• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2022

12:43

VESIĆ: Zabranom posete predsedniku Vučiću, hrvatska vlast bi da izbriše ISTORIJU STRADANJA SRBA

printscreen/ TV Pink

Politika

VESIĆ: Zabranom posete predsedniku Vučiću, hrvatska vlast bi da izbriše ISTORIJU STRADANJA SRBA

Podeli vest

Gostujući jutros na televiziji Pink, član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić, komentarisao je navode hrvatskih medija u kojima piše kako je predsednik Vučić kriv zato što želi da poseti logor Jasenovac

- Za hrvatske medije, Vučić je kriv zato što mu oni nisu dozvolili da poseti Jasenovac, koncentracioni logor u kome je stradalo oko 700.000 Srba, a pored njih i Jevreji, Romi i antifašisti. Zamislite samo šta bi se u svetu dogodilo kada bi neko zabranio predsedniku Izraela da poseti Aušvic - rekao je Vesić.

Dodao je da je to pokušaj da se izvrši pritisak na Srbiju, jer nikome ne odgovara Srbija koja napreduje, koja se razvija i koja je pod predsednikom Vučićem postala najača regionalna, ekonomska i vojna sila na Balkanu.

Vesić je dao svoje mišljenje o tome i šta Hrvatska želi da postigne što predsedniku Vučiću ne dozvoljava da poseti mesto stradanja svog naroda.

- Hrvatska vlast veruje da ukoliko se ne govori o Jasenovcu, da će se Jasenovac zaboraviti, jer ne znaju kako bi drugačije mogli da operu savest i ljagu zbog onoga što su njihovi sunarodnici radili u najmonstruoznijem koncentracionom logoru u Drugom svetskom ratu - zapitao se Vesić.

- Želja predsednika Vučića da položi cveće na to mesto je za njih problem zato što svet podesća na to šta se dešavalo u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - istakao je Vesić.

On je dodao da umesto da se suoče sa prošlošću, jer naravno da za to što su ustaše radile nije odgovoran hrvatski narod, hrvatska vlast želi da se sve zaboravi. Suviše dugo je priča o Jasenovcu zataškavana kako ne bi štetila odnosima između dva naroda unutar bivše SFRJ.

- To je pogrešna politika i nadam se da će se u Zagrebu prevladati razum i da će dozvoliti predsedniku da položi cveće i da na taj način daju svoj doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju na Balkanu - kazao je Vesić.

Foto: printscreen/ TV Pink

Na konstataciju koliko je grad Beograd pomogao u zemljotresu porušenim područijima na Baniji, Petrinji i Glini, Vesić je rekao da su zajedničkim snagama to radili uz blagoslov patrijarha Porfirija, grad Beograd i Fondacija "Gnezdo".

- Danas se time bavimo, gradimo kuće u Majskim poljanama, to je srpsko selo u opštini Glina.
Fondacija "Gnezdo" će obnoviti pet kuća, dok je hrvatska vlada za sve ovo vreme obnovila samo jednu kuću. Poslato je iz Beograda skoro 200 kontejnera u kojima su živeli i Srbi i Hrvati. Mi smo to slali preko Srpske pravoslavne crkve koja nije birala kome je pomoć potrebna. Tako su Beograđanke i Beograđani preko Fondacije "Gnezdo" kada se radi o zemljotresu u Petrinji pomagali svima, i Srbima i Hrvatima i pokazali smo da smo grad koji pomaže svakome u nevolji.
Sada kada se završi tih pet kuća, ja ću sa patrijarhom Porfirijem obići te kuće jer kada se ta tragedija dogodila Njegova svetost patrijarh srpski bio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Tada smo tu akciju zajedno radili
- istakao je Vesić.

Goran Vesić je govorio i o zadacima nove vlade i ovom prilikom rekao:

- Nova vlada treba da nastavi kontinuitet sa prošlom vladom, jer Ana Brnanić je sjajno radila svoj posao. Zadatak nove vlade jeste da obezbedi političku, ekonomsku i energetsku sigurnost i naravno vojnu sigurnost. Srbiji treba stabilna vlada, koja će donositi odgovorne i važne odluke, jer čeka nas najteža zima od Drugog Svetskog rata. Što se tiče ekonomske sigurnosti mora se obezbediti nastavak stranih investicija, u 2021. godini imali smo skoro četiri milijarde stranih investicija što je četiri puta više od 2012. godine. Od priliva investicija zavise nova radna mesta i bolji životni standard ljudi. Predsednik Vučić, za sledeću godinu, najavio je rast minimalne zarade za 14 i penzija za 19 odsto što predstavlja ekonomsku sigurnost. Energetska sigurnost znači dovoljno energenata da možemo da preživimo zimu. Mi ćemo proći mnogo bolje nego neke razvijenije zemlje u Evropi, ali i Srbija je deo Evrope i ne možemo da izbegnemo da na nas utiču problemi koji se dešavaju u Evropi. Srbija mora i vojno da jača kako bi zaštitila sebe u ovim teškim vremenima koja dolaze. To su sve teški zadaci pred novom vladom, ali ja sam siguran da će vlada uspeti sve da ispuni i da ćemo mi kao stranka ostati dostojni našeg mesta u istoriji kao najveći politički pokret u Srbiji koji ovu zemlju menja na bolje - zaključio je Vesić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rade

pre 1 godinu

Predsednik je pokazao da mu je Srbija na prvom mestu i da neće nikad dozvoliti da se Jasenovac zaborav

Daca

pre 1 godinu

Nikome ne odgovara Srbija koja napreduje, koja se razvija i koja je pod predsednikom Vučićem postala najjača regionalna, ekonomska i vojna sila na Balkanu.

sasa

pre 1 godinu

Zabranili su nam nesto najsvetije, odlazak u Jasenovac, odlazak na mesto gde treba odati pomen nasem narodu. Bruka i sramota.

Filip

pre 1 godinu

Hrvati su počinili gnusan zločin nad Srbima u Jasenovcu i tu činjenicu ne mogu da promene.

gdfgsgs

pre 1 godinu

Ma koliko se Hrvati trudili, nikada neće uspeti da izbrišu sećanje na stradanje Srba u Jasenovcu.

Danilo

pre 1 godinu

Istina se ne može izbrisati, a ona je strašna. Ustaše su u Jasenovcu pobile nekoliko stotina hiljada Srba. Predsednik Vučić je jedini koji Hrvatima sme da kaže istinu u lice.

Toma

pre 1 godinu

Zamislite taj paradoks,Vučić je kriv zato što mu nisu ustaše dozvolile da poseti Jasenovac

Cile

pre 1 godinu

Džaba im sve zabrane. Kad tad Hrvati moraju da odgovraju za Jasenovac.

stefan

pre 1 godinu

Koliko zlobe i netrpeljivosti treba da nosis u sebi da bi doneo jednu ovakvu odluku? Predsednik je dobro rekao da su Srbi bili dobrodosli izgleda samo kada se ginulo, a sada ne mozemo ni pomen da im odrzimo.Strasno

ararga

pre 1 godinu

Sve što Hrvati rade, vratiće im se kao bumerang, sećanje na stradanje niko neće moći da izbriše.

Igor

pre 1 godinu

Zavidni su u svakom smislu, prvo sto se predsednik ne plasi da kaze sta misli, drugo zele da prikriju svoje zlocine zato i ne spominju Jasenovac a sad je predsednik Vucic njih pogodio sto bi rekli u centar mete. Tako je Vucicu a uje mora da odgovaraju za zlocine. Odgovarace kad tad ako ne na ovom svetu onda ce u paklu da gore.

Una

pre 1 godinu

Istoriju stradanja Srba u Jasenovcu koliko god to Hrvati zeleli ne mogu je izbrisati.

Daca

pre 1 godinu

Šta Hrvatska želi da postigne time što Vučiću ne dozvoljava d poseti mesto stradanja Srba

vyv

pre 1 godinu

Broj od 700000 nevinih Srpskih žrtava u Jasenovcu, nikada neće, i biti zaboravljen.

Jugoslav

pre 1 godinu

Hrvatska na sve nacine pokusava da izvrne cinjenice i istoriju, ali to im nas predsednik nece dozvoliti.

Stasa

pre 1 godinu

Ne mogu Hrvati od tog greha da pobegnu, sta god uradili, i na koji god nacin svoje frustracije "lecili"! Istorija se ne moze izbrisati.

Maša

pre 1 godinu

Забране од стране Хрватске да Вучић посети Јасеновац немају смисла и не могу никад избрисати историју страдања недужних људи у прошлости. Ћутати о нечему и правити се да не постоји неки догађај, не значи да ће то нестати.

Pavlovic

pre 1 godinu

Neverovatna je pomisao da se zaborave srpske žrtve.Srbija ce se uvek secati zrtava Jasenovca

sdfgdavy

pre 1 godinu

Te nevine žrtve naših sunarodnika, u tom konc logoru, uzalud zvaničnici iz Hrvatske pokušavaju da bace u zaborav, nikada te žrtve neće biti zaboravljene.

Dane

pre 1 godinu

Može li se reći da su u hrvatskoj napravili glupost od cele ove priče, a da pritom nisu dobili ništa? Ispali bi veći šmekeri da su na kraju dozvolili da Vučić na miru položi cvet i zapali sveću na mestu na kojem je nebrojeno mnogo nevinih duša mučki ubijeno.

hstrhsr

pre 1 godinu

Hrvate boli istina,i zato su sprečili da naš predsednik poseti Jasenovac.

Dara

pre 1 godinu

Историја се не да избрисати. Не може нестати оволики број зртава , колико их Хрвати смањили. Ми знамо да су ти људи постојали и неће бити заборављени.

Vidak

pre 1 godinu

Ponašanje Hrvata je skandalozno. Srbija nikada neće zaborviti Jasenovac.

Ana

pre 1 godinu

Srbija je danas politički, ekonomski i energetski sigurna država.

Nenad

pre 1 godinu

Napadaju i mrze Vučića jer on nikada neće dozvoliti da se zaboravi šta su nam ustaše uradile u Jasenovcu!

Visnja

pre 1 godinu

Ovo je strasno, jos ce Vučić biti kriv sto see drznuo da pita uredno za dozvolu da poseti Jasenovac.

Milan

pre 1 godinu

Hrvati ne mogu da zabrane Srbiji da širi istinu o Jasenovcu. Moraće da odgovaraju za zlločine nad našim narodom.

Sofija

pre 1 godinu

Histerija u Hrvatskim medijima i dalje ne prestaje.

Luka

pre 1 godinu

Vučič neće dozvoliti da zaboravimo Jasenovac, već će se boriti za pravdu i istinu.

Nina

pre 1 godinu

Хрватска власт је много дозволила себи , изјаве у медијима су крајње неозбиљне и не представљају фер политичке потезе ка Србији... Јасеновац постоји, дозволила Хрватска посете или не.

Rada

pre 1 godinu

Hrvati ovom zabranom sprati lljaguu sa svoje neslavne proslosti nevino pobijenih u Jasenovcu neće.

Maša

pre 1 godinu

Историја се не може избрисати... а Хрватска би то волела. Све им је теже да посматрају Србију како напредује на челу са Вучићем !

Radmila

pre 1 godinu

Neviđeni skandal, pobili su porodicu Vučić u Jasenovcu a sada bi i Vučića samo zato sto hoće da dođe u Jasenovac.

Vila

pre 1 godinu

Ovako da se ponasa jedna zemlja koja je clanicu EU je nedopustivo.

Milan

pre 1 godinu

Vucic je dokazao bezbroj puta koliko je veliki drzavnik i koliko je respektabilan prema Hrvatima ali oni su sasvim nesto drugo.

Matovic

pre 1 godinu

Srbija ne valja od kada se zalozila za sve srbe svuda, za sve nevino ubijene kojih je u Hrvatskoj najvise. Dok ova Hrvatska izigrava sveticu u svetu , mi ćemo pričati o genocidu u Jasenovcu i o tome da su ustaše gore od nacista.

Zivka

pre 1 godinu

Istorija najveceg pokolja srba u istoriji od strane ustaša se na ovaj način neće zaboraviti.

Dr

pre 1 godinu

Da je ustasa bilo u drugom svetskom ratu isto koliko i nacista , pojedini narodi bi bili obrisani sa lica zemlje, strasno je kakve su zločine oni počinili, a Hrvatska ćuti.

Tadija

pre 1 godinu

Hrvatska treba da zna da im Vučić nije Tadić, da je ovo slobodna zemlja koja se bavi interesima naroda a ne kao Tadić interesima zapada . Tadić je bio jedna sramata za srpski rod i trebalo ga je smeniti odmah čim je rekao da se stidi sto je Srbin.

Milica

pre 1 godinu

Hrvatska nikada ne moze obrisati zlocine iz proslosti posebno ne time sto ce predsedniku Vucicu zabraniti da polozi cvece zrtvama. Oni su tim skandalom pokazali samo da nisu makli od svoje proslosti.

Nena

pre 1 godinu

Znaci ako Hrvati Vučiću zabrane posetu nevinim žrtvama u Jasenovcu ,izbrisana je istorija i sva njihova zlodela?Tako oni misle!? Pa ,braco Ustaše, ne ide to tako....morate imati malo morala i ljudskosti u sebi i priznati zločine!

Ana

pre 1 godinu

Mogu da nam zabrane posetu Jasenovacu, ali secanje na zrtve nikada nam nece izbrisati, mogu se samo uzaludno truditi.

Jeka

pre 1 godinu

Istoriju i gnusne zločine Ustase ne mogu nikada izbrisati! Srbi pamte, svet pamti! A vas ce savest ubiti!

Branislava

pre 1 godinu

Zamislite to da zabranite posetu u smislu pomena svom stradalo narodu! Jasenovac postoji i ne briše se nikada! Srbija neće ćutati!

Branislava

pre 1 godinu

Kriv zato sto želi da poseti logor Jasenovac? Zaista su dno dna postali kao narod, Hrvatska vlast je dno dna. Praviti se da se Jasenovac nije dogodio, veći je zločin od samog krvoprolića tamo.

Dejana

pre 1 godinu

Hrvati ne mogu svojim lazima da sakriju istinu o Jasenovcu

Dejana

pre 1 godinu

Hrvatska mrzi Vucica koji se bori za srpske interese

Marina

pre 1 godinu

Vucic je prvi predsednik koji je trazio da poseti logor najveceg stradanja srpskog naroda

Marina

pre 1 godinu

Srbija je snaznija i ekonomski i finansijski i to smeta Hrvatima

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija