• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.09.2022

13:19

Ljajić: Erdoganova poseta doprineće potrebnoj stabilnosti u regionu!

Beta/Miloš Miškov

Politika

Ljajić: Erdoganova poseta doprineće potrebnoj stabilnosti u regionu!

Podeli vest

Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zemljama regiona može, između ostalog, da doprinese i preko potrebnoj političkoj stabilnosti, a pre svega kroz realizaciju zajedničkih regionalnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, kaže predsednik SDPS Rasim Ljajić


- Nadam se da će poseta dati novu dinamiku realizaciji tog projekta i da će svakako otvoriti prostor i za nove projekte među državama regiona - rekao je Ljajić za Tanjug, uoči Erdoganovog dolaska u Beograd.


Ljajić ukazuje da se region nalazi u kritičnoj fazi, pa je svaka inicijativa i zajednički projekat koji poboljšava ukupnu političku atmosferu, više nego dobrodošao.

Erdogan večeras stiže u posetu Srbiji, a u Beograd dolazi iz Sarajeva, dok će mu treća tačka posete biti Hrvatska.

Ljajić kaže da je, nesumnjivo, jedini interes Turske na Balkanu stabilnost, a ne "neosmanizam".

- Turska ima interes da je u regionu mir, koji omogućava da se njihove investicije šire. Verujem da će i poseta BiH i Hrvatskoj biti posvećena situaciji u BiH, naporima da se očuva puna politička, društvena stabilnost i da se pronađu demokratska rešenja za otvorena pitanja koja postoje, kako bi BiH mogla da bude funkcionalna država - rekao je Ljajić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Turske, Ljajić ističe da oni nikada nisu bili bolji.

- Dugo sam bio u izvršnoj vlasti, bavio se unapređenjem tih odnosa i znam kako je bilo teško pre 20, ili 10 godina, a sada su odnosi dramatično poboljšani u svim segmentima, ne samo kroz realizaciju infrastrukturnih projekata i veliki broj turskih investicija - rekao je Ljajić.

Podsetio je da su turski investitori svoje pogone otvarali u najsiromašnijim opštinama u Srbiji, što ima političku i socijalnu dimenziju, navodeći da se nada da će posle ove posete biti novog interesovanja turskih ulagača.

- Svakom posetom i svakim susretom Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana pošalje se najbolji mogući signal za investitore, da je Srbija poželjna investiciona destinacija - rekao je Ljajić.

Istakao je da dobre ekonomske, treba da prati i odlična politička saradnja, što je danas slučaj, i što je, podvlači, posebno važno imajući u vidu globalnu sliku i sve probleme sa kojima se svet suočava.

- Ovako dobri odnosi dve zemlje, pokazuje da saradnja može da bude od koristi za građane Srbije i Turske - rekao je Ljajić.

Naveo je da će pitanje energetiske krize sigurno biti jedna od tema razgovora dvojice zvaničnika, kako bi se pronašao model saradnje i u toj oblasti.

- To je pitanje koje danas opterećuje svet. Nema bilateralnog susreta, a da pitanje energeitke i hrane ne bude visoko na listi prioriteta, tako da očekujem da će se pronaći modaliteti saradnje i u energetici - rekao je Ljajić.

Komentarišući politički trenutak, u kojem u region stiže predsednik Turske, koja podržava dijalog Beograda i Prištine, dok se sa zapada vidi pojačana diplomatska aktivnost po tom pitanju, Ljajić je rekao da je skeptičan kada je u pitanju ponašanje EU i SAD oko dijaloga Beograda i Prištine, jer se vidi nedostakak ideja i inicijativa, a sve što se radi, kaže, radi se zbog stvaranja utiska da EU nije nemi posmatrač.

- Imamo situaciju koja godinama traje, a zamrznuti konflikt nikome ne odgovara, najmanje Srbiji. Ali, ključnu odgovornost za odsustvo napretka u dijalogu snose EU i SAD, činjenjem i nečinjenjem, a rezultat je nikakav - smatra Ljajić.

Kako je rekao, iz dana u dan se povećava broj specijalnih izaslanika, a gotovo svaka država ima svog predstavanika za Zapadni Balkan, dok Zapadni Balkan "tapka u mestu".

- Dosta je priče da je evropska perspekitva otvorena za sve države regiona, a na prvoj stepenici ta floskula pada u vodu, jer postoji očigledna nespremnost za proširenje EU. Ali, i to je poštenije da se kaže. Broj specijalnih predstavnika neće rešiti nijednu krizu u regionu, to može da reši samo ako se pruži jasan plan i otvori se mogućnost da zemlje u skaldu sa unutrašnjim napretkom i reformama mogu brže ka EU - rekao je Ljajić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija