• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.08.2022

08:04

Blinken Kurtiju ZAVRĆE UŠI?! STEJT DEPARTMENT INSISTIRA NA DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE

Fotoilustracija/Reuter

Politika

Blinken Kurtiju ZAVRĆE UŠI?! STEJT DEPARTMENT INSISTIRA NA DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE

Podeli vest

Vašington najavljuje da će se i državni sekretar SAD Entoni Blinken aktivno uključiti u rešavanje krize, dok Aljbin Kurti otima zemljište na severu Kosova da bi tamo pravio baze ROSU!?

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken, po svemu sudeći, narediće samozvanom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da odustane od planiranog napada na Srbe sa severa pokrajine!?!

Stejt department saopštava da Vašington insistira na nastavku dijaloga Beograda i Prištine i da je Blinken spreman i da se direktno uključi u pregovore, čime je, kako ocenjuju stručnjaci, Kurtiju jasno stavljeno do znanja da neće moći baš sve da bude onako kako Priština planira. Istovremeno, međutim, "vlada" Aljbina Kurtija nastavlja sa nasiljem na terenu - juče su tako počeli da na silu otimaju zemljište na severu Kosova kako bi na njemu pravili baze ROSU!?!

Kurtija ruše opozicija i sindikati

Pretnje Srbima da će im otimati lične karte i automobile nisu spasle Aljbina Kurtija pritiska tamošnje opozicije i sindikata, nezadovoljnih strašnom ekonomskom krizom i višednevnim restrikcijama struje.

I dok opozicija zahteva od Kurtija da momentalno podnese ostavku, predsednik sindikata prosvete u Prištini Rahman Jašaraj najavljuje generalni štrajk za 25. avgust.

Ništa nije gotovo

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da SAD pažljivo prate dijalog Beograda i Prištine i ohrabruju njegov nastavak.

Dovoljan je jedan poziv...

Ako smatramo da je angažovanje sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta

- Razumemo da su razgovori u toku. Sve radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa. Ako smatramo da je angažovanje sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore... - rekao je Prajs, dodajući da zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar već boravi u Prištini i da treba da poseti i Beograd.

Ali dok iz Vašingtona stižu glasovi razuma, Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi svoju rasističku politiku. Takozvana vlada Kosova odlučila je tako da otme zemljište na severu Kosova da bi na njemu gradila baze za specijalne jedinice ROSU!?! Parcela na kojoj se nalazi repetitor na ulazu u Zubin Potok, kao i zemljište kod prelaza u mestu Banja proglašeni su za "područja od posebnog značaja", koja su predviđena za razmeštaj specijalnih jedinica ROSU. Osim ovoga, Kurti pokušava da otme i objekat u mestu Košutovo u opštini Leposavić, u kome takođe planira da razmesti zloglasne specijalce!

Foto: Informer DN

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže da SAD i EU moraju što pre da jasno kažu Kurtiju da prestane sa "divljačkim ponašanjem".

- Amerika ima sve potrebne mehanizme kojima može da obuzda Kurtija. Ukoliko primeni te mehanizme, to će dovesti do promena i smanjivanja tenzija. Amerikanci imaju tu moć i to je sasvim sigurno, ali je samo pitanje da li žele da je iskoriste... - naglašava Karanović.

Da se ja pitam

FATMIR SEJDIU, BIVŠI 'PREMIJER KOSOVA'

Strani partneri Kosova veoma su zainteresovani za okončanje ove tenzije između Prištine i Beograda.

Jasni znaci moći

Da su američki zvaničnici dovoljno moćni da obuzdaju Kurtija i nateraju ga na nastavak dijaloga, tvrdi i analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri, koji, kako prenosi 'Kosovo onlajn', kaže da je Eskobar došao u Prištinu sa jasnim ciljem.

- Česte posete specijalnih izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka imaju za cilj da stvore konstruktivnu klimu pregovora i alternativnih ideja. Bez njih biće potpuno nemoguće ostvariti napredak u dijalogu. Ovo su indikativni znaci da SAD i EU imaju moć i volju da ubrzaju put ka nekakvom sporazumu - zaključuje Muhadžiri.

Moj ugao

ILJIR IBRAHIMI, PRIŠTINSKI ANALITIČAR

Ako Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana, pokret "Samoopredeljenje" bi morao da promeni ime jer je njegov slogan u predizbornoj kampanji glasio "Zajednica neće proći".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija