• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2022

07:00

SRBIJA IŠČEKUJE ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA! Šta se sve dogodilo u danima za nama i kakva će biti poruka Vučića?!

printscreen

Politika

SRBIJA IŠČEKUJE ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA! Šta se sve dogodilo u danima za nama i kakva će biti poruka Vučića?!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima će razgovarati o pregovorima vođenim u Briselu, a nakon toga će se obratiti građanima

Sastanak sa predstavnicima Srba na KiM - Srpske liste, institucija, čelnicima opština, načelnicima okruga, održaće se u Palati ''Srbija'', nakon čega će se predsednik obratiti javnosti.

Predsednik Vučić poručio je u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

- Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane i celu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost - saopštio je Vučić u video-obraćanju na instagram nalogu ''budućnostsrbije.av''.

Kako je ranije, posle razgovora srpske delegacija u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom, najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, sutrašnje obraćanje Vučića biće "jedno od najznačajnijih predsednikovih obraćanja javnosti".

- Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće danas obraćati iz naše delegacije - rekao je Petković novinarima, posle sastanka u okviru dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou, prvog posle više od godinu dana, kojem su posredovali zvaničnici EU Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

 

 


On je istakao da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost i kompromisna rešenja.

Dodao je da je Srbija u Briselu imala dva predloga u vezi sa ličnim kartama i registarskim tablicama i precizirao da su oba prihvaćena i potpisana 2011. godine.

Kurti je sve odbio, rekao je Petković i naveo da Kurti u Brisel nije došao da razgovara, već iz nekih drugih razloga.

Dodao je da će predsednik govoriti upravo o tome - ponašanju Kurtija u Briselu kao i o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima.

Kurti, za koga su i predstavnici međunarodne zajednice ocenili da je odbio svaki kompromis, a i predlog bilo da dolazi iz EU, SAD ili Srbije, u Briselu se posle razgovora u petak nije obratio javnosti.

Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je nakon sastanaka da delegacije nisu postigle dogovor, ali da je dogovoren nastavak razgovora narednih dana.

 

 

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg



Ocenio je da do 1. septembra do kada je odložena odluka Prištine o preregistraciji vozila i ličnim dokumentima, ima vremena i da se neće odustati od traženja resenja.

Predsednik Srbije u Briselu, dan uoči dijaloga sa Prištinom, sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, koji je, kako je Tanjugu rečeno u Stejt departmentu, došao u Brisel da podrži dijalog na visokom nivou koji vodi EU.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je veoma očigledno da je srpska strana došla na razgovor u pravom duhu, da je očigledno da su dosta radili na tom pitanju i da su bili spremni da razgovaraju i pregovaraju i pronađu put napred.

Sastanak u Briselu odžan je u vreme pojačanih tenzija na Kosovu i nakon što su Srbi na severu 31. jula blokirali puteve prema prelazima Jarinje i Brnjak, uoči stupanja na snagu odluka vlade u Prištini o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na KiM i o promeni srpskih registarskih oznaka, a čiju je primenu Priština tek nakon diplomatske intervencije SAD odložila za 1. septembar.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Teodor

pre 1 godinu

Javnost želi da sazna sve šta se dešavalo u Briselu ali i da čuje kakve su šanse da do dogovora,ipak, dođe. Zabrinost, strepnja za naše građane na KIM postoji. Predsednik će reći samo istinu, onakvu kakva jeste.

Borko

pre 1 godinu

Ova obraćanja prati većina u Srbiji zato što građani znaju da će tako saznati samo istinu, ma kakva ona bila. Teško je, treba naći rešenje, naterati prištinu da neko prihvati. O tome će pričati predsednik Srbije, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KIM. Saznaćemo šta su i oni imali da poruče Vučiću.

Rade

pre 1 godinu

Malo je vremena ostalo so 1.septembra. Da li će doći do dogovora sa Kurtijem, kakve su šanse za to, saznaćemo danas. Nada postoji, znamo da se svi u državi angažuju, traže rešenja. Na drugoj strani je čovek koji sve odbija, nadajmo se da će i kod njega prevagnuti razum.

Zare

pre 1 godinu

Za razliku od Pristine i Kurtija su Vucic i Beograd ti koji se bore za mir i stabilnost

Borko

pre 1 godinu

Nadam se da su se stvari ipak malo pomerile ka nalaženju kompromisnog rešenja. I druga je strana imala vremena da sagleda posledice jednostranog odbijanja da se dogovor postigne. Vučić neće nijedan detalj sakriti, o svemu će nas obavestiti.

Sofika

pre 1 godinu

Sa nestrpljenjem i zebnjom očekujemo obraćanje predsednika. Znamo da je sizuacija teška ali znamo da moramo nastaviti borbu za mir i stabilnost.

Julija

pre 1 godinu

Cela Srbija očekuje obraćanje predsednika jer samo tako može dobiti istinu ma kakva god ona bila.

Lena

pre 1 godinu

Sa nestrpljenjem čekam Vučićevo obraćanje jer sam uvidela da govori bez ustezanja i laži kako bi ublažio istinu u očima srpskog naroda.

Aleksandar

pre 1 godinu

Srbija i naš narod na prostorima KiM mora biti obavešen o tačnim dešavanjima u Briselu. Moramo biti upućeni da bi bar okvirno znali šta nas čeka u predstojećem periodu.

Slađana

pre 1 godinu

Činjenica je da se Vučić ovih dana neiscrpno bori kako bi došao do prihvatljivog rešenja jer Kurti nije za saradnju. Iskrenost kojom nam Vučić saopštava sve vesti koje su od važnosti za nas građane je nešto čime je kupio moje poverenje. Nestrpljivo čekam nove informacije.

Ceca

pre 1 godinu

Vučić uvek prvi u odbrani srpskih nacionalnih interesa.

Sandra

pre 1 godinu

Verujem da će pravda i istina naći svoj put u ovim pregovorima. Hvala Vučiću što se bori da naš narod na KiM ne prepusti Kurtiju na milost i nemilost.

Vlada

pre 1 godinu

Verujem u Vučića da će postići kompromisno rešenje za obe strane jer vidim da teži miru i stabilnosti.

Ana

pre 1 godinu

Pred Srbijom je velika odluka jer Kurti sve odbija. Bitno je što postoji jedinstvo i što građani podržavaju predsednika.

Anja

pre 1 godinu

Svi sa nestrpljenjem očekujemo da se predsednik obrati i iznese šta nam je sad u ovom teškom trenutku činiti.

Iva

pre 1 godinu

Veoma je važno da čujemo šta će predsednik saopštiti, šta činiti dalje. A jedinstvo naroda je od velike važnosti u rešavanju ovako velikog problema.

Bilja

pre 1 godinu

Dobro nam dosao Predsednice. Verujem da ste osecali podrsku gotovo cele Srbije koja vas je bodrila u ovim teskim danima za srpski narod.

Anastasija

pre 1 godinu

Teško je razgovarati sa čovekom poput Kurtija koji obesmišljava dijalog.

Borko

pre 1 godinu

Srbija se suočava sa brojim izazovima. Jedinstvo nam je sada od presudne važnosti.

Stevan

pre 1 godinu

Vucic nikada nista ne krije od gradjana pa nece ni ovog puta.

Nccnn

pre 1 godinu

Predsednik je sigurno učinio sve što je bilo u njegovoj moći, da sačuva naše interese.

Dejana

pre 1 godinu

Imamo predsednika koji se iskreno, posveceno i odlucno bori za srpske interese

Milica

pre 1 godinu

Kao i uvek predsednik sa nama deli sve dogadjaje znacajne za Srbiju i sve odluke koje donosi. Ocekujemo obracanje.

Sara

pre 1 godinu

Nadam se najboljem, molimo Boga da sve bude kako treba i da se postigne kompromisno rešenje

Milisav

pre 1 godinu

Očuvati mir i stabilnost i naći kompromisno rešenje bez destabilizacije Balkana je zadatak koji Srbija treba da reši. Priština treba da shvati da je to moguće jedino dijalogom.

Nena

pre 1 godinu

Svi se nadamo i iscekujemo neko čudo kao i predsednik Vučić, od njega i njegovog ličnog zalaganja možemo to i da očekujemo

Dejan

pre 1 godinu

Srbija je zemlja kojoj i jeste glavni cilj ocuvanje mira i stabilnosti

Filip

pre 1 godinu

Siguran sam da ce Vucic izneti gradjanima sve detalje koji su se desavali u Briseli.

caca

pre 1 godinu

Nesmemo da se predamo,i nećemo,bratstvo i jedinstvo su od velike važnosti,i zato verujemo u našeg predsednika da će naći adekvatno rešenje za svaki problem!

Dino

pre 1 godinu

Predsednik je učinio maksimalno, ali svi znamo da su se Albanci opredelili za nasilje. Verujemo da će predsednik zaštititi narod na Kosovu i Metohiji

Zoka

pre 1 godinu

Izuzetno važno obraćanje Vučića, na kome ćemo saznati kako će Srbija odreagovati u slučaju pogroma Srba na KiM.

Marija

pre 1 godinu

Srbija je i zemlja koja se snazno bori za srpski narod, i koja zna da brani sebe ako neko pokusa mir i stabilnost da ugrozi

Milisav

pre 1 godinu

Nema lakog rešenja po pitanju KiM ni za Beograd ni za Prištinu, ali mir i stabilnost su prioriteti Srbije.

Sekula

pre 1 godinu

Teski su dani pred Srbijom, ali verujem u mudrost predsednika.

Milana

pre 1 godinu

Svi gradjani zele da cuju sta se desilo u Briselu. Naravno,jedinu I pravu istinu ce im reci predsednik.

Željko

pre 1 godinu

Velika je zainteresovanost građana da čuju kako su tekli razgovori u Briselu i koji su sledeći koraci Srbije u reševanju pitanja KiM, što je od velikog značaja za bezbednost i sigurnost kosmetskih Srba, kao i mir i stabilnost celog regiona.

Anja

pre 1 godinu

Cela Srbija trenutno iščekuje veliko obraćanje predsednika Aleksandra Vučića. Srbija je spremna da čuje i prihvati istinu, kakva god ona bila.

Tamara

pre 1 godinu

Ne sumnjam da ce Vucic obavestiti gradjane o svim novim aktuelnostima u vesi sa desavanjima na KiM jer je to nesto sto narod najvise zanima.

ljubinka

pre 1 godinu

Važan je dogovor sa Srbima na KiM i merama koje ćemo preduzeti, a da pritom sačuvamo mir.

Filip

pre 1 godinu

Imamo predsednika koji se bori snazno i odvazno za interese srpskog naroda i ocuvanje mira na Zapadnom Balkanu

Aleksandra

pre 1 godinu

Naravno da neće biti lako kada su prethodne dve vlasti napravile haos u odnosima sa KiM.

Sima

pre 1 godinu

Vučić se kao lav bori da sačuva nacionalne interese i obezbedi mir i stabilnost koji će omogućiti nastavak razvoja Srbije.

Milan

pre 1 godinu

Sa ludakom na čeku Prištine je vrlo moguć rat.

Nena

pre 1 godinu

Jos malo pa je 1.septembar, nema još puno vremena do tada,zato je predsednik Vučić pod tenzijom i pritiskom sa svih strana i mislim.da je njemu najteže sada.

Dejana

pre 1 godinu

Imamo jako mudrog i odvaznog predsednika, odgovornog i posvecenog, koji svoj narod cuva svim diplomatskim sredstvima

Svetlana

pre 1 godinu

U Briselu se sigurno najvise razgovaralo o situaciji na Kosovu jer je to sada goruca tema tako da ce Vucic sigurno o tome javnost blagovremeno obavestiti.

sax

pre 1 godinu

Najvažnije je da hladne glave sačuvamo mir na KiM, ali za tako nešto potrebna je pomoć zapada da urazumi ludačke ideje Kurtija i samog Kurtija.

Kosta

pre 1 godinu

Uradili smo sve što smo mogli da se sačuva mir i stabilnost. Šta će biti u budućnosti videćemo,rat nikako nije opcija.

Zoran

pre 1 godinu

Vučić će otvoreno i istinito informisati građane Srbije o tome kako su protekli razgovori u Briselu i šta nam je dalje činiti da zaštitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Borko

pre 1 godinu

Verujem da će pravda pobediti i da će zahvaljujući Vučićevoj mudroj diplomatiji Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost u regionu, iako Priština svkim svojim potezom želi da dovede do destabilizacije, za koju bi kasnije optuživala upravo Srbiju.

Aca

pre 1 godinu

Mir i stabilnost je glavni prioritet Srbije, ali uz potpunu bezbednost Srba na KiM.

Mikač

pre 1 godinu

Nije lako predsedniku Vučići da odrzi mir kada nasuprot ima ludaka pod imenom Kurti.

Eva

pre 1 godinu

Sa velikim nestrpljenjem ocekujem obracanje Vucica jer zelim da budem obavestena o svim aktuelnim temama.

Marko

pre 1 godinu

Ocekujemo sa nestrpljenjem Vucicevo obracanje.Nadamo se I ne sumnjamo da je uspeo da uradi bar nesto u toku teskih dijaloga. Kako I Sam navodi,nada se da tu nije kraj I da postoji nada za kompromis.

Nena

pre 1 godinu

Svi sa nestrpljenjem očekujemo predsednika Vučića I njegovo obraćanje.Vesti sigurno bas nisu sjajne za nas i nas narod na KiM ali sta ćemo sada,biće kako biti mora.

Sasa

pre 1 godinu

Srbija na čelu sa Vučićem neće dozvoliti novi pogrom nad srpskim narodom na Kim.

Relja

pre 1 godinu

Sa nestrpljenjem isčekujemo obraćanje predsednika Vučića.

Aleks

pre 1 godinu

Svi ocekujemo predsednikovo obracanje i da cujemo kakava je situacija na KiM i sta nas ocekuje.

Milka

pre 1 godinu

Čekamo najvažnije obraćanje predsednika Srbije, narod želi da zna stav Albanaca i NATO-a. Mi znamo koji nam je cilj.

Dunja

pre 1 godinu

Svi sa nestrpljenjem ocekuju vazno obracanje predsednika,cucemo sta nas ocekuje u danima koji dolaze...

Petra

pre 1 godinu

Verujem da ce Vučić uspeti da odrzi mir kao i do sada, a mir je najvazniji.

Mila

pre 1 godinu

Narod sa nestrpljenjem iščekuje da čuje šta se to dešavalo u Briselu i šta je ono što može da nas očekuje u narednom periodu.

Mirko

pre 1 godinu

U jedno smo sigurni,a to je da je nas predsednik dao sve od sebe bez obzira na ishod.Ocekujemo obracanje naseg predsednika.

Nena

pre 1 godinu

Nije lako sada ni Vučiću I našem narodu na KiM ,treba naći rešenje, ne sme biti sve kako Albanci žele ali opet oni imaju podršku Zapada.

Rale

pre 1 godinu

Šiptari neće prihvatiti mir, iako se predsednik zalagao maksimalno za mir

Zarko

pre 1 godinu

Siptari nikada i nisu ni hteli mir,oni zele sve na silu i uz pomoc rata

Obilić

pre 1 godinu

Srbija sigurno neće dozvoliti da se ugroze zivoti i imovina Srba na KiM.

Goga

pre 1 godinu

Verujem da će predsednik Vučić iz svega ovoga izvući kompromisno rešenje i da će pronaći sve kako bi očuvao mir i stabilnost.

Olga

pre 1 godinu

Bitno je najpre da čujemo istinu ma kakva ona bila o tome šta se dešavalo u Briselu. Naravno,i sve naše naredne poteze ukoliko do eskalacije sukoba dođe.

Saša

pre 1 godinu

Da li ima šanse da se napravi dogovor sa Kurtijem i da se sačuvaju mir i stabilnost, saznaćemo danas u obraćanju predsednika Srbije naciji.

Jokić

pre 1 godinu

Svi znamo da će predsednik odbraniti narod i sprečiti Šiptare u svojim planovima za haos.

Nena

pre 1 godinu

Gradjani sa nestrpljenjem očekuju obraćanje predsednika Vučića, tu se radi o sudbini mnogo ljudi na KiM ,nije nimalo naivan i laka situacija.

Princip

pre 1 godinu

Željno isčekujem ovo istorisko obraćanje predsednika Vučića i nadam se najboljem.

Homie

pre 1 godinu

Srbi veruju Vučiću jer je uvek dokazao da brine o njima i da je Srbija snažna država

Milka

pre 1 godinu

Srbija iščekuje najvažnije obraćanje predsednika. Narod želi da zna stav Albanaca i zemalja NATO - a. Mi imamo svoj cilj.

Milan

pre 1 godinu

Kurti čini sve da minira bilo kakvo postizanje kompromisnog rešenja, ali se nadamo da još prostora za nekakav dogovor postoji. Saznaćemo danas sve u predsednikovom obraćanju naciji.

Nena

pre 1 godinu

Predsedniče,uz Vas smo svim srcem i znamo da ste se borili na sve načine za svoj narod na KiM.

Zarep

pre 1 godinu

Vucic zeli da upozna gradjane sa situacijom u vezi sa pregovorima sa Kurtijem

Dino

pre 1 godinu

Vučić je maksimalno učinio na pregovorima, ali Šiptarski teroristi iz Prištine će odabrati nasilje

Rada

pre 1 godinu

Pred Srbijom su teski odluke sa kojima se suočava naš državni vrh, sad nam je potrebo jedinstvo i podrška građana predsedniku Srbije.

Zoran

pre 1 godinu

U ovom času, kada Vučić vodi lavovsku borbu za srpsko Kosovo i Metohiju, potrebno nam je jedinstvo naroda i snažna podrška predsedniku da u toj borbi istraje. Predaja nije opcija i zato ću danas pratiti predsednikovo obraćanje naciji.

Popaj

pre 1 godinu

Iskreno se nadam da je na današnjem sastanku došlo do koraka napred ka rešavanju statusa ljudi na KiM.

Jovana

pre 1 godinu

Srbija neće odustati od Kosova. Toga treba da je svestan Kurti i EU.

Ena

pre 1 godinu

Prvi septembar će brzo...ima vremena da se strasti stisaju...ali svakako će morati da se reši i pitanje tablica i ZSO...odugovlacenje im neće pomoći.

Popov

pre 1 godinu

Sa nestpljenjem ocekujemo obracanje Vucica u vezi sa dijalogom sa Kurtijem u Briselu

Maja

pre 1 godinu

Verujemo da je stresno sce ovo...ali korakom kroz sve da prodjemo zajedno....

Prcko

pre 1 godinu

Ovo već postaje prava inflacija obraćanja naciji, narodu i javnosti, pogotovo onih istorijskih, pa ljubazno molimo uvaženog gospodina Precednika da sabere sva obraćanja u jedno megaistorijsko obraćanje tromesečno ???

Mira

pre 1 godinu

Vucic ne odstupa od svojih stavova i daje sve od sebe da zaštiti svoj narod i teritoriju na KIM.

Vera

pre 1 godinu

Vucic zeli da gradjani Srbije znaju kroz sta prolazimo i kako doci do stabilizacije odnosa Beograda i Pristine.

Veeritza

pre 1 godinu

Vucic je zaista ulozio sve napore u Brisleu da se nađe kompromisno rešenje

Suzi

pre 1 godinu

Vučić je jako posvećen pronalaženju odgovarajućeg resenja za narod na KiM

SRPSKA BORBA ZA KOSOVO U BRISELU! Činimo sve da izbegnemo rat! Najvažnija poruka: STANIMO UZ DRŽAVU SRBIJU I PREDSEDNIKA VUČIĆA!
Politika

SRPSKA BORBA ZA KOSOVO U BRISELU! Činimo sve da izbegnemo rat! Najvažnija poruka: STANIMO UZ DRŽAVU SRBIJU I PREDSEDNIKA VUČIĆA!

U specijalnoj emisiji na TV Pink gostovali su glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, režiser, književnik i kolumnista Dragoslav Bokan, narodni poslanici Vladimir Đukanović i Milovan Drecun, politički analitičar Nebojša Krstić i profesor Fakulteta bezbednosti Duško Tomić. Oni su govorili o pregovorima u Briselu i gorućoj temi poslednjih dana, ali i godina u Srbiji - Kosovu i Metohiji

19.08.2022

22:47

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17