• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. STRUHAR

06.07.2022

07:00

Tači i Veselji tvrde: Srbija je izrežirala dokaze protiv nas! PRLJAVA ODBRANA ZLOČINACA IZ OVK

Politika

Tači i Veselji tvrde: Srbija je izrežirala dokaze protiv nas! PRLJAVA ODBRANA ZLOČINACA IZ OVK

Podeli vest

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići tvrde da je BIA falsifikovala dokazni materijal o zločinima na Kosovu i na severu Albanije i dostavila ga izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju i haškom tužilaštvu

Bivši šefovi terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optužuju Srbiju da je 'falsifikovala i podmetnula dokaze' o zločinima na Kosovu za koje im se sudi u Hagu!
Četvorica terorista tvrde da su srpske bezbednosne službe, BIA, VBA i MUP, lažirale dokazni materijal i dostavile ga tadašnjem izvestiocu Saveta Evropa Diku Martiju, čiji je izveštaj potom poslužio za podizanje optužnice protiv Tačija i njegovih saučesnika. Advokati optuženih Šiptara su čak ustvrdili da je Srbija htela da likvidira Martija i da za to onda optuži kosovske Albance!?!

Providna strategija

Advokati Tačija i Veseljija nisu osporili nijednu činjenicu iz Martijevog izveštaja, već samo nastoje da sve kompromituju paušalnim optužbama
Zoran Živanović, advokat


Selektivno pamćenje
Advokat Greg Kiho, branilac Hašima Tačija, kako prenosi 'Albanijan post', kaže da 'Srbija fabrikuje dokaze, izmišlja priče i podmeće optužbe, poput one o trgovini organima'.
- Izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK zasnovan je u velikoj meri na hiljadama dokumenata koje su vlasti Srbije predale Martiju još 2009. godine. Da nije bilo dokumenata srpskog Tužilaštva za ratne zločine, ne bi bilo ni Martijevog izveštaja. Vlasti u Srbiji sada žele da ubiju Martija kao jedinog svedoka koji sve može da razjasni. Srpske vlasti bi za njegovo ubistvo okrivile kosovske Albance - ističe Kiho, koji propušta da spomene činjenicu da je izveštaj Dika Martija usvojen 2010. godine na Komitetu za ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Moj ugao

BRANISLAV TAPUŠKOVIĆ
ADVOKAT

Potezi advokata Tačija i Veseljija su pravni trikovi. Oni nastoje da obmanu javnost obezvređivanjem izveštaja Dika Martija. Strahujem i da će biti i likvidacija svedoka kada ocene da je za to došlo vreme.

Branilac Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson takođe tvrdi da su 'otisci prstiju Srbije na svim dokazima na kojima je optužnica utemeljena'.
- Na suđenju pred Haškim tribunalom, gde sam odbranio Ramuša Haradinaja, utvrđeno je da su srpske obaveštajne službe namerno podmetale lažne dokaze. I ovoga puta ćemo diskreditovati tvrdnje tužilaca. Svi postojeći dokazi koje tužilaštvo ima protiv mog klijenta su izmišljeni. Jedini svedok koji je govorio o navodnom uklanjanju ljudskih organa kasnije je priznao da je to bila laž, laž na koju su ga primorale srpske obaveštajne službe - naglašava Emerson, koji je slično kao njegov kolega izbegao da kaže činjenicu da je tokom suđenja Haradinaju ubijeno ili zastrašeno više od 40 svedoka koji su ga optuživali.

Za šta se terete

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići terete se za stravične zločine koje su počinili u 42 ilegalna zatvora OVK na Kosovu. Konkretno, optuženi su za mučenje 407 Srba i ubistvo najmanje 98 'zatvorenika' u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su 4. i 5. novembra 2020. godine i od tada su u pritvoru. U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Teške optužbe
Komentarišući sve ove navode, advokat Zoran Živanović, koji je u Hagu zastupao bivšeg predsednika RSK Gorana Hadžića, kaže da će advokati optuženih učiniti sve da obesmisle Martijev izveštaj, koji je osnova optužnice.
- Izveštaj Dika Martija usvojila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope i u njemu su Tači i Veselji označeni kao vođe organizovane mafijaške grupe za trgovinu ljudskim organima. Savet Evrope je tražio od Euleksa da sprovede istragu i da niko ne bude pošteđen, bez obzira na funkciju. Advokati Tačija i Veseljija nisu osporili nijednu činjenicu iz Martijevog izveštaja. Težina optužbi protiv njih deluje prilično uznemirujuće na kosovsku javnost, pa zato advokati sada nastoje da kompromituju Martijev izveštaj paušalnim tvrdnjama da su dokazi falsifikovani i podmetnuti, što je naravno čista laž - naglašava Živanović.

Veselji se buni zbog pritvora

Ben Emerson, advokat Kadria Veseljija, zatražio je od Suda za OVK da naloži puštanje njegovog klijenta, ocenjujući da je pritvor 'nerazumna odluka'.

- Pritvor treba da bude izuzetak, a ne pravilo. Odbrana traži da sudski kolegijum uvaži zahtev i naloži privremeno puštanje Veseljija na slobodu - rekao je Emerson.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija