• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2022

14:01

KURTIJEV CILJ JE DA ZATRE SRPSKO POSTOJANJE NA KiM, ALI VUČIĆ TO NEĆE DOZVOLITI!

printscreen

Politika

KURTIJEV CILJ JE DA ZATRE SRPSKO POSTOJANJE NA KiM, ALI VUČIĆ TO NEĆE DOZVOLITI!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dozvoliti da neko gazi sporazume i unižava srpski narod

- Naša strana juče je izašla sa dva predloga. Prvi se odnosio za lične karte. Tu smo bili spremni da prihvatimo ono što je dogovoreno u sporazumu od 2. jula 2011. godine, a koji je u to vreme potpisao Borko Stefanović i Edita Tahiri, a reč je o slobodi kretanja. Bez obzira koju Vladu je predstavljao Borko, to je bila Vlada Srbije. Taj dogovor nije dobar, u njemu se pominju i priznanje i prihvatanje kosovskih ličnih karata i vozačkih dozvola. Po prvi put je Borko Stefanović ograničio trajanje KS tablica. S kakvom lakoćom su tada potpisivali taj i mnoge druge sporazume, tada je potpisano 7 sporazuma. Bili smo spremni da za građane Srbije, kojima se lična karta vodi na neku od gradova i opština u centralnoj Srbiji, njima Priština na administrativnom prelazu izdaje ulazno-izlazni dokument. U ovoj tački jasno se kaže da će svaka strana primeniti taj sistem, ali Srbi koji žive na KiM, nisu Srbi druge strane, nisu Srbi prištinske strane, njih predstavlja Beograd. Reč je o građanima Srbije koji žele da žive u Srbiji i osećaju se da žive u svojoj državi - rekao je Petković.

– Bili smo spremni da mi izdajemo za Albance koji imaju kosovsku ličnu kartu, da to isto važi kada građani Srbije idu na prostor KiM da im se izdaje ulazno-izlazni dokument, ali to ne važi za Srbe koji žive na KiM, i niko nema pravo da od njih to traži. Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji po ovoj tački 3 putuju tranzitno u treću zemlju. Krajnja destinacija Srba koji žive na KiM nije Albanija, Grčka ili Severna Makedonija. Njihova konačna destinacija je na Kosovu i Metohiji. Kurti je govorio juče u Briselu da ovaj dokument važi 90 dana, on je to zamislio da Srbi koji su od vajkada na KiM moraju nakon 90 dana da napuste svoja ognjišta, da izađu sa prostora KiM, kako bi dobili novi papir na novih 90 dana.

- Vučić se ni u jednom trenutku nije libio da govori ono što je po Ustavu i zakonu države Srbije. 

- Ovo nema nikakve veze sa slobodom kretanja, već je cilj potpuna namera Aljbina Kurtija i Prištine da zatru srpsko postojanje. To neće dozvoliti predsednik Aleksandar Vučić, da neko gazi sporazume i unižava srpski narod.

- Drugi predlog se odnosio na registarske tablice - da se držimo sporazuma koji je donet 2011. godine, tačke 7. 

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Jadni i žalosni retard Kurti, zamišlja da je on nešto mnogo važan, da se on nešto mnogo pita! Zapadna marioneta! Glavonja, "mister bin"!

Vesna

pre 1 godinu

E nece moci ove noci! Nece da moze Kurti! To ti cela Srbija kaze, ona Srbija ciji sastavni deo je Kosovo i Metohija. A to ti porucuje i Republika Srpska. Srpski narod ti kaze da je dosta tvojih gluposti. Ne, mi nismo varvari, nece niko da vas napada, zelimo mir sada i uvek ali Oluje vise nece biti, samo to shvati, ako mozes. Kosovo je Srbija, ne racuna se to sto je izdajom potpisano, racuna se ono sto je po zakonu i pravdi. Zato Kurti, miran budi, smiri i Murtu, Srbija zeli mir! Ko mir narusi, nemir neka ocekuje.

Biljana

pre 1 godinu

Slobodu kretanja Srpskom narodu Kurti neće moći da zabrani, a predsednik Aleksandar Vučić svoj narod nikada neće ostaviti da ga neko ponižava i gazi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17