VUČIĆ SA ŠOLCOM I MAKRONOM O DVE NAJVAŽNIJE TEME! Predsednik Srbije ozbiljno i odgovorno zastupa našu zemlju na Samitu u Pragu!

Tanjug

19:19 Politika 12

Informer.rs | 06. 10. 2022.

VUČIĆ SA ŠOLCOM I MAKRONOM O DVE NAJVAŽNIJE TEME! Predsednik Srbije ozbiljno i odgovorno zastupa našu zemlju na Samitu u Pragu!

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU, Pragu, danas će se održati prvi sastanak takozvane Evropske političke zajednice, koja treba da okupi članice Unije i druge evropske zemlje, kako je naglašeno uoči skupa, u „duhu jedinstva". Samit se održava u senci odluke EU o usvajanju osmog paketa sankcija Rusiji kojim je, između ostalog, na insistriranje Hrvatske, zabranjen transport ruske nafte za Srbiju preko naftovoda JANAF

19.42 - Vučić razgovarao sa Ursulom fon der Lajen

- Odličan razgovor sa @ursulavonderleyen o svim važnim pitanjima za Srbiju i njen evropski put. Nadam se skoroj poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Beogradu i Srbiji - piše na Instagram nalogu "budućnostsrbijea".

19.15 - Vučić se sastao sa Makronom i Šolcom

- Ključna teme razgovora sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom su bile Kosovo i Metohija i evropski put Srbije. Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju i njene interse - napisao je predsednik.

18.37 - Srdačan susret sa Mišelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se tokom Samita u Pragu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Informer

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel
18.29 - Vučić sa Kovačevskim

- Sa premijerom Severne Makedonije @dimitar.kovachevski baš kao u studentskim danima, dok čekamo sledeći sastanak.

17.21 - Predsednik Vučić se obratio iz Praga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju iz Praga rekao je da je odluka po kojoj naša zemlja ne može da uvozi naftu putem Jugoslovenskog naftovoda odložena

Vučić je objasnio da odlaganje odluke o nafti ne znači da postoji obrazloženje zašto postoji hrvatska inicijativa da Srbija ne dobije energent iz JANAF-a.

- Odluka o nafti je odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato sto sam hteo da idem u Jasenovac - rekao je predsednik i dodao:

printscreen/ TV Pink

Aleksandar Vučić

- Niko nas danas nije kritikovao, ali pretpostavljam da će na drugim sastancima to biti tema. Što se tiče onih koji su bili na našoj strani povodom zabrane uvoza nafte, jer sam ja pokrenuo tu temu, Rumen Radev je rekao "ja ne podržavam ovo što se radi Srbiji, to nije fer". Razgovarao sam i sa kancelarom Šolcom o tome, on je rekao  "vidite šta se tu dešava". Ostao sam posle sa njegovom savetnikom. I Micotakis je to uvrstio čak i u završnicu svog govora i hvala mu na tome. Neću ništa da govorim sad, više ću o tome u subotu kad budem znao sve činjenice, ne volim ja to unapred da pričam. Borimo se. Moje "možda" vredi više nego nečije "sigurno". 

Opširnije o obraćanju predsednika Vučića iz Praga pročitajte OVDE.

17.03 - Vučić se sastao sa Zemanom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Češke Milošem Zemanom tokom Samita u Pragu.

- Sa dragim i poštovanim prijateljem @hradofficial razmenio sam mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice, pogotovo u svetlu aktuelne energetske situacije, ali i u brojnim drugim aspektima. Kao i uvek, slušao sam mudre procene iskusnog državnika i iskrenog poštovaoca naše zemlje.

Razgovarali smo i o bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i Češke, kao i o njegovoj predstojećoj poseti Srbiji, kojoj se unapred radujem
- piše na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

16.51 - Snažna podrška Srbiji od Bugarske i Grčke

Predsednik Vučić je na Samitu izneo probleme Srbije, a uz našu zemlju snažno su sali predsednik Bugarse Rumen Radev, kao i premijer Grčke Kirjakos Micotakis. Tokom Vučićevog izlaganja nemački kancelar Olaf Šolc pažljivo je slušao svaku reč predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je još jednom zamolio da se razmotri odluka o zabrani uvoza ruske nafte preko "Janafa", a sve zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji.

15.45 - Lideri na okupu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pred učešće na Okruglom stolu na temu: Energetika, klimatska pitanja i ekonomska situacija u okviru Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

 
 
14.00 - Vučić se sastao sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na otvaranju Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas je dolazeći na prvi sastanak Evropske političke zajednice u Pragu, izjavio je da je cilj ovog skupa da se pošalje jedinstvena poruka evropskog kontinenta, da se vodi strateški razgovor koji do sada nije postojao, kao i da iz toga izađu zajednički projekti.

- Svi delimo isti prostor, često i istu istoriju i naša vokacija je da izgradimo zajedničku budućnost - rekao je Makron novinarima .

Makron kaže da se danas šalje poruka jedinstva evropskog kontinenta bez razlike da li su zemlje članice Unije ili ne, zemlje koje su u proceduri pristupanja i druge koje su napustile Uniju ili koje neće da pristupe.

- Želeo bih da danas imamo koristan razgovor, da stavimo ovu zajednicu u funkciju i da iz toga izađu projekti. Razgovaraćemo o bezbednosti, strategiji odbrane, o energiji, o migraciji, sve što sačinjava svakodnevnicu naših sugrađana - naveo je Makron.

Na pitanje novinara da li će da se razgovara o gasovodu s njegovim kolegama iz Španije i Nemače, francuski predsednik kaže da je o tome već razgovarao.

- Imamo puno međukonekcija, što nam dozvoljava da izvozimo gas u Nemačku i Španiju, da uvozimo struju od zemalja koje nam pomažu. Ja sam spreman da podržim sve projekte interkonekcije. Ali Evropa ima potrebe da proizvodi više struje na kontinentu i da ima strategiju za obnovljivu energiju kao i nuklearnu. Kao na primer Češka Republika koja ima planove za nuklearnu energiju i koja će biti odobrena - kaže Makron.

On dodaje da u Pragu treba da se vodi strateška diskusija.

- Naš prioritet je da imamo interkonekcije za struju kroz celu Evropu. To su projekti koje bih ja želeo. Nama treba evropska strategija da smanjimo cene plina i mi podržavamo predloge Evropske komisije. I o tome razgovaramo sutra. Da ograničimo cenu gasa za proizvodnju struje, strategija za manje cene struje i reforma tržišta za struju. U međuvremenu moramo podržati naša preduzeđa i domaćinstva i tu je dobro da ima evropske solidarnosti.
 

13.53 Šolc: Samit u pragu važan za mir i prosperitet Evrope

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, pred početak prvog sastanka Evropske političke zajednice u Pragu, da je reč o velikoj inovaciji, koja treba da doprinese miru, bezbednosti, i prosperitetu Evrope.

Šolc je naglasio da je dobro što se uspeva pored svih sastanaka koji postoje u EU, u okviru OEBS, Saveta Evrope i drugih institucija, uspostavi novi format u okviru kojeg lideri cele Evrope imaju mogućnost da ceo dan, bez pritiska dnevnog reda i obaveze da donesu zaključke, razgovaraju o budućnosti Evrope.

Tanjug

Sastanak je dobar i što EU može poboljšati svoj odnos prema susedima, od kojih se već neki nalaze na putu u Uniju.

Ukazao je da i ovaj sastanak ne može biti održan bez da u fokusu bude i situacija u vezi Ukrajine.

- Dobro je da svi podržavamo, na različite načine, Ukrajinu i verujem da je vidljivo da svi koji su došli znak da je ruski napad na Ukrajinu brutalno kršenje međunarodnog mirovnog poretka. Zato je važno da ne prihvatamo tu agresiju i da se jedan deo susedne države anektira, kao i da nikada ne priznamo prividne referendume - naglasio je Šolc.


Istakao je da je važno da se posledice rata po svetsku zajednicu ograniče, jer kako je naglasio reč je o situaciji u Aziji i Africi kojima , ukazujući da je dobro što je omogućen izvoz žitarica.

- Radi se i o pitanju kako ositirati bezbednost snabdevanja energentima, ali i da cene padnu. A moraće da padnu. O tome ćemo razgovarati danas i sutra - najavio je Šolc.

Tanjug

Istakao je da se ne radi o stvaranju nove institucije sa birokratijom, već platformi koja liderima pruža mogućnost za razgovor neformalnog karaktera.

- Bilo bi pogrešno ako bi pored svih postojećih institucionalnih struktura dodali još jednu - podvukao je Šolc.

na pitanje o kritikamana račun Nemačke zbog Fonda za stabilizaciju u vrednosti od 200 milijadi evra, on je kazao da je dobro da sve zemlje čine nešto da podrže svoje građane.

Rekao je da je Nemačka usvojila brojne mere za rasterećenje svojih građana i privrede, i podsetio na odluku da se upotrebi 200 milijardi evra u naredne tri godine za dalje rasterećenje građana i privrede.

- Znamo da i drugi to rade na sličan način - dodao je on.
 

13.46 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao se sa predsednicom Vlade Republike Finske na otvaranju Samita.

12.37 - Aleksandar Vučić stigao je na sastanak Evropske političke zajednice koji će biti održan u Praškom dvorcu sa početkom u 13 časova.

Vučić je obraćanju novinarima izjavio da u Prag dolazi čistog obraza da se nije uplašio onih koji prete Srbiji zbog neuvođenja sankcija Srbiji i da će njegov odgovor evropskim liderima biti pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan.

- Mi smo dobili informaciju da je ta odluka doneta mnogo ranije, a onda smo mi tražili da bude derogirana ta norma za Zapadni Balkan i za Srbiju i u nacrtu je trebalo tako da bude. A onda su naše komšije pohvalile za to što te derogacije nije bilo - rekao je Vučić.

Na pitanje da li može doći do potpunog prekida poregovora zbog neuvođenja sankcija Rusiji, on je odgovorio „ne, zašto bi, jel'' mislite zato što Hrvatska insistira na tome?.

- Mnogo uspeha vam želim po tom pitanju, ne svađam se ni sam kim, samo objašnjavam najljubaznije moj odgovor će biti pristojan odgovoran, ozbiljan, dalekosežan - rekao je Vučić.

Istakao je da Hrvatska nije kriva.

- Ljudi su izmislili čak moju izjavu. Rekli su da sam ja rekao da je Hrvatska kriva. Hrvatska je radila svoj posao, što je radila već više decenija, a naše je da pronađemo odgovor u budućnosti na to. Što se nas tiče, ja ću govoriti od dubokim, strateškim i važnim, političkim i dalekosežnim odlukama u narednom periodu - ponovio je Vučić.

Kako kaže, Hrvatska se sama u svojim medijima pohvalila time.

- Što se tiče Hrvatske, vi ste se sami pohvalili u svojim medijima da stojite iza svega. Mi im čestitamo na tome, ništa više od toga. Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način. Što se tiče uvođenja sankcije, niste vi iz Hrvatske ti, niti vaše rukovodstvo, oni koji će da vodite politiku Srbije. Ja sam veoma ponosan što je Srbija slobodarska zemlja i što sama donosi odluke. Čistog obraza idem, mirno i lagano ulazim i svima ću da odgovorim – rekao je Vučić.

Tanjug

Podsetimo, Presednik Srbije Aleksandar Vučić besan je kao ris zbog odluke EU da, na predlog Hrvatske, Srbiji zabrani uvoz ruske nafte preko “Janafa”, a da istovremeno od tih sancija, zbog teške ekonomske situacije, izuzme Mađarsku i Bugarsku.

Кako Informer saznaje u Predsedništvu, Vučić će danas u Pragu na samitu Evropske političke zajednice svojim sagovornicima iz EU direktno reći da je ovo strašan skandal!

- Nema više diplomatije i uvijanja! Sve stvari moraju da se nazovi pravim imenom. A ovo jeste najstrašnije licemerje! Odluka EU, da na predlog Hrvatske, kazni Srbiju jeste ozbiljan problem! Posle te i takve odluke očigledno je da Brisel na Srbiju ne gleda kao na  ravnopravnog partnera, nego kao na nekakvog neprijatelja! Pa, kako su to, molim vas, procenili da su Bugari u ekonomskom problemu, pa oni mogu da uvoze rusku naftu, a Srbija kao nije u tom problemu?! Strašno licemerje, odvratna dvoličnost, najprljavija politika. Eto to je ovo što radi EU! I to će im danas u Pragu predsednik Vučić u lice reći. Očekujte veliku bitku za interese Srbije - najavljuje naš sagovornik iz Predsedništva.

Кako saznajemo, predsednik će danas uputiti i važnu i veoma oštru poruku Hrvatskoj na čije insistiranje je rbija stavljena pod “naftne sankcije”Andja

07.10.2022. 00:41

Predsednik je danas branio interese Srbije i srpskog naroda.


Andja

07.10.2022. 00:42

Ono sto je Hrvatska uradila je za svaku osudu i nije u okvirima evropskih vrednosti.


Perica

07.10.2022. 07:12

Srbija je za razgovor o Kosovu ali nikad nece priznati svoju teritoriju kao nekakvu drugu drzavu.


Drina

07.10.2022. 07:56

I ovaj put je Vučić dao svima do znanja da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova niti će uvoditi sankcije Rusiji.


Glasinac

07.10.2022. 07:58

Sada smo imali snažnu podršku od Bugarske i Grčke i verujem da neće izostati ni podrška Mađarske i to treba pozdraviti.


Veljko M

07.10.2022. 08:01

Predsednik Vučić koristi ovakve skupove da se satane sa što više stranih zvaničnika i da sa njima porazgovara o gorućim problemima.Marija

07.10.2022. 08:18

Plenkovic je kao i svi Hrvati samo podguzna muva zapadnog sveta.


Mira

07.10.2022. 08:19

Predsednik Vučić je državnik koji je cenjen i poštovan u čitavom svetu


Slavica

07.10.2022. 08:20

Predsednik Vučić je državnik koji je uvek rado viđen na svakom sastanku i konferenciji.


Andjela

07.10.2022. 08:21

Sada će Plenkovic i za ovaj raspored sedenja da optuži Vučića.


Mirka

07.10.2022. 08:27

Predsednik Srbije jasno i glasno brani svoju zemlju u Pragu! Ponosni smo što napokon imamo čoveka koji će nas voditi svim silama napred!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.