što su se na debate, koje će se u naredna tri dana u Beogradu održavati povodom dana Evrope, odazvali predstavnici iz šireg regiona uključujući i Tursku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 1 godinu

Za dan Evrope, mogu samo da im poželim što bržu propast, da se čovečanstvo islobodi njihovog sektašenja i da nas Srbe ostave na miru. Očigledno je da Srbi ne dele njihove vrednosti, niti žele da budu deo evroatlantske politike. Vratite nam Kosovo i zbogom.

Mijajlo

pre 1 godinu

Dokle bre više. Spremni smo vec dve decenije. Koga to oni zavlače. Još ovo, pa ovo i ovo. Ajde dosta. Obećanjima nigde kraja. Ni sam ne znam koliko nam je puta rečeno da nismo dobrodošli. Kad je ono rečeno što da ih primimo kad su izvor jeftine radne snage. Živimo mi i bez njih sasvim dobro. Srbija na prvom mestu. Celovita. Ne damo ništa naše a bombardovanje i decu Vam nećemo nikad oprostiti.

SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 1 godinu

RUSIJA, SRBIJA, NE TREBA NAM UNIJA!!! DALJE NEĆETE MOĆI, DALJE NEĆETE MOĆI, DALJE NEĆETE MOĆI!!!!

Dimitrije

pre 1 godinu

Evropski pokret u Srbiji - ponestalo para jer neće EU da plaća nekog ko je nesposoban da upravlja mnenjem u Srbiji pa mora malo reklame. Da li u Srbiji postoji neko ko stvarno veruje u to da ćemo nekada biti članovi EU? Odgovor. nema nikog normalnog ko u to veruje a ali para je slatka a lako se zarađuje praznom pričom

EU pakao

pre 1 godinu

Evo sta bi doneo ulazak Srbije u EU. Gubitak Kosova i Metohije, gubitak Vojvodine i Sandzaka, istopolni brakovi i odgajenje dece, uvodjenje pojma bespolnosti za malu decu do punoletstva, nestanak Srpske pravoslavne crkve i kontrola Rimokatolicke crkve, uvodjenje albanskog jezika kao sluzbenog u Skupstinu Srbije, uvodjenje novih nacija i jezika, postavljanje Albanca ili Hrvata na mesto Predsednika drzave, revizija istorije, potpuna albanizacija Srbije i njen nestanak. Da li je to cilj kojem tezite ?

Milan

pre 1 godinu

Da li podrška podrazumeva da ne moramo da priznamo Kosovo? Sva druga pitanja su nevažna i nema potrebe da se nad njima lamentira u celom članku. Ako ne podrazumeva onda je to u redu a ako podrazumeva onda su ovakve vesti besmislene. Ne sme niko da prizna Kosovo, nikad niko!

ratko

pre 1 godinu

narod Nece idioti u Eu kako vam nije jasno sa idiotima nacistickim nikad i francuska i nemacka su nas bombardovali mars sto dalje od Srbije ,a Vucic mora da pita narod inace nece vise biti predsednik a narod nece za NATO zlikovcima koji su nas bombardovali

Milan

pre 1 godinu

Sve što je otvoreno ostaće nezatvoreno, na tome radi naša vlast da zamajava EU. Nije njima da uđemo u EU nego im samo trebaju novci da ih troše.

Milan

pre 1 godinu

Pita li neko građane Srbije da li žele ili ne žele u ovakvu militarizovanu EU? Pa, bio bi red.

Lobotomirani

pre 1 godinu

Ma evo zovu nas u EU 2057 ako do tada ispunimo zahteve nacista.

Roko Prč

pre 1 godinu

Dao Bog da Srbija nikada ne uđe u tu i takvu Evropu!!!!Iako znam da komentar nećete objaviti, svesni ste da nas ima mnogo više koji ovako misle nego Evrofanatika.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija