• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/SD

17.07.2022

18:10

NISU VAM SMETALI VUČIĆI KADA STE IH VODILI NA KLANJE! Predsednik Srbije ne može ni sveću da im zapali, brutalna hajka ustaške vlasti i medija

printscreen

Politika

NISU VAM SMETALI VUČIĆI KADA STE IH VODILI NA KLANJE! Predsednik Srbije ne može ni sveću da im zapali, brutalna hajka ustaške vlasti i medija

Podeli vest

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ustaški režim Andreja Plankovića zabranio je privatnu posetu Jasenovcu, ali očigledno je da im Vučići nisu smetali kada su ih odvodili na klanje tokom Drugog svetskog rata

 

Na zvaničnom spisku žrtava rata od 1941. do 1945. godine iz mesta Čipuljića kod Bugojna - koji je sačinio Savezni zavod za statistiku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - nalaze se petorica članova familije Vučić. 

"Nisu vam smetali Vučići kad ste ih dovodili u Jasenovac na klanje!"

Vučiću Hrvati brane u Jasenovac da dođe. U Drugom svetskom ratu nije bio problem da Vučiće puste u Jasenovac, ali na klanje. Danas predsednik Srbije ne može ni sveću da im zapali. Ne može ni stotinama hiljada drugih Srba koje je NDH pobila u Jasenovcu. Moderna NDH ne dozvoljava.

Vladimir Đukanović, SNS

Prvi na spisku je Anđelko (Antonija) Vučić koji je rođen 1893. godine, a za koga je navedeno da je ubijen u logoru Jadovno. Na spisku se nalazi i Rajko (Đorđa) Vučić koga su ustaše ubile 1941. kad je imao svega 11 godina!

- Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljiću, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena i potkazivača i ustaških koljača. Takođe su ubijeni Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža familija moga oca. Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama – rekao je jednom prilikom predsednik Srbije.

Podsetimo, ustaški režim Andreja Plenkovića i ustaški mediji poveli su zastrašujuću kampanju protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokušavajući da ga po svaku cenu spreče da oda poštu žrtvama ustaških koljača i da mu ne dozvole da govori istinu o stradanju Srba u Jasenovcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo je hteo da oda poštu stotinama hiljada pobijenih, preklanih Srba, ali to ustaškim vlastima ne odgovara. Ustaški režim Andreja Plenkovića istakao je da Vučić može svuda u Hrvatsku, ali ne i u Jasenovac! 

Brnabić: Aleksandar Vučić je unuk žrtve ustaškog režima!

Premijerka Srbije Ana Brnabić podsetila je u jutrošnjem gostovanju na RTV Pink da je predsednik Srbije unuk žrtve ustaškog režima. 

- Ovo je protivpravna odluka, antievropska odluka, anticivilizacijaska odluka, brutalno gaženje slobode kretanje, a da ne pričam šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava. Da podsetim da je Aleksandar Vučić unuk žrtve tog ustaškog režima, da je njegov deda ubijen od strane ustaškog režima, da se i dalje ne zna gde je tačno stradao... - rekla je premijerka. 

Anđelka Vučića su ustaše ubile na početku Drugog svetskog rata

Sveštenik Slaviša Đurić iz Čipuljaca je rekao da su Vučićevi oduvek u Bugojnu bili veliki gazde.

- Kao stara pravoslavna obitelj navedeni su i u popisu što su ga sredinom 16. stoljeća napravile turske vlasti. Njegov je djed imao automobile i vozače i konje za utrke kada to ovdje nitko nije imao. Starog je Anđelka 1927. godine na čelu grupe viđenijih bugojanskih Srba primio i kralj Aleksandar i darovao nam zgradu Srpskog doma – rekao je Đurić.

Anđelka su, kako kaže, odmah na početku Drugog svetskog rata ubile ustaše.

- Neki kažu da je to bilo kod Banje Luke, a po drugima ste to zbilo u koncentracijskom logoru u Jasenovcu. Aleksandrov otac se rodio u vlaku tokom zbjega – kaže sveštenik.

Nesporno da je Anđelko Vučić bio na hodočašću na Hristovom grobu u Jerusalimu zbog čega je dobio nadimak Adžija.

Stevo odbio da istakne zastavu NDH

Zabeležen je i podatak da su u aprilu 1941. ustaše naredile da se povodom proglašenja NDH na svim javnim zgradama i radnjama u Bugojnu istaknu hrvatske zastave. Još se prepričava šta je Stevo Vučić rekao ustaškom povereniku za Bugojno:

- Ja, kao Srbin, tu zastavu ne mogu istaći!

Između 25. i 27. maja 1941. ustaše su u Bugojnu uhapsile prvu grupu od 25 viđenijih Srba i zatvorile ih u zgradu zvanu "Konak". Među njima su bila i Anđelko i njegova braća od strica Stevo i Ile. Anđelko i Stevo su bili uspešni i nadaleko poznati trgovci. Uhapšeni Srbi su dan kasnije transportovani iz Bugojna u Banjaluku nakon čega su likvidirani. Zločin je prema jednim izvorima počinjen u ataru sela Ivanjska na padinama Kozare, a prema drugima na području susedne Bosanske Gradiške.

Preostali Srbi iz Bugojna i Čipuljića - uglavnom žena i deca - vozom su transportovani u logor u Slavonskoj Požegi. Voz je iz Bugojna krenuo 11. avgusta, a narod je bio smešten u stočne vagone. U dokumentima NDH koji su zaplenjeni nakon rata pronađen je spisak porodica iz Bugojna koje su bile zatočene u Požegi, a zatim transportovane u okupiranu Srbiju. Na spisku se nalazi i 16 Vučića.

Anđelko častio povodom 27. marta

Hroničari su zapisali da je Anđelko Vučić častio goste kafane nakon puča 27. marta 1941. godine u Beogradu kojim je zbačena vlada Cvetković-Maček, a Kraljevina Jugoslavija odbacila Trojni pakt sklopljen sa Hitlerovom Nemačkom i Musolinijevom Italijom.

- U znak slavlja stavio je pred svoju radnju bure sa rakijom i svakog ko je naišao besplatno je častio – ostalo je zabeleženo.

Među njima je bila i Anđelkova trudna žena Dragica sa šestoro dece. Nadomak Beograda Dragica Vučić je rodila sina - Aleksandrovog oca kome je dala ime muža Anđelka kojeg su ubile ustaše. Dragica i ostali Vučići rat su proveli u Crkvencu kod Svilajnca, a odatle su se odmah po oslobođenju vratili u Čipuljić.

Aleksandar Vučić je dobar deo detinjstva proveo u Čipuljiću. Meštani tvrde da je prvi džeparac zaradio upravo u kafani koju su generacijama držali Vučići.

U logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 1 godinu

To što Hrvatska radi, nečuveno je. Međunarodna zajednica mora da reaguje. Ne dozvoliti jednom zvaničniku da obiđe grobove svojih predaka, nečuveno je.

Nadica

pre 1 godinu

Vučić je hteo da ode u privatnu posetu Jasenovcu iz ličnih razloga. Ne dozvoliti mu da upali sveću na grobovima svojih bližnjih jeste kršenje zakona i Vlada Hrvatske zbog ovoga mora da snosi posledice.

Daca

pre 1 godinu

Nije smelo doći do zabrane,potpuno nedopustivo ponašanje od strane Hrvata

Daca

pre 1 godinu

Već su dve posete,najavljenje bile odložene zbog molbe ustaša da ne dolazi

Daca

pre 1 godinu

Zataškati zlodela,to je jedini cilj Hrvata.Ali sećanje na žrtve nam niko ne može zabraniti

Tanja

pre 1 godinu

Umesto da se pokaju za zlodela,ustaše prave nova

Nena

pre 1 godinu

A pa ne,Ustašama ne smeta niko i nista kad treba da kolju srpsku decu a sada im smeta Vučić koji je želeo samo mirno da ode i oda počast svim tim žrtvama!Sram ih bilo!

Ivana

pre 1 godinu

Pa naravno, kada treba da se počini zločin nad nevinim narodom, onda je sve u redu i ne bira se način. A kada je u pitanju odavanje počasti stradalim žrtvama, takva plemenit čin se navodi kao izazivanje haosa, provokacije ili čega već. Velika osuda za hrvatsku vlast.

Mara

pre 1 godinu

Ovo sto smo danas doziveli od strane Hrvatskih vlasti je za svaku osudu!!

Nikola

pre 1 godinu

Ovo je sramota, da se ne dozvoli da se zapali sveća predsedniku Srbije, sramota za Hrvatsku vlast.

Nena

pre 1 godinu

Strašno je da je predsednik Srbije sprečen da ode na pomen žrtvama

Nina

pre 1 godinu

Do ovakve odluke nije smelo doci, i ovo niko ne treba da podrzi!

Lenka

pre 1 godinu

Sada smo, nazalost, videli da Hrvati nikada nece priznati svoje greske.

Edo Bakarec

pre 1 godinu

Ovaj spin o Jasenovcu treba da odvrati pažnju od jutrošnje nesreće sa teretnim avionom. Ko zna kakvu su robu valjali...

NikolaKrajinaLondon

pre 1 godinu

Kakav glup naslov .. zato su i vodili Vucice u logor sto su im smetaki .. Svakakvi retardi danas imaju priliku sebe zvati novinarom

Olaf

pre 1 godinu

Zbog gluposti i nepismenosti nekih u Ministarstvi vanjskih poslova RS , dali smo hrvatima sansu da nas ovako vredjaju i pljuju...i jos nam je njihovo Ministarsvo vanjskih poslova "ocitalo bukvicu".... Predsednik Vucic moze da ode u Jasenovac kao privatna osoba Aleksandar Vucic, bez pratnje, obezbedjenja, sluzbenih kola i sl. zajedno sa porodicom ili prijateljima, a ako zeli to da napravi sa bilo kojim obelezjem zvanicnosti e tada to mora da se najavi u Zagrebu. I Plenkovic ako hoce da poseti "bez pompe" ali kao premijer Hrvatske, ljude u Hrtkovcima, mora da se najavi kod nas u Beogradu.... takva su pravila 'igre", samo sto je neko u Ministarstvu za vanjske poslove to propustio i doveo do ove guzve, e tu "personu" bi trebalo kazniti otpustanjem

Mara

pre 1 godinu

Hrvati su ovom sramnom odlukom potvrdili da mrze Srbe, ova odluka se moze nazvati zlocinom.

Pegica

pre 1 godinu

Mnogo glupi i prosti razlozi za ovakvo ponašanje. To da je Vučić uradio i zabranio nekome od Hrvata privatnu poseti opšti haos bi nastao na Balkanu.

Vladimir

pre 1 godinu

Kakva skandalozna odluka, koja pokazuje prave Evropske vrednosti. E pa ustaše nisu ocekivale da će se Srbija uzdići i postati zemlja koja neće da moli i da se izvinjava drugima.

dada

pre 1 godinu

I srpska istorija je tamo pisana!!! Tenzija koja se vestacki pravi. Nisu Srbi ti koji su neprijatelji Hrvatima...

Ljiljana

pre 1 godinu

Vučići su samo jedni u nizu što su tragično pogubili živote od ustaške ruke. Sramota,da se u današnjm savremenom svetu tako ponašaju. A,nikako da se dozovu pameti i da shvate da nam ne mogu ništa.

Kiko

pre 1 godinu

Koji su oni genocid izvršili u Jasenovcu i ostali ne kažnjeni. Gde je tu pravda? Oni se sa svojim gnusnim delima ponose,ali onaj od gore vidi sve!

EU

pre 1 godinu

Pelješki most će na otvaranju prvi proći prvi hrvatski el.automobil, novog hrvatskog Tesle, Mate Rimca, NEVERA! Duplo veće plate i penzije, za 7 mlrd. E veći bedepe a ne da ga stigo, ulazak u evrozonu, u Šengen, plate na jesen idu na 1100 evra i stižu Slovence....o tome se u Srbiji ne sme pisati? Pupovac je trebao da ide na slavlje Oluje u Kninu ove godine, koje je za nekih 15 dana, a sada je pitanje hoće li ići i hoće li ga Plenki ostavit u koalicoji ako ne ide. Znači, krenule su pripreme za slavlje maestralne Oluje? Gde je sve klasika, Hrvati slave, a Srbi od 95g kukaju i kmeče i lažu, a tako će do kraja života! E, samo da im to ne pređe i na decu i unuke...tužan je to život. Vučić je sam rekao da sva nafta Srbiji dolazi preko hrvatskog JANAF - a. Onda mu nije pametno da ih naljuti. Šta nije bolje da ode na grob onom jadniku koji neki dan poginu na snimanju srpskih laži o maestralnoj Oluji?

ALO

pre 1 godinu

Zašto ste Hrvate posle Jasenovca naterali da rade Oluju, ma nije moguće da ste toliko prokleti?

Kiki

pre 1 godinu

Vucic ima pravo da kao covek oda pocast zrtvama iz Jasenovca ali hrvatska vlast svoj strah od Srba jos nije prevazisla.

Iza ograde

pre 1 godinu

Pa ni Ustase nisu smetali cetnicima u to doba kad su jeli i pili sa njima za istim stolom?!

Anja

pre 1 godinu

Potpuno nepromišljena odluka Hrvatske koja pokazuje da nisu dorasli evropskim vrednostima.

Neda

pre 1 godinu

Ovo što radi Hrvatska je protiv svih civilizacijskih normi i pravila. Tako jadno i ispod svake granice ljudskosti.

Tanja

pre 1 godinu

Ovo što radi Hrvatska je protiv svih civilizacijskih normi i pravila. Tako jadno i ispod svake granice ljudskosti.

Nino

pre 1 godinu

Za pohvalu je Vuciceva odluka da održi počast stradalima u logoru a sramna je odluka ustaša koji misle da su vitezovi i pobednici ukoliko ponize Vucica i zabrane mu pristup logoru.

Sanja

pre 1 godinu

Hrvati se plase Vucica jer je na strani svog naroda i nece praviti nikakav kompromis na stetu svog naroda.

Ivana

pre 1 godinu

Hrvati i treba da se plase dolaska Vucica jer nece imati posetu kakvu bi zeleli po njihovom scenariju.

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Ovo su strasne stvari koje nimalo nisu naivne.

Ana

pre 1 godinu

Ovakvo ponašanje Hrvatske je sramno i nedopustivo.

Pahuljica

pre 1 godinu

Nedopustivo ponasanje Hrvatske. Zabraniti odlazak predsednika Vucica Jasenovcu u kome su stradali clanovi njegove porodice je sramno i za svaku osudu.

Dejan

pre 1 godinu

Sta reci i ockivati drugo od Hravtske vlasti i svakako da sam ovako nesto ocekivao.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija