• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.08.2022

14:32

Linta: Vrhunsko licemerje Plenkovića dok Hrvatska planski progoni Srbe

Tanjug

Politika

Linta: Vrhunsko licemerje Plenkovića dok Hrvatska planski progoni Srbe

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao vrhunsko licemerje izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je neprihvatljivo suđenje Hrvatu kojeg su ruske snage zarobile u Ukrajini i protiv koga je podignuta optužnica. Linta postavlja nekoliko pitanja Andreju Plenkoviću

 

Da li je prihvatljivo kada Hrvatska 27 godina od završetka rata konstantno raspisuje poternice protiv pripadnika bivše JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine s ciljem zastrašivanja, oravdanja lažnog mita o Domovinskom ratu i odvraćanja da se bore za svoja oteta imovinska i stečena prava i nadoknadu štete za svoju uništenu imovinu?

Da li je prihvatljivo kada etnički motivisano pravosuđe organizuje montirane sudske procese protiv pripadnika bivše JNA i krajiških boraca i donosi presude koje nemaju blage veze za pravom, istinom i pravdom i koje su zasnovane na lažniim dokazima i lažnim iskazima svedoka saradnika?

Da li je bilo prihvatljivo politički motivisano suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, koji je pravosnažno osuđen na 13.5 godina bez i ijednog jedinog proverljivog dokaza da je počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima?

Linta ističe da je apsoputno neprihvatljivo da Hrvatska i dalje hapsi srpske veterane, pokreće montirane sudske postupke protiv njih i donosi presude bez dokaza. Krajnje je vreme da Srbija konačno istinski stane iza bivših pripadnika JNA i krajiških boraca i pruži im finansijsku, stručnu i svaku drugu pomoć i podršku. Takođe, Srbija treba da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da neće više mirno posmatrati progon i ponižavanje srpskih veterana koji su se časno i hrabro borili za svoju državu i slobodu svog naroda.

Linta navodi da je tragična činjenica da je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 183 Srbina, od kojih su 72 izručena Hrvatskoj. Pored toga, skandalozna je činjenica da se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 28 Srba, odnosno pripadnika bivših JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine koji su već osuđeni ili im još traje suđenje ili su pod istragom i to na osnovu lažnih dokaza i lažnih iskaza svedoka saradnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija