• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.10.2022

23:15

TAKVA VRSTA PRITISKA NIKADA RANIJE NIJE POSTOJALA! Gosti "Hit tvita": Sve što se tiče KiM je neprihvatljivo, gotovo da je besmisleno da se prihvati nešto od predloženog

printscreen/ TV Pink

Politika

TAKVA VRSTA PRITISKA NIKADA RANIJE NIJE POSTOJALA! Gosti "Hit tvita": Sve što se tiče KiM je neprihvatljivo, gotovo da je besmisleno da se prihvati nešto od predloženog

Podeli vest

Gosti "Hit tvita" Dragoslav Bokan, novinar Milomir Marić, Biljana Šahramanjanin iz Centra za stratešku analizu i istoričar Aleksandar Raković komentarisali su pritiske na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića

Reditelj Dragoslav Bokan kaže da je situacija u kojoj se nalazi Vučić nema nikakvu sličnu prethodnu koja bi mogla poslužiti kao primer, jer takva vrsta pritiska nikada ranije nije postojala.

- Vučić ima interesantan pristup, nakon pritisaka izlazi pred građane i objašnjava šta se dešava i traži neku vrstu reakcije. Sa druge strane vešto vodi agendu koju ima sa zapadnom. Njegova je glavna vrlina iskustvo, naučio je da se ne ponaša impulsivno - rekao je Bokan.

Foto: printscreen/ TV Pink

Dragoslav Bokan

Kako kaže, državnici moraju da reaguju kao šahisti.

- On mora da koristi sve metode u jednoj surovoj i bespoštednoj borbi. Razumeo bih da neko kritikuje metod, ali ne i to da neko ne priznaje da je situacija teška - istakao je Bokan.

 

 

Novinar Milomir Marić navodi da svi igraju sa zatvorenim kartama i svi kriju karte.

- Svima je sada jasno da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. I gde smo mi sada? Vraćamo se na jedan Išingerov plan koji je postojao još pre jednostranog proglašenja nezvisnosti - naveo je Marić.

Foto: printscreen/ TV Pink

Milomir Marić

Kako kaže, bilo kakav sporazum koji nudi Evropa bez Amerikanaca je probni balon.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da je predlog o dve Nemačke neprihvatljiv.

- Samo Srbija i Republika Srpska mogu biti dve Nemačke. To je jedina analogija koja je razumljiva. Sve što se tiče Kosova i Metohije je neprihvatljivo. Gotovo da je besmisleno da se prihvati nešto od predloženog, a ideja o nekakvoj finanskijskoj kompenzaciji je uvredljiva - istakao je Raković.

On je podvukao je da je pitanje Kosova i Metohije izuzetno komplikovano i da zbog toga nije rešeno do sada

- To je jerusalimsko pitanje Evrope i nema lakog rešenja, niti presecanja Gordijevog čvora - istakao je Raković.

Foto: printscreen/ TV Pink

Aleksandar Ranković

Biljana Šahramanjanin iz Centra za stratešku analizu smatra da sve predloge treba racionalno sagledati sve predloge.

- Pred nama su teška vremena i teške odluke - dodala je on i istakla da Srbija mora biti kao država pobednik 21. veka.

Foto: printscreen/ TV Pink

Biljana Šahramanjanin

Hrvatski embargo

Milomir Marić je istakao da Hrvatskoj najviše smeta napredak Srbije.

- Smetaju im investicije, kojih kod njih nema. Srbija je bila izuzeta, ali sa inicijativom Hrvatske došlo je do promene jer više nema konsenzusa - naveo je Marić.

Bokan je istakao da treba sa svima razgovarati, pa i sa Hrvatskom, ali je pitanje kako razgovarati.

 

 

Raković kaže da većinu Hrvata muči nepodnošljivo sećanje da su njihovi preci bili Srbi.

- Govorim samo o istorijskim činjenicama. Oni ne mogu da se oslobode tog tereta. Jedina njihova integracija je sbofobija - dodao je on.

Šahramanjanin navodi da se Srbija pripremila i da je ova situacija nije zatekla.

- Našli smo rešenje i to je oni što važno - dodala je ona.

Vazdušna perspektiva

Raković je istakao da je otvaranje ovakve fabrike na ponos Srbiji.

- I svi naši partneri sa zapada treba da budu ponosni - dodao je on.

Marić je istakao da za vreme bombardovanja ni jedna strana investicija nije bombardovana.

- To je ono što nas brani. Naša najbolja odbrana su strane investicije - istakao je Marić.

 

 

Šahramanjanin je istakla da je ovo strateški iskorak.

- Ulazimo u trasfer tehnologije. U fabrici će biti zaposleno 1.600 visokokvalifikovanih radnika - istakla je ona i dodala da Srbija u ovoj godini ima više od tri milijarde evra stranih investicija.

Prema njenim rečima, važno je da mladi ostaju u zemlji, da ovde vide sigurnu budućnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija