• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

06.08.2022

07:00

Borelj nas za*ebava! Tvrdi da EU ne može da utiče na Kurtija!? DA LI TO EVROPSKA UNIJA MIRNO ČEKA VELIKO ZLO NA KOSOVU

Reuters

Politika

Borelj nas za*ebava! Tvrdi da EU ne može da utiče na Kurtija!? DA LI TO EVROPSKA UNIJA MIRNO ČEKA VELIKO ZLO NA KOSOVU

Podeli vest

Šef evropske diplomatije kaže da Brisel nikako ne može da natera Aljbina Kurtija da ispoštuje ono što je Priština potpisala i da posle više od devet godina osnuje ZSO

Evropska unija nema nikakvu kontrolu nad takozvanim premijerom lažne države Kosovo Aljbinom Kurtijem i ne može da ga natera da formira Zajednicu srpskih opština!
Ovo je preksinoć rekao šef diplomatije EU Žozep Borelj, pa se logično postavlja pitanje čemu onda uopšte Evropska unija služi u dijalogu Beograda i Prištine, šta rade silni izaslanici, koordinatori i pregovarači kada ne mogu da ispune ono što je pre više od devet godina potpisano baš u Briselu!?

Ne lažite, bre!

Kako je EU nemoćna? A moćna je kada treba uvesti sankcije Miloradu Dodiku, koji se zalaže za sprovođenje Dejtonskog sporazuma u izvornom obliku?!
Zoran Anđelković

 

EU nema kontrolu

Jedan od poslanika Evropskog parlamenta upitao je Borelja šta će uraditi povodom odbijanja 'Kosova' da formira ZSO, a ovaj je u pisanom odgovoru rekao da je EU nemoćna!?!
"Osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO) dogovorile su obe strane Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i sprovede je bez odlaganja. Obe strane trebalo bi da ispune sve svoje međunarodnopravne obaveze i sprovedu nerešene sporazume... Sva ova pitanja ključna su za evropski put obe države. EU, međutim, nema mehanizme da natera dve strane da poštuju potpisane sporazume, već samo može da ih na to podseća", odgovorio je Borelj.

Foto: Beta

Žozep Borelj


I dok niko iz EU nije ovo hteo dodatno da objašnjava, diplomata Zoran Milivojević kaže da je Žozep Borelj samo potvrdio ono što je poznato.
- Devet godina Evropska unija nije u stanju da sprovede nešto iza čega je sama stala, a to je Zajednica srpskih opština i hvala Borelju što je to na kraju i sam priznao. Ukoliko EU zaista nema snage i mogućnosti da utiče na Prištinu i da vodi ovaj dijalog kao statusno neutralna i u pravcu nekog rešenja na bazi kompromisa, onda bi bilo u redu da se dijalog vrati tamo gde mu je mesto - u Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti. Da se Rezolucija 1244 reaktivira u punom kapacitetu i da se na toj osnovi vodi dijalog i rešenje kosovskog pitanja. Mislim da bi to rešenje bilo najbolje... - kaže Milivojević.


Nekadašnji predsednik vlade KiM Zoran Anđelković začuđen je izjavom Žozepa Borelja.
- To je u najmanju ruku čudna izjava... Kako je to i otkud EU tako jadna i nemoćna? A moćna je kada treba uvesti sankcije Miloradu Dodiku, koji se zalaže za sprovođenje Dejtonskog sporazuma u izvornom obliku. I kako ne postoji mehanizam?! Ma, sve je to laž! Prvo, postoji ekonomski mehanizam, jer da nije para iz Evrope, ta kvaziteritorija ne bi mogla da funkcioniše. Zatim, da ne priznaju pasoše te lažne države, građani KiM ne bi mogli da putuju nigde. Na kraju, zašto EU ne uvede sankcije onima koji ne sprovode preporuke Borelja? - pita Anđelković.

Možete vi to!

I predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun uveren je da EU i te kako ima način da natera Kurtija da ispoštuje ono što je postignuto u Briselu.
- Evropska unija može da uvede sankcije Prištini i smanji nivo podrške koju pružaju Aljbinu Kurtiju. Za sve to poseduju sasvim dovoljno moći. Neka zajedno sa SAD usklade aktivnosti koje će predstavljati dovoljno snažan pritisak na Kurtija i da vidite kako će formirati ZSO. U suprotnom neka kažu da nisu u stanju da rukovode dijalogom Beograda i Prištine. Besmisleno je bilo šta dogovarati ako se posle to ne realizuje od strane Prištine. Možda bi zaista najbolje bilo da pregovarački mandat ponovo dobiju Ujedinjene nacije - zaključuje Drecun.
 

Eskobar: U Briselu 18. avgusta i o formiranju ZSO

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da će na sastanku Beograda i prištine u Briselu 18. avgusta biti razgovora i o ZSO.
- Moraju da se započnu razgovori o formiranju ZSO, kao što je to američki državni sekretar Entoni Blinken rekao Aljbinu Kurtiju tokom njegove nedavne posete Vašingtonu - naglasio je Eskobar.





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
xy

pre 1 godinu

Gde nadjoste ovu dvojicu pajaca da se izjasnjavaju o Kosovu?Pa to su prekaljeni SOVINISTI!Sve dok ima takvih kretena bice i ovakvih problema.Sto se tice zso,to vam je bio i ostace samo san i nista ni vise ni manje od toga.Ako znamo za genocidnu tvorevinu u BiH,i kakve podlosti i gluposti rade,kome je onda u prilog da se osnuje zso?Samo ovakvima kao sto su ova dva kretena sto laju i pametuju uz ADEKVATNU naknadu od vucica.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija