• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

16.07.2022

07:00

ŠOKANTNE INFORMACIJE PORTALA 'EU OBZERVER': Ko voli Putina, zabraniće mu ulazak u zemlje EU?!

AP/Tanjug

Politika

ŠOKANTNE INFORMACIJE PORTALA 'EU OBZERVER': Ko voli Putina, zabraniće mu ulazak u zemlje EU?!

Podeli vest

Države članice Evropske unije razmatraju mogućnost zabrane ulaska 'ekstremnim desničarima' sa Zapadnog Balkana. Kao problem se navodi i pravoslavlje!?!

Svakome ko je bilo gde i bilo kada rekao da podržava ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina preti zabrana ulaska u Evropsku uniju!?

Ovo je objavio portal 'EU obzerver', specijalizovan za praćenje politike Brisela, koji tvrdi da države članice Evropske unije najozbiljnije razmatraju potencijalnu zabranu ulaska 'ekstremnim desničarima' sa Zapadnog Balkana!?! U sedištu EU, navodi ovaj portal, sve je veći strah da će 'ruska propaganda izazvati nove pretnje po kolektivnu evropsku bezbednost'!?!

Tajne 'crne liste'

Ovo liči na nekakve tajne 'crne liste', takoreći buduće 'optužnice', na osnovu kojih svako može biti negde zaustavljen ili uhapšen
Mina Zirojević, Institut za uporedno pravo

Poverljivi dokumenti

Prema informacijama 'EU obzervera', koji se poziva na interne beleške pripremljene za sastanak u Briselu, ovo će biti glavna tema u Savetu EU, odnosno komitetu za borbu protiv terorizma.

'Treba pokrenuti raspravu o efikasnosti zabrana za pojedine ekstremističke subjekte u zemljama Zapadnog Balkana. Mnogi ekstremno desničarski pokreti na Zapadnom Balkanu imaju snažnu averziju prema NATO i Evropskoj uniji. Jedan od razloga za sve veće nepoverenje prema Zapadu jesu snažne veze koje je Rusija izgradila sa pravoslavnim hrišćanskim stanovništvom u regionu. Rusija se predstavlja kao zaštitnik određenih nacija posebno, ali i pravoslavnih hrišćanskih grupa na Zapadnom Balkanu', piše u internim beleškama.

Stano: Srbija ne sme da dozvoli TV Raša tudej

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom i da zabrani dolazak televizije Raša tudej, rekli su iz Evropske komisije za Radio Slobodna Evropa (RSE), i to povodom nezvaničnih najava u medijima da Raša tudej planira da otvori televiziju u Srbiji!?!

- Od Srbije se očekuje usklađivanje sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije Raša tudej. Ona je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju UN i međunarodno pravo - rekao je Peter Stano, portparol Evropske komisije.

Foto: Printscreen You Tube/ EU Debates

Peter Stano

Kako se dodaje, nadalje, zabrinutost EU u prošlosti se koncentrisala na džihadiste, strane borce na Bliskom istoku, ali je rat u Ukrajini to promenio.

'Najnovija kriza je ukazala na složenu sliku problema, koji uključuje radikalne fudbalske navijače ili radikalne sledbenike raznih panslovenskih, nacionalističkih pokreta', piše u poverljivim dokumentima.

I dok se iz Brisela niko nije zvanično oglašavao povodom ovih informacija, Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo kaže da je ovo samo nastavak potpunog urušavanja međunarodnog prava.

- Ovo liči na nekakve tajne 'crne liste', takoreći buduće 'optužnice', na osnovu kojih svako negde može biti zaustavljen ili čak uhapšen, a da za to nije potrebna nikakva posebna procedura. Time se narušava sloboda misli i demokratija. U svemu ovome ne postoji nikakva bliža definicija o tome šta je 'rusofil' ili 'ekstremni desničar', što je jako opasno. Ispada da ne smete ni o čemu da debatujete a da ne rizikujete slobodu - naglašava Zirojevićeva.

Moj ugao

VUK JEREMIĆ, NARODNA STRANKA

Zapadni Balkan stoji na putu ka Evropskoj uniji kao autobus bez točkova. Uveli ili ne sankcije Rusiji, neće biti ubrzanja evropskog puta za Srbiju.

Foto: Beta

Vuk Jeremić

Ne vidim smisao

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, na drugoj strani, kaže da nije reč o 'ekstremnim rusofilima', već o pripadnicima ekstremnih desničarskih grupa.

- Neke od njih su zabranjene i u Srbiji. Poznato je da takve grupe sarađuju sa sličnim ekstremističkim organizacijama iz Evrope, ali i iz Rusije. Neki od njih učestvuju i u ratu u Ukrajini, što je kažnjivo po našem zakonu. Isto se odnosi i na islamske ekstremiste koji odlaze u ratove na Bliskom istoku, a po povratku u Srbiju predstavljaju potencijalnu pretnju... Ipak, ne vidim kako bi sve njih ova najavljena mera EU pogodila, kada ionako, valjda, ne žele da putuju tamo - zaključuje Grubješićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 1 godinu

Eto šta pokazuje EU prema Srbiji ,problem je PRAVOSLAVLJE ali nisu problem pravoslavni radnici po EU.Srbija treba da hrli takvim vrednostima i što pre da uđe u EU

Dragan

pre 1 godinu

Srbija je okupirana zemlja od 5 OKTOBRA ?? Suzana Grubjesic Mihajlovic ZORANA SORMAZ ? HAJAHA

Zoran

pre 1 godinu

Jel, to demokratija evropske unije?! Sloboda mišljenja, sloboda govora, protiv diskriminacje, na koje se tako zdušno pozivaju?

PLUS JEDAN

pre 1 godinu

Evo ja cu dobrovoljno da vam kazem da NECU da idem u vasu USLJIVU NACISTICKU i IZOPACENU EU pa makar hteli da mi date svo zlato ovog sveta. Ludilo mozga EU. Ziveo PUTIN. Smrt FASIZMU!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija