• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

21.06.2022

21:10

SRBIJO, SAD JE SVE JASNO! KRAJ BAJKE O VREDNOSTIMA EU! Brisel otkrio ključni uslov za članstvo - BITI PROTIV RUSIJE!

Fotoilustracija/Pixabay

Politika

SRBIJO, SAD JE SVE JASNO! KRAJ BAJKE O VREDNOSTIMA EU! Brisel otkrio ključni uslov za članstvo - BITI PROTIV RUSIJE!

Podeli vest

Da Ukrajina, Moldavija i Gruzija od kandidata postanu punopravne članice EU niti je izvesno niti realno niti iko u EU misli da je ostvarivo. Predlog o davanju statusa kandidata zemljama koje ne zadovoljavaju minimum uslova ima drugi cilj - da u ratnoj polarizaciji unese dodatno konfrontirajuće tonove, a na štetu Rusije i ruskih interesa

Preporuka Evropske komisije da status kandidata za EU dodeli Ukrajini i Moldaviji a uz ispunjavanje određenih uslova i Gruziji, uz sve retoričke podsticaje Ursule fon der Lajen - deluje nadrealno.

Istina, predsednica Evropske komisije je uz sve hvale na račun ukrajinske težnje da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima, dodala da ima tu još pitanja iz oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije kojima bi Kijev trebalo da se pozabavi.

Po proceni zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva prijem Ukrajine u EU bio bi moguć sredinom veka, uz jedan uslov - da sama asocijacija do tada ne nestane.

Zaokruživanje geostrateškog prostora

Čime je motivisana ova odluka Evropske komisije, ima li izgleda da po analogiji sa Bugarskom i Rumunijom, i ove „baštinice evropskih vrednosti" postanu članice EU, te da li je status kandidata utešna nagrada za istrajnost Kijeva da za račun Zapada žrtvuje i poslednjeg Ukrajinca?

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije ocenjuje da je odluka davanja statusa kandidata pomenutoj trojci geopolitički motivisana i već viđena u slučajevima vezanim za Bugarsku i Rumuniju kada su geostrateška orjentacija i geopolitički interesi, pre svega SAD i NATO, ubrzali prijem država mimo ispunjavanja određenih standarda.

- EU deluje kao ekvivalent NATO i razumevanje davanja kandidature tim državama mora se posmatrati kao prevashodno geostrateško i geopolitičko pozicioniranje, izraz borbe protiv Rusije i ruskih interesa, a ne kao čin davanja statusa državama koje zadovoljavaju određene standarde. U geostrateškom smislu zaokružuje se geostrateški prostor.

Moralistički imperativ- pomozite Ukrajini

I ne samo to, ukazuje Gajić, davanje kandidature prati medijsko moralistička priča gde se kao imperativ nameće obaveza da se nešto preduzme vezano za rat u Ukrajini. Dakle, u korist Ukrajine koja praktično gubi i rat i teritoriju i vojsku treba preduzeti nešto, pa makar to bilo i obećanje nekakve kandidature i potencijalno članstvo u EU.

Uprkos činjenici da je, kaže Gajić, svima jasno da je put Ukrajine u EU dalek i nemoguć, Zapad ovakve ponude doživljava kao ratnu savezničku obavezu sa ciljem podstrekivanja Ukrajine da pruža otpor u ratu kojem su doprinele i EU i SAD. U tom ključu treba razumeti i slučaj Moldavije kao zaleđa Ukrajine u sukobu sa Rusijom ali i Gruzije.

- Svojim pozicioniranjem, oni su nesumnjivo doprineli ratnoj eskalaciji ne insistirajući dovoljno na sprovođenju Minskih sporazuma, onoga što je dogovoreno na pregovorima Kijeva, Rusije, DNR i LNR. Davanje podrške koja je u suštinskom smislu punopravnog članstva nerealna oni hrabre Ukrajinu i šalju poruku da im tako nešto pripada zbog žrtava koje imaju".

Gde su tu atributi državnosti?

Iako ni Rumunija ni Bugarska nisu zadovoljile standarde već su se u EU našle prevashodno zahvaljujući geopolitičkim motivima, u slučaju Ukrajine, Moldavije i Gruzije ti motivi su još očigledniji.

- One ne zadovoljavaju ni minimun kriterijuma funkcionalnih i celovitih država da bi uopšte bile uzete u razmatranje za bilo kakvu kandidaturu. Ali, čak i kada zemlja nema neke od osnovnih atributa državnosti neko može da joj izađe u susret ako u tome prepozna svoje geopolitičke interese - ocenjuje Gajić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lobotomirani

pre 1 godinu

Danasnjim potpisom u Briselu izdali ste KiM sada vam ostaju jos sankcije Rusiji pa da nam zapadni prijatelji daju pecat genocidnog naroda.

Dusan

pre 1 godinu

SAMO RUSIJA?GDE JE PITANJE KOSOVA?BRUKA KAKO FORMULISETE.

Pera

pre 1 godinu

Da su rekli biti na strani istine i pravde pa covek i da razume zelje .. ovako .. neka sami ratuju sa Rusijom .. zdravo .. zurim ..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija