• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

20.07.2022

07:00

EKSKLUZIVNO! OBILAZAK NAJVEĆIH GUBILIŠTA OD IDUĆE ŠKOLSKE GODINE! Srbija uvodi đačke ekskurzije u Jasenovac

Informer DN

Politika

EKSKLUZIVNO! OBILAZAK NAJVEĆIH GUBILIŠTA OD IDUĆE ŠKOLSKE GODINE! Srbija uvodi đačke ekskurzije u Jasenovac

Podeli vest

Đaci bi posetom Jasenovcu stekli jasniju sliku o ustaškim zločinima nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom i njihovom stradanju u logorima užasa, kaže ministar Branko Ružić

Spomen-područje ustaškog logora Jasenovac od iduće školske godine biće uvršteno u program đačkih ekskurzija kako bi učenici u Srbiji bili što bolje upoznati sa jednim od najvećih zločina nad srpskim narodom u istoriji, ekskluzivno saznaje Informer!

Muzej žrtava genocida pripremio je detaljnu inicijativu koju će danas uputiti Ministarstvu prosvete da najmasovnija i najbrutalnija gubilišta na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu budu uvrštena u plan učeničkih ekskurzija i studijskih boravaka već od naredne školske godine.

Tim iz ovog muzeja već je pripremio nacrt sa konkretnim lokalitetima koje će đaci posećivati, kao i detaljnim programom na ovim putovanjima.

Foto: Informer DN

Suštinski važno

Da je je Srbija na korak od toga da uvede u škole ekskurzije koje će obuhvatati i posetu Spomen-područja Jasenovac, potvrdio je za naš list Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Podržavam ovu ideju i slažem se da đacima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Iako se o ovim temama već uči u osnovnoj i srednjoj školi, đaci bi posetom Jasenovcu stekli jasniju sliku o ustaškim zločinima nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom i njihovom stradanju u logorima užasa. Važno je da se ne zaboravi i da zbog budućih generacija negujemo kulturu sećanja - kaže Ružić.

Istoričari ocenjuju da je od velike važnosti da đaci što više uče o Jasenovcu, da posete spomen-kompleks koji je posvećen svim žrtvama koje su stradale od ustaša. Oni kažu da Jasenovac ne bi trebalo da bude važan samo đacima iz Srbije nego svim mladima u regionu kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Foto: Insajder

Prema izveštaju Zemaljske komisije o ustaškim zločinima, koji je sačinila Titova partizanska vlast, u najvećem koncentracionom logoru smrti na prostoru Kraljevine Jugoslavije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, istočno od istoimenog gradića, ubijeno je između 500.000 i 600.000 Srba, Jevreja i Roma!

Kameni cvet

Mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, prema podacima Javne ustanove Spomen-područje "Jasenovac", godišnje poseti oko 120 organizovana grupa. Od toga, 33 iz Hrvatske, a 88 iz okolnih zemalja, najviše 19 iz Slovenije, 17 iz Italije, 12 iz Amerike i tek na četvrtom mestu - desetak iz Srbije.

Ovo mesto, prema tim podacima, služilo je za mučenje i ubijanje svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, ali u to mučilište su dovođeni i svi drugi koji su podržavali Srbe, Rome, Jevreje, komuniste, partizane ili prosto "nisu odgovarali" tadašnjim vođama ustaške Hrvatske. Sistem logora Jasenovac je bio zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrile i umanjile zločin koji su počinile.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je suštinski važno da đaci iz Srbije uče o ovim istorijskim činjenicama i da im ove informacije budu dostupne i prenesene.

- Naša deca treba da posete spomen-kompleks Jasenovac, jer se na taj način stvara kultura sećanja na sve žrtve Drugog svetskog rata. Jasenovac je nastao sa jasnim ciljem istrebljenja čitavog našeg naroda, i to psihotičnim načinima ubijanja. Saradnja prosvetnih radnika i kustosa muzeja može biti od velike važnosti kako bi se pronašao najbolji model za učenje o teškoj i mučnoj istoriji našeg naroda - kaže Raković.

Kapije Jasenovca moraju da budu otvorene za svakoga

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da u pola dana, u pola noći kapije Jasenovca moraju da budu otvorene za svakog pripadnika srpskog naroda, bio on predsednik Srbije ili đak:

- Srbija je zemlja evropskih vrednosti koja veruje u pomirenje i dobre komšijske odnose, koja ceni i poštuje - koja oprašta, ali ne zaboravlja. Svaki Srbin ima pravo da poseti grobove jasenovačkih mučenika i pokloni im se. Bez uzajamnog poštovanja i mira u duši nema ni budućnosti za naš region. Mi nikada nećemo zaboraviti Jasenovac. Nemamo na to pravo kako zbog žrtava, tako i zbog svoje dece i njihove dece.

Mala posećenost

Mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, prema podacima Javne ustanove Spomen-područje "Jasenovac", godišnje poseti oko 120 organizovana grupa. Od toga, 33 iz Hrvatske, a 88 iz okolnih zemalja, najviše 19 iz Slovenije, 17 iz Italije, 12 iz Amerike i tek na četvrtom mestu - desetak iz Srbije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

U Nirnbergu su Himlera označili kao najsurovijeg fašistu a on kada je čuo o Jasenovcu rekao" TO SU NAJVEĆI ZLOČINI U ISTORIJI SVETA" a neki drugi nemački Generali su jasenovac uporedili sa opisomDanteovog parka! Istina je surova da verovatno nemože biti surovija i neprijatno je i pomisliti za ta neverovatna Hrvatska zlodela ali MORAMO pokolenja ali i strance informisani u PUNOJ ISTINI radi zaštite od satane u budućnosti.

Vulin: Ne postoji tačniji naziv za vladu HR, nego ustaška
Politika

Vulin: Ne postoji tačniji naziv za vladu HR, nego ustaška

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas, reagujući na navode predsednika DSHV Tomislava Žigmanova da je to što je hrvatsku vladu nazvao ustaškom nedopustivo i pogubno, da verovatno postoji drugi naziv za takvu vladu, ali da ne postoji tačniji

19.07.2022

19:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija