• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

01.05.2022

15:42

NAJJAČI UDAR NA PUTINA SVE BLIŽI! Izgleda da je Berlin popustio pod pritiscima i Nemačka pristala na ono što dugo izbegava... ALI JE FRANCUSKA U FOKUSU!?

Pixabay

Vesti

NAJJAČI UDAR NA PUTINA SVE BLIŽI! Izgleda da je Berlin popustio pod pritiscima i Nemačka pristala na ono što dugo izbegava... ALI JE FRANCUSKA U FOKUSU!?

Podeli vest

Od kada je počela Putinova agresija na Ukrajinu intenzivno se radi na predlogu naftnih sankcija Rusiji i model koji bi Kremlju naneo najveći udarac. Ali da se uzme u obzir da mora da bude najbolji način da se uvedu restrikcije, bez posledica po EU članice

Prema poslednjim informacijama Berlin će podržati zabranu uvoza nafte iz Rusije kao deo šestog paketa sankcija. Ta nemačka odluka širom otvara vrata mogućnosti da se Evropa ujedini i uvede zajednički embargo.

Razlog za promenu mišljenja je očigledno uspeh u pronalaženju alternativnih dobavljača nafte. Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da će za osam nedelja nemačka zavisnost o ruskoj nafti biti smanjena sa 35 odsto na 12 odsto, prenosi Slobodna Dalmacija.

Poznato je da ima dosta natezanja oko embarga na rusku naftu među zemljama EU-a, najveći protivnik tome je Mađarska, ali ako 'padne' Nemačka, očekuje se da će se odluci priključiti i ostale zemlje koje se sada tome protive, kao što su Austrija, Španija, Italija i Grčka... Logičan je strah ovih država, jer se u uglavnom oslanjaju na rusku naftu, a problem je što bi zavrtanjem ruske nafte cene goriva mogle poleteti u nebo.

Foto: Christophe Gateau/Pool via AP

Hoće li se zaista evropske zemlje usaglasiti oko ove odluke znaćemo za nedelju dana, zato što Evropska komisija pokušava što pre da predstavi nacrt novih sankcija i da izvrši dodatni pritisak na Moskvu. Koliko su sankcije na naftu važne govori i podatak da je Rusija prošle godine na izvozu nafte dobila preko 110 milijardi dolara prihoda, što je četvrtina ukupnog ruskog robnog izvoza.

Pozivajući se na diplomate u Evropskoj uniji, portal Politiko piše i da je Nemačka predstavila inicijativu za uvođenje embarga na ruski uranijum. Takav bi potez mogao pogoditi distribuciju uranijuma od kojeg se proizvodi gorivo za energetske reaktore koje je izgradila Rusija, kao i nove nuklearne projekte kojima upravlja ruska filijala Rosatoma za zapadnu Evropu, sa sedištem u Parizu.

Ali bilo kakav potez protiv ruske nuklearne industrije, ne bi bio bezbolan za Evropljane. EU uvozi skoro sav svoj uranijum izvan Unije. Oko 20 posto dolazi iz Rusije, što je čini drugim najvećim dobavljačem nakon Nigera.

Očekuje se da će sankcionisanje Rosatomove filijale sa sedištem u Parizu biti posebno osetljivo pitanje za novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona. Francuska, naime ima veliki nuklearni energetski sektor i blisko sarađuje s Rosatomom na nekoliko projekata putem EDF-a koji je delimično u državnom vlasništvu.

Foto: Reuters

Od ranije je poznato da Nemačka i Francuska nemaju isti stav oko nuklearne energije, a radi se o dva najveća 'igrača' u Evropskoj uniji. Nemačka je žestoki protivnik nuklearne energije, a cilj joj je da zatvori preostale nuklearne elektrane do kraja ove godine.

Francuska, pak, više od 70 posto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana i planira da gradi još više reaktora. Ali Francuska se ne oslanja na Rusiju za svoj uvoz uranijuma, jer gorivo uglavnom dobija iz Kazahstana i Nigera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
xxdet

pre 2 godine

Ако се ова мера уведе а вероватно хоће, европа отворено улази у рат против Русије али и Србије. Оно што још кочи Запад то је присуство Кине у Србији. Запад ће вероватно покренути конфликт на Тајвану и тиме гурнути Кину у своје двориште. Искрено, тешко да можемо избећи конфликт. У Босни је терен већ припремљен, на Косову су разговори званично завршени.

Fuj

pre 2 godine

Siroto KGB go.no! Kako li ce to podneti njegovi verni poltroni u Srbiji? "Bog vas kleo, pogani izrodi!", sto bi rekao Vladika Njegos!

Fuj

pre 2 godine

Srpski poltroni obmanjuju sami sebe da ruska vojska moze da pobedi bilo koga. Vojska koju cine nasilno mobilisani klinci koji ni zbog cega ubijaju svoje rodjake u drugj drzavi ne vredi - nista! Njima ne treba ordenje, oni hoce kuci, kod roditelja. To je jasno svima, osim satanistima u Rusiji i Srbiji. Zato im ostaje Satana, kao poslednja nada. Da je neka drzava otvoreno satanisticka i da preti genocidom?! To jos nikad nije bilo, od kako je Sveta! Fuj, pogani izrodi!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija