• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/B. R.

22.07.2022

07:00

EU VIŠE NE ZNA ŠTA DA RADI SA LAŽNOM DRŽAVOM, SRBIJA JE NEĆE PRIZNATI, A... Brisel bi da sa sebe skine odgovornost, traži da Beograd i Priština naprave bilo kakav dil!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

EU VIŠE NE ZNA ŠTA DA RADI SA LAŽNOM DRŽAVOM, SRBIJA JE NEĆE PRIZNATI, A... Brisel bi da sa sebe skine odgovornost, traži da Beograd i Priština naprave bilo kakav dil!

Podeli vest

Evropska unija nema viziju šta da radi sa kosovskim pitanjem jer su shvatila da Srbija neće nikada priznati nezavisno Kosovo, i zbog toga sada od nas traže da definišemo šta znači normalizacija odnosa sa Prištinom. To je tragikomično, ocena je Branka Brankovića, bivšeg ambasadora pri Misiji UN.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozvao je Kosovo i Srbiju da se saglase šta znači termin „normalizacija odnosa". Odnosno, da li je reč o priznanju Kosova, ili, ako nije to, onda je nešto sasvim drugo. On je rekao da EU ne želi da opisuje šta taj termin nije, a šta jeste, već da je potrebno usaglašavanje Prištine i Beograda kao bi se dijalog nastavio u pravom pravcu.

Evropska unija u ćorsokaku

Branković kaže da je ovaj zahtev Lajčaka, odnosno EU, „vruć krompir" koji prebacuju u dvorište Srbije, jer su se sami našli u ćorsokaku.

- Ako su oni preuzeli obavezu da naprave neki dijalog i da iz njega nešto pozitivno proizađe, onda ne mogu nama da prebacuju loptu i da NAS pitaju šta su ONI mislili pod normalizacijom odnosa. Po meni, jedini razlog zbog koga to rade je taj što nemaju koncept koji bi zadovoljio obe strane, jer su sami sebe stavili u poziciju da bombardovanja Jugoslavije pokušaju da otcepe deo Srbije, i priznaju ga kao državu iako za to nisu ni tada ni sada imali nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu - objašnjava Branković.

Po njegovim rečima, s obzirom da postoji Rezolucija 12 44 koja je garant da je Kosovo i Metohija deo teritorije Republike Srbije, bilo bi logično da se normalizacija odnosa tumači ne kao davanje državnosti Kosovu, već kao nešto što bi omogućilo suživot i neku vrstu autonomije kosovskim Albancima, ali pod krovom Beograda.

Rezolucija 12 44 je naš odgovor

- Oni su sada videli da nemaju izlaz ni rešenje i zato pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost, tražeći da Beograd da sa Prištinom dogovori šta podrazumeva termin normalizacija odnosa - što je nemoguće. Mi s druge strane, nemamo šta ni da rešavamo ni da tumačimo jer, Kosovo i Metohija su po svim međunarodnim aktima deo Srbije - kaže on.

Zajedničkog jezika u smislu onoga što Priština i Aljbin Kurti hoće, dodaje Branković, ali i ono što je na žalost rekao Olaf Šolc i što ambasador Amerike Kristofor Hil zagovaraju, a to je priznanje Kosova od strane Srbije, nemoguće je dobiti.

S obzirom da je naš sagovornik proveo godine i na mestu ambasadora u Mađarskoj, donekle ima uvid i kako termin normalizacija odnosa zvuči u ušima država članica EU koje nisu priznale Kosovo.

Ježe se termina normalizacija odnosa

- Oni se od toga ježe! Oni Kosovo nisu priznali upravo iz razloga jer smatraju da je ono deo Srbije. Dakle, isto kao što smatraju sve zemlje koje nisu priznale Kosovo da je celovitost njihovih država najvažnija, tako posmatraju i Kosovo i Srbiju - navodi naš sagovornik.

U suštini, zaključuje Branković Evropa je prebrzo krenula za Amerikom kada je Kosovo u pitanju, isto kao što je sada uradila i sa Ukrajinom, i sada je upala u živo blato iz koga ne može da se izvuče, jer Priština ima iza sebe Ameriku i drži se njenog stava, dok Beograd svoje stavove temelji na međunarodnom pravu.

Lajčak je inače sugerisao i da je ovaj period povoljan politički kalendar za dijalog, pošto nema zakazanih izbora ni na Kosovu ni u Srbiji, dodajući da vreme do početka 2024. treba iskoristiti jer će tada Evropa ući u izbore, kao i SAD.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija