• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

01.07.2022

07:00

EVROPO, ZAŠTO ĆUTIŠ?! NIKO NE REAGUJE NA LUDAČKE PRETNJE PRIŠTINE Srbima hoće da otimaju i pasoše

Beta

Politika

EVROPO, ZAŠTO ĆUTIŠ?! NIKO NE REAGUJE NA LUDAČKE PRETNJE PRIŠTINE Srbima hoće da otimaju i pasoše

Podeli vest

Kurtijeva 'vlada' usvojila 'propis' prema kome će Srbi od 1. oktobra moći da uđu na Kosovo samo ako na 'granici' ostave svoj pasoš i potpišu izjavu da su ga izgubili!?!

Samozvani kosovski premijer Aljbin Kurti preti da će od jeseni Srbima otimati ne samo automobile koji ne budu imali 'RKS' registarske tablice već i pasoše!?!
Takozvana vlada Kosova usvojila je 'propis' prema kome će Srbi posle 1. oktobra na Kosovo i Metohiju moći da uđu samo ako se odreknu pasoša Srbije!?! Kako prenose prištinski mediji, svaki građanin Srbije, kada dođe na administrativni prelaz, moraće takozvanoj kosovskoj policiji da preda pasoš i da potpiše lažnu izjavu da je dokument 'izgubio', pa će tek onda dobiti posebne propusnice sa kojima će moći da putuje pokrajinom!?!

Zar EU sve ovo podržava?!

Najveći problem je što nema nikakve reakcije Brisela i što se ovo događa posle susreta Kurtija sa predstavnicima Kvinte i sa Lajčakom. To nam govori da EU u stvari sve ovo podržava
Zoran Milivojević, diplomata

 


Potpis i overa
Da će šiptarska policija zaista primoravati Srbe da se odreknu srpskih dokumenata kako bi prošli prelaze Jarinje ili Brnjak, potvrđuje prištinski profesor Enver Bitići.
- Ubuduće će građani Srbije koji žele da uđu na Kosovo biti prinuđeni da kosovskoj graničnoj policiji predaju srpske pasoše. Takođe, oni će biti dužni da daju izjavu da je njihov srpski pasoš izgubljen. Onda će im se dostaviti dokument sa pečatom 'Republike Kosovo' sa kojim će moći da se kreću... - rekao je Bitići u izjavi za 'Bota sot'.
Prema njegovim rečima, Kurtijeva odluka da 'uvede reciprocitet' Srbiji za lične karte i registarske tablice jeste opravdana!?!
- Prema mom mišljenju, ova odluka je odgovarajuća. Ne samo zato što je Lajčak pozvao na primenu Briselskog sporazuma, koji je ukinuo naš ustavni sud, već i zato što Lajčak menja svoje stavove i poruke prema sezoni, kako mu odgovara... Zimus je sa Eskobarom u Prištini rekao da Kosovo treba da preformuliše sporazum za ZSO u skladu sa svojim ustavom, a sada je rekao da mora da primeni sporazum Hašima Tačija i Ise Mustafe... - 'objasnio' je Bitići.

Foto: Beta

Aljbin Kurti


Da problem bude veći, niko iz međunarodne zajednice nije juče reagovao na skandalozne odluke Prištine, koja otvoreno najavljuje ozakonjenje aparthejda nad Srbima!?! Oglasio se samo Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog, koji je rekao da odluka Prištine 'menja teme'!?!
- Predsednik Vučić i ja smo imali vrlo ozbiljan razgovor o aktuelnoj situaciji i naravno da je potrebno da tražimo rešenja putem dijaloga, a ne konfrontacijom. Sad postoji nova situacija, koja mi je promenila i planove i teme. Došao sam u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, a sada treba da rešavamo ovu situaciju, ove nove probleme... - kazao je Lajčak.
Komentarišući sve ove navode, Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost kaže da Kurti s vremenom postaje sve više problem, a sve manje rešenje, i to ne samo za Srbiju nego i za Zapad.
- Priština ne doprinosi nijednom suštinskom pitanju, već uporno i tvrdoglavo opstruiše svaki dijalog. Na Beogradu je sada da ne dozvoli da prištinski potezi odvuku Srbiju u političku izolaciju, mi moramo da pokažemo strateško strpljenje. Kako je predsednik Vučić rekao, mora da se nastavi sa diplomatskim naporima za maksimalnu zaštitu srpskih nacionalnih interesa - ističe Obradović.


Suspendovao dijalog
Na drugoj strani, diplomata Zoran Milivojević kaže da je Kurti svojom arbitrarnom odlukom suspendovao dijalog, a da je najveći problem u tome što on ima podršku Kvinte, najmoćnijih zapadnih zemalja.
- Najveći problem je u tome što nema reakcije Brisela i što se sve ovo događa dva dana posle susreta Kurtija sa predstavnicima Kvinte, baš u vreme kad je Miroslav Lajčak u Prištini. To nam sve govori da Kurti u stvari za takav stav ima podršku stranih faktora i da EU zapravo prihvata platformu sa koje nastupa Kurti. Ako je to već tako, onda je jedini izlaz iz ove situacije vraćanje kosovskog pitanja u Savet bezbednosti UN... - zaključuje Milivojević.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Car

pre 1 godinu

Pa zasto Evtopa da se oglasava, treba se zaliti Rusiji.

Vejo

pre 1 godinu

Ušli smo u dijalog gde smo sve što smo imali predali a ništa nismo dobili.Počev od barikada koje smo sami skinuli a zna se i po čijoj naredbi. Tako da je sada sve ovo predstava.

Marija

pre 1 godinu

Ko očekuje da će Evropa da nam pomogne, taj je u teškoj zabludi. Mogu da nam "pomognu" jedino ako, ne daj Bože, objavimo rat Rusiji, kao što je slučaj sa ukrajincima. Evropa je toliko ogrezla u dekadenciju svake vrste, da im nema spasa. Najpre sistem vrednosti, zatim moralno propadanje, sada i urušavanje ekonomije, samoizolacija od ostatka sveta, a ovo je tek početak. Rađa se novi svet ( na sreću, ne onaj koji je Zapad priželjkivao) i Srbija treba da gradi svoje mesto u njemu, tada će se stvari preokrenuti u svakom pogledu.

Dragi

pre 1 godinu

Zašto Evropa da reaguje? Pa valjda Srbija treba da reaguje, ako je KiM deo Srbije. I zaista do Briselskog sporazuma i Evropa je priznavala da je KiM deo Srbije, jer je uvažavala rezoluciju SBUN-a 1244, ali prihvatanjem Briselskog spirazuma Srbija je sve derogirala i sve je otišlo u PM. Na KiM su ukinute sve institucije države Srbije, a Srbi uterani i saterani u Ustav Kosova. Ko je kriv? Kao da je to važno...bitne su nemačke investicije.

zzz

pre 1 godinu

meni je veci problem sto mi cutimo, imamo li mi kakvu vojsku?

Luka

pre 1 godinu

Braćo Srbi ostavite se Evrope i drugih lažljivaca,svoju sudbinu uzmite u svoje ruke i odlućite što je u vašem interesu.Otkud Njemcu pravo da vam određuje što je vaš život i vaš prostor.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija