• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

27.07.2022

08:59

SKUPŠTINA JE SPREMNA DA DOČEKA NOVE POSLANIKE! Odalović: Realno da konstitutivna sednica Skupštine bude sledeće nedelje!

Politika

SKUPŠTINA JE SPREMNA DA DOČEKA NOVE POSLANIKE! Odalović: Realno da konstitutivna sednica Skupštine bude sledeće nedelje!

Podeli vest

Dosadašnji generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je da je realno da konstitutivna sednica novog saziva parlamenta bude sledeće nedelje

"Realno je da konstitutivna sednica novog saziva parlamenta bude održana sledeće nedelje", rekao je za RTS dosadašnji generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović. Objasnio je da će se time stvoriti osnova za izbor Vlade za šta parlament ima rok od 90 dana i da je, kako je rekao, prema najavama predsednika i prema konsultacijama koje su već obavljene, skoro izvesno da se prepoznaje većina i da je samo preostalo pitanje mandatara.

"Mi smo u dobroj meri sve završili. Skupština je spremna da dočeka nove poslanike. Ja verujem da ponedeljak i možda utorak budu dani u kojima će se prva faza zaokružiti", naveo je Odalović za RTS i napomenuo da će tom sednicom započeti mandat novog saziva.

Ocenio je da će se time stvoriti osnova za drugu fazu – formiranje Vlade.

"Da jednostavno institucije u Republici Srbiji, i parlament i Vlada, pređu iz jednog, uslovno tehničkog mandata, u redovan, jer pred nama je jesen, pred nama je mnogo izazova, mnoge teške odluke će morati da se donose i odgovori i izazovi su tu, evidentni, tako da se nadam da ćemo završiti konstituisanje što pre i stvoriti uslove da institucije preuzmu punu odgovornost", istakao je Odalović.

Foto: printscreen RTS

Veljko Odalović

Napomenuo je da od trenutka konstituisanja Narodne skupštine počinje da teče novi rok od 90 dana za formiranje Vlade.

"Ali prema najavama predsednika i prema konsultacijama koje su već obavljene, skoro da je izvesno da se prepoznaje većina i samo je pitanje mandatara, odnosno kome će se poveriti ta misija da bude neko ko će formirati vladu i izaći pred poslanike i da to završimo", rekao je Odalović.

Objasnio je da će konstitutivnom sednicom predsedavati najstariji poslanik, a da mu pomažu četiri najmlađa poslanika sve dok se ne izabere novi predsednik Narodne skupštine. Istakao je da je najstariji poslanik Vladeta Janković.

Odalović je naveo i da je moguće da nakon konstituisanja parlamenta i izbora predsednika Narodne skupštine pauza potraje i nekoliko dana, kako bi se izabrali članovi skupštinskih odbora i ostalih tela u parlamentu.

"Mislim da bi najbolje bilo da se zatvori taj proces prvi sa izborom predsednika i generalnog sekretara da bi moglo da se stvori rukovodstvo Skupštine koje može da sve aktivnosti dalje koordinira i vodi", istakao je Odalović.

Pitanje nestalih

Odalović, koji je i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, rekao je da je pitanje nestalih humanitarno pitanje, da radna grupa funkcioniše već 16 godina, a da je Aljbin Kurti svojim zahtevima blokirao rad radne grupe koja je, kako je istakao, već rešila preko 1.800 slučajeva nestalih lica. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija