• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.09.2022

21:08

Petković: Upad pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na sever KiM protivno svim potpisanim sporazumima

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

Petković: Upad pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na sever KiM protivno svim potpisanim sporazumima

Podeli vest

Upad pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo u subotu u opštini Zubin Potok, protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu na severu pokrajine, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, prema kojem pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu KiM bez duplog odobrenja - komandanta KFOR-a i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali, poručio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

- Zbog toga za jučerašnji upad tzv. KBS ne postoji nijedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu - dodao je Petković.

Dodao je da je pitanje da li je neko i ko prećutno dozvolio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbunu Kurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i da je zbog toga neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje deluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima.

- Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa KiM, jer je Kurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate - kaže Petković.

Tome, kako je naveo, služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića.

- Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić - kaže Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin

pre 1 godinu

Samo priče i kukanje (mlatite praznu slamu ili bolje rečeno žvaka za seljaka) šta ste kao država konkretno učinili da zaštiti te narod i gde vam je crvena linija,sram vas bilo.

OPOZICIJA POKAZALA DA NIJE DORASLA TEMI KOSOVA I METOHIJE! Petković: Mnogi iz opozicije koji su diskutovali, nisu se udostojili ni da pročitaju izveštaj
Politika

OPOZICIJA POKAZALA DA NIJE DORASLA TEMI KOSOVA I METOHIJE! Petković: Mnogi iz opozicije koji su diskutovali, nisu se udostojili ni da pročitaju izveštaj

Svi smo očekivali da će vlast i opozicija uspeti da nađu zajednički jezik barem po pitanju kosovskog pitanja, a posebno naš narod od Štrpca do Leposavića, da će opozicija pokazati da je dorasla temi Kosova i Metohije i da su spremni da zarad interesa Srba na KiM, ali i države Srbije, pokažu jedinstvo, ostavljajući sve svoje razlike i obračune po strani, za neku drugu sednicu i neke druge teme, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

18.09.2022

10:44

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17