• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

06.10.2022

07:00

Džaba im 'sačekuša' u Pragu, Vučić ne uvodi sankcije Rusiji! STRUČNJACI O SVE VEĆIM PRITISCIMA ZAPADNIH SILA NA SRBIJU!

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

Džaba im 'sačekuša' u Pragu, Vučić ne uvodi sankcije Rusiji! STRUČNJACI O SVE VEĆIM PRITISCIMA ZAPADNIH SILA NA SRBIJU!

Podeli vest

Predsednik države Aleksandar Vučić neće podleći ultimatumima i pretnjama Zapada, već će zadržati principijelan stav da se ne svrstavamo ni na čiju stranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće uvesti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini uprkos strašnim pritiscima i političkoj "sačekuši" na današnjem sastanku Evropske političke zajednice u Pragu, uvereni su stručnjaci!


Prema njihovim rečima, šef naše države neće podleći ultimatumima i pretnjama Zapada i zadržaće principijelan stav da ne uvodimo sankcije Moskvi, ali i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Na današnjem samitu u Pragu, na kome bi trebalo da učestvuju 44 države, Vučić će, kako smo objavili, prema planu zapadnih silnika, proći kroz medijsko-političkog "toplog zeca" zbog odbijanja da politički zarati s Rusijom. Prema planu o kome je Informer pisao još pre dve nedelje, predsednika bi danas u Češkoj trebalo najviše da napadnu Ukrajinci, lideri baltičkih zemalja i Hrvati!

Ne treba srljati

U situaciji velikih i sve većih pritisaka može da nas izvuče samo politička inteligencija i iskustvo šefa naše države
Dragoslav Bokan, Institut za nacionalnu strategiju


Neće ga slomiti
Reditelj Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, uveren je da nikakvi politički pritisci neće slomiti predsednika Aleksandra Vučića.
- U ovakvim teškim trenucima, u situaciji velikih i sve većih pritisaka, može da nas izvuče samo politička inteligencija i iskustvo šefa naše države. Ako ništa drugo, Vučić je prisustvovao desetinama ovakvih susreta i zna da se nosi i sa najtežim pritiscima. On jako dobro ume da proceni i razlikuje ono što je realno od onog što je virtuelno u svemu tome. Ja se, baš zato, najviše uzdam u tu njegovu političku inteligenciju - ističe Bokan.

Foto: printscreen

Reditelj Dragoslav Bokan
Moj ugao

SINIŠA LJEPOJEVIĆ
SPOLJNOPOLITIČKI ANALITIČAR

U Pragu će biti pojačani pritisci na Srbiju. To je politički manevar kako bi se prikrila politička praznina u odnosu Evropske unije i Zapada prema Srbiji.

Promene u vezi sa odlukom da ne uvedemo sankcije Rusiji ne očekuje ni Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus".
- Ne verujem da će samit u Pragu u značajnoj meri uticati na politiku Srbije. Verujem da će sastanci biti značajni i teški, ali Srbija već ima kontinuitet izbalansirane politike. Nekome se to dopada, nekome ne, tek, vlast predvođena Vučićem opredelila se za takvu politiku i istrajna je u tome. Zato očekujem da će tu i takvu politiku i nastaviti - naglašava Pejić, dodajući da je neporeciva istina da je sve teže voditi izbalansiranu politiku.


Sličan stav ima i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji je ubeđen da današnji samit u Pragu može da utiče na politiku Srbije samo ukoliko država izabere potpunu integraciju u "Zapadni svet".
- Sastanak u Pragu zamišljen je kao stvaranje geopolitičke zajednice, u koju bi osim članica EU ušle i zemlje koje pretenduju na članstvo. Politika EU u ovom trenutku podrazumeva snažnu političku distancu od Rusije i obavezno uvođenje sankcija protiv Moskve... Ukoliko prihvati članstvo u toj novoj Evropskoj političkoj zajednici, Srbija će u skorije vreme morati da uvede sankcije Rusiji. Ipak, uveren sam, Srbija neće tako lako promeniti sadašnju politiku političke neutralnosti po pitanju sukoba u Ukrajini - kaže Stanković.

Foto: Beta

Analitičar Dejan Vuk Stanković

Brnabićeva: Biće baražne paljbe, ne bih bila u Vučićevoj koži!

Premijerka Ana Brnabić kaže da će predsednik Vučić danas na samitu u Pragu imati izuzetno teške sastanke i da će, ako se uzme u obzir činjenica da Srbija jedina nije uvela sankcije Moskvi, biti sam protiv svih ostalih učesnika.
- Vučić će u Pragu sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima zašto nismo uveli sankcije, zašto smo jedini, kakva je naša spoljna politika... Ne bih bila u koži predsednika. Koristiće u Pragu sve za brutalne napade na Srbiju, ali srećom Vučić uživa veliko poštovanje evropskih lidera. Treba mnogo mentalne posvećenosti i energije da branite pozicije Srbije, da kažete sve i ne pokleknete pod pritiskom, da čuvate samostalnost odlučivanja - kaže Brnabićeva.

Delikatna pozicija
Slobodan Zečević, naučni savetnik u Institutu za evropske studije, ocenjuje da će danas svakako biti žestokih pritisaka na Srbiju.
- Sigurno će biti pritisaka na Srbiju i našeg predsednika, naročito za uvođenje sankcija Rusiji. Mi jedini iskačemo iz grupne slike te 44 države, zato što su sve druge zemlje uvele sankcije, svi osim nas i Turaka. Sankcije je uvela čak i uvek neutralna Švajcarska... Ipak, interes Srbije jeste da se pridruži organizaciji kakva je Evropska politička zajednica, ali se postavlja pitanje šta će biti ako se kao uslov postavi uvođenje sankcija Rusiji. Naša pozicija na međunarodnoj sceni vrlo je delikatna - napominje Zečević.

Ko učestvuje na samitu

* Sve članice EU, 27 zemalja
* Velika Britanija
* Ukrajina
* Turska
* Albanija
* Severna Makedonija
* Bosna i Hercegovina
* Crna Gora
* Srbija
* lažna država 'Kosovo'
* Jermenija
* Azerbejdžan
* Gruzija
* Moldavija
* Švajcarska
* Lihtenštajn
* Island
* Norveška

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miloš

pre 1 godinu

Pritisci su iz dana u dan sve veći, Srbija neće pokleknuti!!!

Anjica2467

pre 1 godinu

Dzaba im pritisci kad Srbija nije vise ona drzava kakva je bila od 2000-2012 godine

Glasinac

pre 1 godinu

Anjica2467: Znaju oni da Srbija nije džak za udaranje i zbog toga se tako i ponašaju.

Drina

pre 1 godinu

Miloš: Mi do sada nismo pristajali na nikakve pritiske ni ucene, pa nećemo ni sada.

mila

pre 1 godinu

Medjunrodno pravo je na našoj strani...neće ta EU dugo...

Zare

pre 1 godinu

Medjunarodno pravo je uvek bilo na nasoj strani i mi smo jedini koji ga se pridrzavamo

Veljko M

pre 1 godinu

mila: Srbija će da poštuje međunarodno pravo i neće pristajati na pravo sile.

Njanja

pre 1 godinu

Sankcije Rusiji našoj prijateljskoj zemlji ne treba da se uvode jer je ona bila uvek naša podrška

Zarepo

pre 1 godinu

Bez obzira kolike pritiske trpimo zbog neuvodjenja sankcija Rusiji mi to nikada necemo da uradimo

Branko N

pre 1 godinu

Njanja: Srbija i Rusija su iskreni prijatelji, a prijateljima se ne uvode sankcije.

Lazar

pre 1 godinu

Zašto bi Rusiji uveli sankcije , pa da budemo u isti koš ko i ostali .Srbija ima svoje principe i ne nasedamo na provokacije.

Milan Š

pre 1 godinu

Lazar: Ne radi se ovde samo o principima nego o ogromnoj šteti ako bi uveli sankcije Rusiji.

Mena

pre 1 godinu

Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine ali isto tako ne želi da uvede sankcije Rusiji. Građani imaju poverenja u predsednik Vučića, kao i u svako u odluku koju on donese.

Novak

pre 1 godinu

Vučić će znati šta je najbolje za državu !

Dejan

pre 1 godinu

Što se tiče sankcija prema Rusiji Srbija se drži svog stava bez obzira na sve pritiske sa strane.

Popovic

pre 1 godinu

Vucic nije neko ko lako odustaje od svojih stavova

Veca

pre 1 godinu

Niko neće Vučiću da priča šta će da radi, on se drži svojih principa!

Bojan

pre 1 godinu

Srbija je nezavisna država, i njeni interesi su na prvom mestu.

Olga

pre 1 godinu

Srbija ce zadrzati svoj principijalni stav i nece se svrstavati ni na ciju stranu.

Boban

pre 1 godinu

Ma koliki pritisak da bio zapada oko neuvodjenja sankcija Rusiji, Srbija nece podleci istom.

Lena

pre 1 godinu

Srbija postuje teritorijalni integritet Ukarjine, ali nece uvoditi sankcije Rusiji.

Desa

pre 1 godinu

Srbija ce nastaviti politiku političke neutralnosti po pitanju sukoba u Ukrajini i stititi nacionalne interese.

Pavle

pre 1 godinu

Srbija ima odlične odnose sa Rusima i zaista od nas ne mogu očekivati sankcije.

caca

pre 1 godinu

Srbija ima čvrst stav,i stoji iza njega,svoje principe nikada nećemo pregaziti

Sanja

pre 1 godinu

Sigurno je da će Vučić danas u Pragu biti pritisnut da uvede sankcije Rusiji, u to nema sumnje. Ali verujemo u njegov čvrts stav pri kojem će ostati ali narano o vođenju računa da građani Srbije trpe što manje posledice.

Borko

pre 1 godinu

Nadam se nastavku principijelne politike koja Srbiju ne svrstava ni na jednu stranu u sukobu Srbije I Rusije

MILA

pre 1 godinu

Nas predsednik stiže na sve strane da bi sačuvao naše interese. Svaka čast na 1. To je pravi vodja.Srbija zna svoje interese i neće odusztati od njih jer čuva svoje građane od nemaštine u nastupajućem periodu.

Sandra

pre 1 godinu

Bez obzira na pritiske Zapada da uvede sankcije Rusiji Vučić neće odustati od svoje odluke da ostane prijatelj sa tom državom. Znači nema uvodjenja sankcija Rusiji, jer su interesi Srbije i njenih stanovnika na prvom mestu.

milica789

pre 1 godinu

Srbija zna svoje interese i neće odusztati od njih jer čuva svoje građane od nemaštine u nastupajućem periodu kakva sleduje EU koja neume da se zaštiti od Amerike koja je eksploatiše.Smiren i stabilan predsednik Srbije zna šta su interesi Srbije i neće odustati od njih.

MILA

pre 1 godinu

Nas predsednik stiže na sve strane da bi sačuvao naše interese. Srbija je stabilna i jaka pa očekujem da će tako biti i sutra jer sada je Srbija uvažavan partner koji se bori za svoje interese.

Bobana

pre 1 godinu

Iako se mnogi trude da izvrše još veći pritisak na predsednika Vučić da popusti i uvede sankcije Rusiji, od te priče nema ništa.

Aleksandar

pre 1 godinu

Pritisci su zaista jaki,ali nas predsednik nece podleci pritiscima,jer smo mi neutralna zemlja,I tako ce I ostati.

MILA

pre 1 godinu

Očekujemo nove pritiske kao i čvrstu nepokolebljivu politiku našeg predsednika koji neće dozvoliti nikakvu štetu da EU lideri nanesu Srbiji.Jos jedna prilika za obracanje naseg predsednika o aktuelnim problemima u svetu.

marko

pre 1 godinu

Sve im je džabe Srbija nece pasti pritiscima!

MILA

pre 1 godinu

Po prvi put Srbija ucestvuje na Evropskim sastancima, na kojim ce se naci goruci problemi.Dobro je da Srbija prisustvuje ovim sastancima, sto znaci da smo postali jaki lideri i da se mogu resavati goruci problemi.

Lazar

pre 1 godinu

Sve pohvale Vučiću što ne podleže pritiscima sa istoka i zapad, već samo donosi odluke u interesu Srbije.

Branka

pre 1 godinu

Predsednik je vise puta istakao da se sankcije Rusiji nece uvesti. Ovi pritisci su zaista nepotrebni jer ostajemo pri svome stavu.

Merima

pre 1 godinu

Srbija je donela odluku o neuvodjenju sankcija Rusiji I ostaje dosledna u njenom sprovođenju bez obzira na pritiske zapada i EU.

Saki

pre 1 godinu

Nasa pozicija nije laka i to svi znamo jos od pocetka rata u februaru. Sigurno da treba principijelno da se drzimo stava i da i dalje ponavljamo svima da nam je jedini interes Srbija.

Milena

pre 1 godinu

Srbija treba da se drzi stava neutralnosti, kao i do sada. Nasa pozicija po pitanju KiM i desavanja u skorijoj nasoj istoriji, ne daju nam za pravo da zauzimamo stranu.

Mila

pre 1 godinu

Srbija ima jasnu politiku koju vodi, i dugo vec jasno pokazuje stav da pritiscima ne podlezemo i da ne odlucuje o nama niko do mi sami.

Sanela

pre 1 godinu

Vucic ima dobro iskustvo i politicku inteligenciju da moze da iznese i najvece pritiske. Zelim mu srecu i svaku podrsku danas.

Aca

pre 1 godinu

Moraju da se pomire sa tim da Srbija nikada nece uvesti sankcije Rusiji!

Milica

pre 1 godinu

Srbija postuje teritorijalni integritet Ukrajine, osuđuje agresiju Rusije, postuje medjunarodno pravo ali i svog visedecenijskog prijatelja Rusiju kojoj nikada neće uvesti sankcije.

Mila

pre 1 godinu

Srbija je samostalna, nezavisna, neutralna, samostalna u donošenju odluka i vodi srpsku politiku koja je u interesu gradjana Srbije.

kiki

pre 1 godinu

Kao i do sada verujem da ce nas predsednik da se odupre svim pritiscima i pretnjama i da ce do kraja istrajati u svojoj odluci.

Boris

pre 1 godinu

Ocigledno je da je I ovaj sastanak Jos jedna prilika da se pod izgovorom KiM sprovede pritisak na Srbiju Kako bi uvela sankcije Rusiji.

Vmvk

pre 1 godinu

Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, jer bi one više pretile nama, nego njima

Sara

pre 1 godinu

Nema sumnje da će Vučić, i na ovom samitu, svojim diplomatskim odgovorima uspeti da još jednom svim učesnicima jasno i glasno predoči nas stav o neuvodjenju sankcija Rusiji kao i nepriznavanju samostalnosti samoproglasene drzave KiM.

Jjcjc

pre 1 godinu

Mi vodimo principijelnu politiku, i nećemo uvoditi sankcije Rusiji.

Vesna

pre 1 godinu

Vučić je mudar državnik ne peca se na provokacije

Dejana

pre 1 godinu

Srbija danas vodi odgovornu i pre svega samostalnu spoljnu politiku

Marija

pre 1 godinu

Srbija nece uvoditi sankcije Rusiji jer to nije u nasem interesu

Patak

pre 1 godinu

Srbija nece pokleknuti iako su pritisci svakim danom sve veci i veci

Verica

pre 1 godinu

Srbija odlično brani svoje nacionalne interese

Ana

pre 1 godinu

Rusija je iskren prijatelj Srbije i sankcija nece biti!

Marija

pre 1 godinu

I pored svih pritisaka, Srbija ostaje posvecena svojoj politici, svojim stavovima

Vladana

pre 1 godinu

Sankcije nisu rešenje i predsednik je protiv sankcija.

Petra

pre 1 godinu

Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine ali i celicno prijateljstvo sa braćom rusima koji su uvek tu za nas i u dobru i u zlu i nikada im nećemo uvesti sankcije uprkos pritiscima zapada i EU.

Vladana

pre 1 godinu

Srbija i Rusija su prijateljske države i nema potrebe za sankcijama

sasa

pre 1 godinu

Srbija ostaje pri svom stavu i nece ga menjati.Vojna neutralnost je nasa politika

Zarko

pre 1 godinu

Ja bi voleo kada bi nam ovi iz EU mogli da kazu kakvu korist bi Srbija imala od uvodjenja sankcija Rusiji

Vladana

pre 1 godinu

Srbija želi svoj mir i da sačuva svoj položaj.

Bilja

pre 1 godinu

Srbija je sve uspesnija zahvaljujuci posvecenosti sadasnje vlasti. Ostajemo na putu ka EU, ali imamo svoju politiku

Pavlovic

pre 1 godinu

Pritisak ce biti ogroman na Srbiju,ali Vucic nece podilaziti zapadu,to sigurno

Fedor

pre 1 godinu

Srbija treba da se rukovodi iskljucivo sa svojim nacionalnim interesima, ma kakve one bile! Ne zanimaju nas uopste interesi drugih, koje zele i preko nasih ledja ostvariti!

stevo

pre 1 godinu

Vucic nece podleci pritisku zapada i EU iako ce nesumnivo vrsiti veliki pritisak na nasu zemlju

stefan

pre 1 godinu

Srbija nece menjati svoj stav i necemo se odreci vojne neutralnosti,kao ni prijateljstva sa Rusijom

Janko

pre 1 godinu

Srbija mora da sačuva svoju nezavisnu politiku!

Miloš

pre 1 godinu

Nikada Srbi nisu prihvatali ultimatume i ucene jer uvek su bili u pravu.Ako želimo bolji i pravedniji svet moramo izdržati.

Dragan

pre 1 godinu

Neki ljudi iz opozicije ovde likuju sto je nasa drzava pod pritiskom i treba da ih bude sramota zbog toga.

Nemanja

pre 1 godinu

Naravno da neće biti sankcija Srbije prema Rusiji,kao što Srbija poštuje i teritorijalni integritet Ukrajine.Spoljna politika Srbije zasniva se na poštovanju međunarodnog prava i održavanje dobrih odnosa sa svim zemljama.

Rajko

pre 1 godinu

Pričalo se kako će Vučić odmah nakon izbora da uvede sankcije i slične budalaštine, a eto vidimo da i dalje odoleva i brani naš interes.

Miodrag

pre 1 godinu

Pritiskaće nas sasvim sigurno zbog Rusije ali treba da znaju da nećemo da radimo protivno svojim interesima. Vučić im je svuda govorio to i ne znam kako i dalje misle da mogu pritiscima da postignu bilo šta.

Darko

pre 1 godinu

Predsednik Aleksandar Vučić će odoleti pritiscima po ko zna koji put i neće uvesti sankcije Rusiji.

Bogdan

pre 1 godinu

Srbija ima pravo da vodi samostalno spoljnu politiku i tacka. Imamo svoje interese i normalno je da ih branimo.

Jelena

pre 1 godinu

Mislim da Vucic nece da poklekne, uzalud su im pritisci. Jasno je svima stavio do znanja mnogo puta da ce Srbija ostati verna sebi i svojoj politici.

Zoran

pre 1 godinu

Srbija ne odustaje od svojih stavova i principa.

Darko

pre 1 godinu

Mi pricamo 20 god kako eu propada i nikako da propadne, ja sam za to da od koga imamo vise koristi uz njih i da budemo, nece meni kredit platiti patriotizam ili sto sam uz ruse, pusti to..

caca

pre 1 godinu

Srbija nikada neće pokleknuti pred izazovima,već će čvrsto da drži svoj stav!

Djolle

pre 1 godinu

Srbija neće pasti na kolena pred neprijateljem svoje zemlje. Mogu da nas lome ali ne i da nas slome. Samo mudro, lagano prevazićemo sve probleme na čelu sa Aleksadnrom Vučićem.

Brane

pre 1 godinu

Sankcije će se uvesti samo u slučaju da vitalne funkcije Srbije budu ugrožene a ne kada se prohte gospodi iz Brisela.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija