• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2022

09:28

Sačuvali smo srpske lične karte, mir i stabilnost, ali nećemo odustati od KM tablica!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Sačuvali smo srpske lične karte, mir i stabilnost, ali nećemo odustati od KM tablica!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost i ističe da Srbi neće odustati od KM tablica


Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao je da je reč o veoma važnoj i značajnoj odluci, nakon duge i teške diplomatske borbe poslednjih nedelja predsednika Srbine Aleksandra Vučića.


"Uspeli smo da se dogovorimo i da dobijemo garancije EU, što je za nas bilo najvažnije, a što zapravo znači smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno koji imaju prebivalište na prostoru naše južne pokrajine", navodi Petković.

Objašnjava da srpske lične karte, a samim tim, kako kaže, postojanje države Srbije na prostoru KiM i dalje važi, kao i da će Srbi koristiti isključivo svoja dokumenta, koja izdaje Republika Srbija.

"Bilo smo na pragu ozbiljne krize i sukoba na severu KiM, koje je želeo pre svega Aljbin Kurti, da zapali ponovo bure baruta na prostoru Zapadnog Balkana. Uspeli smo da se dogovorimo i pronađemo rešenje", kaže Petković.

Ističe da je to "prvi korak ka normalizaciji odnosa", kada je reč o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja.

"Nas čeka razgovori i po pitanju tablica, gde je situacija dosta teže, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice, s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica, koje izdaje Republika Srbija", navodi Petković.

Naglašava da smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

"Posebno je važno da smo uspeli da u okviru dogovora izdejstvujemo izjavu, odnosno ''disklejmer''", kaže Petković.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Petar Petković

Navodi da ''disklejmer'' zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo "ikada priznati nezavisnost Kosova".

"To što je dogovoreno je kompromis. To je ono na čemu sve vreme insistiramo. Možemo da idemo napred i da se dogovaramo, ako postoji kompromis", navodi Petković.

Dodaje da smo o dogovoru dobili pisane garancije EU.

"Najbitnije da nema 1. septembra nikakvih jednostranih aktivnosti od strane Prištine. Na administrativnim prelazima 1. septembra se ništa posebno neće dešavati. Nema izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata, uspeli smo da sačuvamo srpske lične karte", kaže Petković.

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM su pozdravili dogovor, ne žele sukobe i da žive u strahu.

"Očekujemo deeskalaciju situacije na terenu, normalizaciju, posebno imajući u vidu da poslednjih dana i nedelja gotovo nije bilo intervjua i izjava Kurtija i predstavnika privremenih prištinskih insistucija o ratu, nasilju...", navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM zaključuje da nema daljeg napretka u odnosima bez početka razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Petković: Samo Direktorat Sever može da deluje na severu KiM
Politika

Petković: Samo Direktorat Sever može da deluje na severu KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da izjava minista unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da kosovska policija ima pravo delovanja i na severu pokrajine jedino može da se odnosi na policijski Direktorat Sever, koji po Briselskom sporazumu čini 95 odsto Srba

22.08.2022

07:25

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17